Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u petak, 3. lipnja

Večernjakova domovnica 2022.: Sve je spremno za veliku dodjelu nagrada

Večernjakova domovnica
Foto: Fenix
31.05.2022.
u 19:55

Kao i uvijek, u Bad Homburgu se očekuje veliki broj uzvanika, predstavnika hrvatskih udruga klubova i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Francuske, Švedske, Irske..., a ove godine i iz Sjedinjenih Američkih Država.

U Bad Homburgu, središtu Hochtaunus regije nedaleko od Frankfurta, gotove su pripreme za veliku dodjelu nagrada Večernjakova domovnica 2022., koja će se održati u petak, 3. lipnja, u Kongresnoj dvorani Kurhaus. I ovogodišnja dodjela nagrada Večernjeg lista održava se pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika.

Imena pobjednika u najvećem izboru u hrvatskom iseljeništvu, odnosno 16. po redu Večernjakovu izboru za nagradu Večernjakova domovnica 2022., su već poznata. Naime, proglašenje pobjednika je bilo 12. ožujka, ali gala večer na kojoj se svečano dodjeljuju nagrade tog dana nije održana zbog, u to vrijeme, još uvijek aktualnih mjera protiv pandemije koronavirusa.

No, za koji dan, odnosno u petak, mnogi uzvanici Večernjeg lista iz cijelog svijeta doći će u grad u kojem su nekad uživali brojni europski kraljevi i carevi, a proslavili ga poznati pisci među kojima je i Fjodor Mihajlovič Dostojevski koji je u Bad Homburgu proveo nekoliko godina, zalazio u najstariju kockarnicu u Europi koju su još davne 1841. otvorila francuska braća Blanc i naposljetku napisao svoj poznati roman "Kockar".

Kao i uvijek, u Bad Homburgu se očekuje veliki broj uzvanika, predstavnika hrvatskih udruga klubova i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Francuske, Švedske, Irske..., a ove godine i iz Sjedinjenih Američkih Država. Doći će i važni gosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zemalja iz kojih su brojni Hrvati otišli u svijet.

Program Večernjakove domovnice

Poznat je i program završne večeri koju će voditi studentica Međunarodnih odnosa iz Beča Dora Puđa i voditelj jutarnjeg programa HTV-a Ognjen Golubić. U glazbenom dijelu programa nastupit će poznati hrvatski pjevač Đani Stipaničev, glazbeni i bračni par Paula i Đelo Jusić Junior.

Iz Dubrovnika stiže Folklorni ansambl Linđo zajedno sa muškom Klapom Fa Linđo. Svoj premijerni nastup na Domovnici imat će  dobitnica ovogodišnje Večernjakove domovnice Katarina Mihaljević iz njemačkog Darmstadta. Tu mladu i talentiranu glazbenicu Hrvati u iseljeništvu su imali priliku upoznati kroz Večernjakovu domovnicu, a njemačka javnost ju je gledala u finalu prošlogodišnjeg popularnog njemačkog glazbenog showa "The Voice of Germany”.

Prijateljstvo koje traje dva desetljeća

U središtu ovogodišnjeg Večernjakova skupa dodjele nagrada je obilježavanje 20. obljetnice prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga. To prijateljstvo iz godine u godinu se njeguje brojnim međusobnim susretima i suradnjom, događajima kako političkim tako i sportskim, kulturnim itd. Gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes uvijek rado dočekuje ne samo Dubrovčane već i ostale Hrvate iz cijelog svijeta i njihove prijatelje koji se svake godine susreću u Bad Homburgu.

Nije stoga čudno kad mnogi kažu kako je Večernjakova domovnica odavno prešla okvire dodjele nagrade, ona je nagrada svima, jer se zahvaljujući tom Večernjakovu izboru svake godine u Bad Homburgu susreću Hrvati iz domovine i njenog iseljeništva, a tom fenomenu svjedoče predstavnici brojnih drugih nacije.

Uzvanici iz Mostara

Značajno je napomenuti kako na Domovnicu ove godine dolazi izaslanstvo grada Mostara na čelu s novim gradonačelnikom Mariom Kordićem, direktorom Zračne luke Mostar Ivanom Ljubićem i Nikom Marušićem iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dobitnici Večernjakove domovnice

Podsjetimo, čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazina su s čitateljima partnerskih portala iz Njemačke, Austrije i Švicarske te žirijem novinara i stručnih suradnika izabrali pobjednike 16. po redu Večernjakova izbora za nagradu Večernjakova domovnica 2022.

Večernjakovu domovnicu 2022. u petak će dobiti Ana Maria Marković, nogometašica, Grasshopper Club Zürich, Joško Gvardiol, nogometaš, RB Leipzig, Andrej Kramarić, nogometaš, TSG 1899 Hoffenheim, kickboksač iz Wiesbadena Manuel Bodrožić, SV Croatia Griesheim iz Darmstadta,Croatia Stuttgart iz Stuttgart, HSK Croatia iz Singena i pjevačica Katarina Mihaljević, Ženska klapa „Filiae Croatiae“ iz Stuttgarta, glumac Ante Brekalo iz Münchena, glumica Stela Katić iz Stuttgarta, mlada Ana Martinović koja je model iz Nersingena i plesačica Laura Amalija Žeželj iz Heilbronna.

Po Večernjakovu nagradu dolaze i predstavnici udruga Croatia Fermoy iz Irske, Zajednica Hrvata “Golubica” iz Zollernalbkreis B-W, Hrvatska nastava Mainz i Hrvatska kulturna zajednica Mainz te Folklorni ansambl “Kolo Slavuj” iz Beča.

Posebne nagrade dobit će urednici monografije “Tragovi vjere i ljubavi” – 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, istražitelj fenomena „Croatan Indijanci“ fra Šimun Šito Ćorić i skupina američkih istraživača i autora: prof. dr. George Jure Prpich i Adam Eterovich te Jesse D. Harris, Elisabeth C. Hirschman i James A. Vance.

U kategoriji "Osoba godine" nagradu prima Čedo Paić, poznati hrvatski humanitarac iz Nizozemske.

Svi dobitnici nagrada su redom uspješni pojedinci, klubovi i udruge koji svojim radom i upornošću te rezultatima koje postižu uspješno pronose hrvatsko ime u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije