Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNA MODERNIZACIJA

Večernji doznaje: NE Krško moći će raditi još 20 godina

Nuklearna elektrana Krško
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/8
16.01.2023.
u 11:10

S prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 5,6 TWh (5,6 milijardi kilovatsati), koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije, NEK godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Nuklearna elektrana Krško, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije moći će raditi i idućih 20 godina, sve do kraja 2043. godine. Danas tijekom popodnevnih sati očekuje se službena objava Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Slovenije o izdavanju okolišne suglasnosti za produljenje životnog vijeka NE Krško.

Produljenje rada NE Krško na temelju ishođene okolišne suglasnosti ima stratešku važnost za energetiku Hrvatske i Slovenije s ekonomskog, energetskog i okolišnog aspekta, pogotovo u okolnostima aktualne energetske krize. Naime, NE Krško je ekonomičan niskougljični izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a koji s aspekta nuklearne sigurnosti zadovoljava najstrože međunarodne standarde. HEP je već više puta izjavio da podržava izgradnju Nuklearne elektrane Krško 2 i spreman je sa slovenskim partnerima razgovarati o mogućnostima i modalitetima suradnje na tom projektu. Isto je u proteklom razdoblju potvrdila i Vlada RH.

Nuklearna elektrana Krško
1/8

Uz okolišnu suglasnost, uvjet za produljenje rada NEK-a bio je i uspješan završetak modernizacije i povećanja sigurnosti elektrane, koji je ispunjen zaključenjem Programa modernizacije nuklearne sigurnosti, investicije vrijedne 370 milijuna eura. Sredstva sa modernizaciju u jednakim su iznosima osigurali suvlasnici NE Krško, Hrvatska elektroprivreda d.d. i slovenska GEN Energija.

Postupak ishođenja okolišne suglasnost zahtijevao je veliki angažman stručnog osoblja NE Krško, a u izradi dokumentacije, analiza te stručnih ocjena, kao i izradi procjene utjecaja na okoliš sudjelovale su brojne znanstvene institucije iz Hrvatske i Slovenije. Za dobivanje okolišne suglasnosti provedena je i prekogranična procjena utjecaja na okoliš sa susjednim državama sukladno ESPOO konvenciji: Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj i Austriji, a dodatno i u Njemačkoj.

Od puštanja u rad 1983. godine, NEK je pouzdan, stabilan i siguran proizvođač električne energije bez emisija ugljičnog dioksida za elektroenergetske sustave Hrvatske i Slovenije u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno. S prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 5,6 TWh (5,6 milijardi kilovatsati), koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije, NEK godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom. U 2022. godini hrvatski dio proizvodnje iz NEK-a iznosio je 2,65 TWh, što je činilo 14,42 posto ukupno raspoložive električne energije u Hrvatskoj. U dosadašnjem radnom vijeku, nuklearka u Krškom je proizvela 199,6 TWh električne energije te će uskoro njena ukupna proizvodnja dostići impozantnih 200 TWh (200 milijardi kilovatsati).

Okolišna suglasnost postat će pravomoćna nakon 30 dana od izdavanja.

Pročitajte Premium članak autorice Mateje Šobak: Posjetili smo NE Krško: Objasnili su nam kako će skladištiti radioaktivni otpad u Hrvatskoj

VIDEO: Od danas promjena na bankomatima: Ako vam je ostalo kuna, evo gdje ih mijenjati

Komentara 16

Avatar Carbonado
Carbonado
11:37 16.01.2023.

Zeleni kultisti predvođeni onim sirotim djetetom maskotom iz Švedske neće priznati ali NE su najčišći način dobivanja energije. Zašto ih suluda EU zatvara, nije mi jasno.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
11:27 16.01.2023.

Trebamo onda vec sada gledati da izgradimo novi reaktor. Inace sam uvjek bio protiv ali ne vidim nazalost alternativu. Tko ima svoje energetske resurse taj je slobodniji i neovisniji u svemu.

ST
stefj
11:52 16.01.2023.

Nakon svih šteta koje su prouzročili zeleni, ovo je napokon jedna dobra vijest. Da imamo još jednu takvu i to u Hrvatskoj, bilo bi nam puno lakše... Ne možemo ovisiti o nestabilnim zelenim izvorima, to je izuzetno skupo, naročito ako se računa interventna uvoz struje kada isti ne rade, a to je većina vremena... Na žalost, malo možemo napraviti što se tiće hidroelektrana, nema više puno raspoloživih kapaciteta, realno bi još jedna nuklearka bila dugoročno rješenje. No skupiti između 5 i 10 milijardi za izgradnju čini se nemoguće, ne uz ovoliko rastrošan proračun s toliko uhljeba i udruga... Evo, da maknemo udruge s proračuna, skupimo novce za par godina, a građani bi znali i zašto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije