Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Večernji u zloglasnom kampu Vučjak: 'Ne znamo kamo ćemo, do sada sam potrošio šest tisuća eura'

Mohammed Sadik iz Afganistana kaže kako je 11 dana hodao u Hrvatskoj kada ga policija uhvatila i vratila
11. prosinca 2019. u 14:11 37 komentara 8991 prikaza
Radnici počeli s čišćenjem kampa Vučjak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/40

Zloglasni improvizirani kamp na Vučjaku kod Bihaća u kojem su migranti boravili više od 6 mjeseci u katastrofalnim i nehumanim uvjetima, nakon pritiska humanitarnih organizacija i EU morao se zatvoriti te su vlasti BiH bile prisiljene premjestiti migrante i jučer je ostao pust. U blatu su ostali smo poderani šatori i razbacane pojedine osobne stvari migranata. Više od šest stotina migranata s Vučjaka premješteno je u Ušivak i Blažuj kod Sarajeva. Međutim, u kampu Vučjak danas smo zatekli dvadesetak migranata iz Irana, Afganistana i Pakistana.

U pokušaju ilegalnog ulaska glumili bicikliste AFGANISTANAC I TRI IRANCA U pokušaju ilegalnog ulaska iz Srbije u Hrvatsku glumili da su na biciklističkoj turneji!

Svi su oni pokušali proći granicu prije premještanja iz Kampa ali ih je hrvatska policija sinoć u tri sata uhvatila na teritoriju Hrvatske i vratila u BiH.

Oni sada ne znaju što će biti s njima. Kažu kako im je Crveni križ rekao da idu u kamp Bira, u koji nisu uspjeli ući jer ih je policija istjerala i nije im dopustila ulazak u krcati kamp. Sada su jednostavno prisiljeni biti u kampu Vučjak.

Radnici počeli s čišćenjem kampa Vučjak
1 / 40
Radnici počeli s čišćenjem kampa Vučjak

Mohammed Sadik iz Afganistana kaže kako je 11 dana hodao u Hrvatskoj kada ga policija uhvatila i vratila.

"Cijela četiri dana hodao sam preko planine Plješivice. Sada ne znamo kamo ćemo. Morao bih odspavati barem dva-tri sata jer nismo spavali danima. Svjestan sam i da bez obzira na hladnoću moram nastaviti dalje jer povratak u Afganistan nije moguć. Do sada sam potrošio čak šest tisuća eura dobivenih od prodaje koza i krava koje su imali moji roditelji s obzirom na to da su pastiri", napola promrzao govorio je Mohammed ističući kako nema šanse da ide u Sarajevo i ostaje ustrajan u tome da pod svaku cijenu bude cijelo vrijeme uz granicu i pokušava i dalje proći.

MEDIJIMA PRISTUP ZABRANJEN Počelo je premještanje migranata, u Vučjak stiglo 12 autobusa

Poput Mohammeda, i Ibrahim iz Pakistana ne zna što će napraviti jer je i on ostao bez novca.

"Više ne mogu ni u Sarajevo jer nas tamo više ne primaju. Moramo tu ostati i nekako prenoćiti. Ili na ulici ili ovdje u blatu", očajan je Ibrahim pokazujući na lokve vode i ugaženo blato u kojem stoji.

Abed iz Irana također je pokušao prijeći granicu kada je doznao da će zatvoriti Vučjak.

"Znam da će iz Sarajeva to biti potpuno nemoguće, predaleko je. Krenuo sam dva dana prije nego što je počelo preseljenje i uspio sam prijeći, ali su me ubrzo uhvatili", kazao je Abed ističući kako je hrvatska policija toliko pojačala kontrolu granice da se ni miš ne može provući i proći.

Islamska država ISLAMSKA DRŽAVA U BiH se vraćaju pripadnici ISIL-a. Stručnjak upozorava: 'Među njima ima nepovratno radikaliziranih'

Sudbina tih ljudi koji nisu evidentirani za Sarajevo prilikom premještanja neizvjesna je i ostali su prepušteni sami sebi u kampu u kojem bageri i kamioni ruše improvizirane šatore.

Zatvaranje Vučjaka nije smanjilo pritisak na hrvatsku granicu s obzirom na to da se u Bihaću još uvijek nalazi oko dvije do tri tisuće migranata koji pod svaku cijenu žele u zemlje EU.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • volim.hrvatsku:

  VELIKA PODRSKA HRVATSKOJ POLICIJI , AKO ZATREBA , TU SMO ...,

 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  Ako su tvoji roditelji zaradili 6 tisuća eura držanjem i prodajom stoke, zbog čega ti onda bježiš u zapadnu Europu? Tebi se više ne drži stoka, ti bi htio malo više kruha bez motike?

 • dobar.d:

  Kako ne znaju šta će s njima? Hranit, liječit, udomit, naučiti ih jezik, zaposliti ih... Da se mene pita sve bi ih naselio u istu ulicu u kojoj stanuje entitet zvan Merkel.