Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNA MODERNIZACIJA
Povratak na članak

Večernji doznaje: NE Krško moći će raditi još 20 godina

S prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 5,6 TWh (5,6 milijardi kilovatsati), koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije, NEK godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Komentari 16

Avatar Le-Freak
Le-Freak
11:27 16.01.2023.

Trebamo onda vec sada gledati da izgradimo novi reaktor. Inace sam uvjek bio protiv ali ne vidim nazalost alternativu. Tko ima svoje energetske resurse taj je slobodniji i neovisniji u svemu.

VL
Avatar Carbonado
Carbonado
11:37 16.01.2023.

Zeleni kultisti predvođeni onim sirotim djetetom maskotom iz Švedske neće priznati ali NE su najčišći način dobivanja energije. Zašto ih suluda EU zatvara, nije mi jasno.

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:17 16.01.2023.

Daleko bolji pristup nego ponovno iskapati ugljen za termoelektrane, kao što to čine zatočenici jedne sulude agende.

VL
ST
stefj
11:52 16.01.2023.

Nakon svih šteta koje su prouzročili zeleni, ovo je napokon jedna dobra vijest. Da imamo još jednu takvu i to u Hrvatskoj, bilo bi nam puno lakše... Ne možemo ovisiti o nestabilnim zelenim izvorima, to je izuzetno skupo, naročito ako se računa interventna uvoz struje kada isti ne rade, a to je većina vremena... Na žalost, malo možemo napraviti što se tiće hidroelektrana, nema više puno raspoloživih kapaciteta, realno bi još jedna nuklearka bila dugoročno rješenje. No skupiti između 5 i 10 milijardi za izgradnju čini se nemoguće, ne uz ovoliko rastrošan proračun s toliko uhljeba i udruga... Evo, da maknemo udruge s proračuna, skupimo novce za par godina, a građani bi znali i zašto...

VL
PO
Poletarac101
11:42 16.01.2023.

Odlično ...još jednu treba izgradit...Tak i tak ih ima po svuda oko nas( Francuska 56,Španjolska 7 itd)to spominjem ak i kod njih nekaj ne štima da budemo i mi to osjetili zato nek sami krojimo svoju sreću ...

VL
TE
TexWiller
11:51 16.01.2023.

Znači, vrijeme je za jednu novu, koja treba biti samo u HRV vlasništvu. Taman se stigne napraviti dok traje Krško. Novci se iz EU ne mogu povući, radi zelene agende.

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:25 16.01.2023.

Dobre vijesti su da će NE Krško moći raditi idućih 20 godina, te da će se graditi drugi blok. Slovenska vlada je 2020. izdala dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka NE Krško. Za sada kod nas nema puno službenih informacija, ali se nadam da će i RH sudjelovati u izgradnji, te na taj način dugoročno osigurati potrebe za električnom energijom. Naravno da su u Austriji na zadnjim nogama, ali karavane prolaze.

VL
DU
Deleted user
11:20 16.01.2023.

Od izgradnje se mnogo toga promijenilo u "stilu" potrošnje el. energije odnosno posljednjih godina, hrv. polovina NEK radi samo za klima uređaje ljeti - tolika je snaga tih pomodnih trošila. Drugim riječima, sada se skoro izjednačio ljetni i zimski vršak u potrošnji el. energije, onda je bilo "kritično" samo zimi. Znam, reći će mnogi - bez klime je nemoguć život, osobito turizam, samo nek onda i izgrade elektrane koje će podmirivati energetski taj trend... Ionako uvozimo prosječno 30% el. energije izvana, ovisno o hidrološkoj situaciji dotične godine. Izgrađena je samo jedna HE u G. Kotaru, nevelike snage, izgradnja trajala 14 godina i bila bremenita skandalima i aferama, čak i nakon što je puštena u pogon (smrtne žrtvu jer je auto zašao u neoznačeno jezero HE). Nismo mi više ništa sposobni samostalno izgraditi i održavati, to je ključan dokaz u tom pravcu..

VL
PO
Poletarac101
11:45 16.01.2023.

Carbonado:EU ih zatvara i ponovo otvara😂(Njemačka)jer su skužili da ne mogu bez Nuk.El....Francuzi imaju 56 komada i nikom niš...daj zamisli?

VL
Avatar kvasac60
kvasac60
11:39 16.01.2023.

Od koga ste to doznali??

VL
YO
yopi
16:47 16.01.2023.

Napraviti jos 7-8 komada i Hrvatska je drzava sa 100% struje bez stetnih emisija. A jos bi imali jeftinu struju koja je nasa. Brzo bi se isplatilo...Ali bitno da ja moram piti iz papirnate slamke.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.