Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. izborna jedinica

Veći broj birača u BiH u odnosu na jučer

izbori rh
08.11.2015.
u 13:46

Glasovanje u Mostaru na svih dvadeset biračkih mjesta odvija se mirno i nisu zabilježeni problemi u izbornom procesu.

U osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru danas je primjetan veći broj birača u odnosu na jučer.

Glasovanje u Mostaru na svih dvadeset biračkih mjesta odvija se mirno i nisu zabilježeni problemi u izbornom procesu.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nije objavilo podatke o odazivu prvoga dana za 11. izbornu jedinicu, no prema procjenama s birališta odaziv je bio dobar. Pojedini mediji objavili su podatak da je prvoga dana na birališta u BiH izašlo skoro 8000 glasača.

Na 33 otvorena birališta u BiH nisu zabilježene veće gužve, kao ni problemi u izbornom procesu. Očekuje se da će danas biti znatno veći izlazak birača na izbore jer je tradicionalno u BiH izlazak birača veći u nedjelju nego u subotu.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH mogu glasovati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja su otvoreni do 19 sati. Najviše je biračkih mjesta, njih 20, otvoreno u Mostaru. U Sarajevu je otvoreno osam mjesta, u Tuzli tri, a u Banjoj Luci dva biračka mjesta.

U BiH, prema neslužbenim podacima, ima 264 tisuća hrvatskih državljana s biračkim pravom, a za ove se izbore aktivno registrirali njih više od 20 tisuća. Bez obzira na prethodnu registraciju  Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu na dane izbora pravo na glasovanje dokazati potvrdom za glasovanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je oko 17.000 birača.

Inače, u sklopu 11. izborne jedinice glasovat će se u 48 država na 114 biračkih mjesta, a za tri saborska mandata iz „dijaspore“ ove se godine natječu kandidati s 11 prijavljenih listi.

Komentara 13

Avatar juricamesko
juricamesko
15:45 08.11.2015.

nije BiH nikada podbacila pa neće ni danas.

LE
leica2003
15:15 08.11.2015.

Treba dijaspori više od tri mjesta. Evo u Slavoniji najmanji odaziv jer je par zadnjih godina raseljeno toliko ljudi... Uskoro će trebati u svakom Njemačkom gradu poduplati broj mjesta za glasovanje.

DH
dalibor.hren
13:59 08.11.2015.

I dati će samo tri, a manjine 8????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije