Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruska ekspanzija

Ukrajinski veleposlanik: Putin se ponaša kao Milošević

Oleksandr Levčenko
Sanjin Strukić/PIXSELL
13.03.2014.
u 14:43

Oleksandr Levčenko poziva EU i SAD da zaustave ruski pohod na međunarodni pravni poredak na Krimu i da je odluka krimskog parlamenta o referendumu za pripojenje Rusiji opasan presedan. - Velikoruske težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedive su s velikosrpskim ambicijama Slobodana Miloševića

-Glas SAD-a i europskih zemalja mora biti snažan i jedinstven da se zaustavi pohod na međunarodni pravni poredak na Krimu - rekao je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj i BiH Oleksandr Levčenko novinarima u Zagrebu.

Levčenko kaže kako je odluka parlamenta Autonomne Republike Krim o referendumu kojim se želi odcijepiti Krim nelegitimna. Osim toga, takvi postupci su opasan presedan koji zabrinjava zemlje koje imaju rusku manjinu.

- Riječ je o kršenju niza međunarodnih ugovora, u prvom redu Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine. Tada je Ukrajina bila treća nuklearna sila, ali je po tom sporazumu sve nuklearno oružje otišlo u Rusku federaciju, a cjelovitost i sigurnost Ukrajine zajamčile su Ruska federacija, SAD, Engleska, uz potporu Francuske i Kine - kaže Levčenko.

Kaže i kako su ruski specijalci zauzeli Krim, ali Ukrajina neće vojno intervenirati, iako se osniva nacionalna garda od 20 tisuća vojnika.

-U Dumi je donesen opasan zakon koji omogućuje da se svaka jedinica u kojoj se govori ruski može pripojiti Ruskoj federaciji, time se otvara Pandorina kutija, mira i sigurnosti u Europi više neće biti - kaže veleposlanik i uspoređuje velikoruske težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina s velikosrpskim ambicijama Slobodana Miloševića.

- Na Krimu je 58,5 posto Rusa koji imaju 90 posto škola na ruskom jeziku, a tu je i 25 posto Ukrajinaca i 15 posto Tatara. Je li Rusima dovoljno 90 posto škola? U Kijevu na kiosku su jedne novine na engleskom, 6 na ukrajinskom, sve ostalo je na ruskom, pa se čini da je u Ukrajini ukrajinski jezik u podređenom položaju - kaže Levčenko.

Ističe da u Moskvi vlada euforija potaknuta kontroliranim medijima koji o ukrajinskim prosvjednicima pišu kao o fašistima, pa su svi za Vladimira Putina koji, tako to prikazuju mediji, ide spašavati ukrajinski narod od nacista.

- A zapravo, Ukrajinci su narod koji su najviše dali u borbi protiv nacista u 2. svjetskom ratu, poginulo je 13,5 milijuna ljudi  - kaže Levčenko, dodajući i kako je upravo on jedini veleposlanik u Zagrebu koji dolazi na sve antifašističke manifestacije.

Komentara 20

LO
lojtra1
16:28 13.03.2014.

U Europi postoje samo dva naroda koji se naizgled diče slavenstvom a u praksi napadaju pretežno slavenske države a slavene ubijaju s zadovoljstvom. Svi koji su s njima ušli u sukob i održali ih na razmaku od toga su imaliali koristi i nisu više morali slušati priče o nekakvom bolesnom "bratstvu".

LU
luftbrenzer
19:28 13.03.2014.

"autonomne Republike Krim o referendumu kojim se želi odcijepiti Krim nelegitimna." Želja autonomne pokrajine Kosova da se odvoji od Srbije je legitimna, a želja Krimske autonomne pokrajine da se odvoji od Ukrajine je neligitimna? Zar ne vrijede jednaki kriteriji zai za sve? Ne kraju i Hrvatska se aklamacijom izdvojila iz neželjene Yu zajednice.

NA
narod1
19:00 13.03.2014.

Rusija je to vidjela kod Srba pa pomislila zašto ne i mi. Kao što je Srbija polomila zube tako će i Rusija jer ipak je protiv čitavog svijeta (Kina se ne miješa). Ne možda vojno ali u viswokotehnološkom svijetu ne može izaći kao pobjednik zrmlja koja živi od od prodaje resursa. To je prolazilo u 18 stoljeću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije