Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji u Sevastopolju

Putinova desna ruka na Krimu vođa je reketara

Srgej Aksjamanov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
14.03.2014.
u 16:29

Sergej Aksjonov poznat je po mutnoj prošlosti i nadimku Goblin koji nosi još iz vremena kad su nakon raspada SSSR-a na Krimu nicale bande.

Prije samo petnaestak dana, Sergej Aksjonov bio je minorni krimski političar, lider proruske stranke koja je na posljednjim lokalnim izborima osvojila četiri posto glasova birača.

Bio je malo poznati biznismen, poznatiji po mutnoj prošlosti i nadimku Goblin koji nosi još iz vremena kad su nakon raspada Sovjetskog Saveza ovdje na Krimu nicale bande. No, na ukrajinskom krajnjem jugu zapuhali su novi vjetrovi.

Kvartovska brigada

Danas, Aksjonov je imenovan krimskim premijerom, prvo je političko lice ruske invazije na poluotok. Prema svemu sudeći, čovjek je od beskrajnog povjerenja Vladimira Putina i Moskva ga je instalirala sa samo jednim zadatkom – da pripoji Krim majci Rusiji. U tome će mu, za prvu ruku, pomoći mala vojska od dvjestotinjak vojnika naoružanih kalašnjikovima, svojevrsni pretorijanci koji su mu protekli vikend na javnom predstavljanju u parku u Simferopolju lojalnost iskazali glasnim povikom “Na zapovijed!”

Dakako, prava vojna snaga koja štiti Aksjonovljevu fotelju i ruske interese na Krimu krije se u desecima vojarni koje su proteklih dana jedna za drugom, zajedno s ukrajinskim zastavama, padale pod ruski utjecaj. Građani Krima ponajviše ga pamte kao poluprofesionalnog boksača koji je za život zarađivao zaobilazeći zakon. Doznajemo da je potkraj devedesetih predvodio kvartovsku “brigadu” utjecajne bande koja se ponajviše bavila iznuđivanjem. Mihail Bakarev, urednik lokalnog tjednika “Krimska istina”, bio je jedan od onih koji su o kriminalnoj prošlosti tada političara u usponu govorili javno, štoviše, koji su prije pet godina o njoj i pisali. Aksjonov je energično zanijekao optužbe i tužio Bakareva. Sud je dobio, kažu, pod utjecajem politike, što potvrđuje i podatak da je viši sud presudu odbacio.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Umrla bi od smijeha

– Da ste mi prije šest mjeseci rekli da će Aksjonov postati premijer, umrla bih od smijeha. On je samo moskovska marioneta koja poslušno pomaže Putinu da zauzme Krim – kaže Valentina Tsamar, novinarka lokalne televizijske postaje Černomorskaja, pa dodaje kako je premijer prije samo tri tjedna izjavljivao da njegova stranka, Ruska ujedinjena partija, nikad nije željela odcjepljenje Krima od Ukrajine. Ona potvrđuje priču o premijerovoj banditskoj prošlosti, ali tvrdi da mu sud više ništa ne može jer je zbog funkcije koju obnaša sada nedodirljiv.

>>Bjelorusija ustupila prostor ruskoj vojsci. Lukašenko: Ne možemo se sakriti kao miševi

>>Ukrajinski veleposlanik: Putin se ponaša kao Milošević

Komentara 64

RA
rasimcanaj
18:39 14.03.2014.

Prijatelj moga neprijatelja je i moj neprijatelj. Naprijed Ukrajinci !

RA
rasimcanaj
18:18 14.03.2014.

Zaista cudno da o ovome nitko ne pise. “Ruski” milijarderi Alexander Abramov Roman Abramovich Peter Aven Vyacheslav Bresht Mikhail Brudni David Davidovich Vladimir Dubov Vitaliy Federmesser Mikhail Fridman Vladimir Gusinsky Zahar Iliev Telman Ismailov Vyacheslav Kantor German Khan Mikhail Khodorkovsky Telman Ismailov Vyacheslav Kantor German Khan Mikhail Khodorkovsky Vladimir Kogan Lev Kvetnoi Alexandr Leiviman Igor Linshits Vitaly Malkin Leonid Melamed Leonid Mikhelson Semion Mogilevic Vadim Moshkovitch Leonid Nevzlin Valery Oif Yuriy Shefler Eugene Shvidler Leonid Simanovskiy Alexander Smolensky Semyon Vainshtok Victor Vekselberg David Yacobashvili Gavril Yushaev Boris Zingarevich ….pita li se itko ,kako je moguce da niti jedan od navedenih nije STVARNI Rus

PL
@ploto@
16:55 14.03.2014.

Ova kampanja je protuteža bandi sa Maidana,koji su skupa kombinacija mračnih tipova kriminalne prošlosti u mješavini sa samozvanim premijerom Jatsenjukoma članom mračne scijentološke sekte,čija se glavna adresa nalazi u SAD.Zaista paklena mješavina plačenika,koji za svoj probitak žele Ukrajinu i njeneene građane uvesti u interesnu sferu neoliberalnog fašizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije