Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte dokumentarni film Lex Perković - Tajna udbaškog ubojstva

Film “Lex Perković” ima dodatnu težinu jer u njemu Perković prvi put javno govori o svojoj ulozi u Udbinim ubojstvima
03. kolovoza 2016. u 08:00 14 komentara 4337 prikaza
Perković Mustač
Foto: DPA/PIXSELL

Današnja presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšim čelnicima zloglasne komunističke tajne službe, prvorazredan je medijski, politički i društveni događaj.

Na tu se presudu čeka više od četvrt stoljeća, još od prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Hrvatska televizija će danas u 20 sati na prvom programu prikazati igrano-dokumentarni film “Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva”, autora Miljenka Manjkasa, koji je nastao u zajedničkoj produkciji Večernjeg lista i Intermedia grupe. Film ima dodatnu težinu jer u njemu optuženik Josip Perković prvi put javno govori o svojoj ulozi u planiranju i realizaciji ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Večernji list vam omoguće da dokumentarac pogledate već sada i u Premium usluzi Večernjeg lista na ovom  linku: 

>>Pogledajte dokumentarac Lex Perković - Tajna udbaškog ubojstva

Josip Perković Suđenje Perkoviću i Mustaču Presuda će opet otvoriti pitanje o “lex Perković”

Perković je u filmu, koji je nastao nešto prije njegova izručenja Njemačkoj, negirao sve optužbe i tvrdio da nema veze s likvidacijom Đurekovića iako tužiteljstvo u Münchenu tvrdi sasvim suprotno. U optužnici se, naime, navodi da je Perković zajedno s Mustačem bio glavni organizator ubojstva Đurekovića te da je držao na vezi Krunoslava Pratesa. Njemački savezni državni odvjetnik Wolf Dieter Dietrich nije imao nikakve dvojbe o Perkovićevoj odgovornosti.

– Glavni inicijator likvidacije bio je Mika Špiljak. U organizaciji Đurekovićeva ubojstva, prema presudi Višeg zemaljskog suda u Münchenu, među ostalima sudjelovali su Josip Perković i Zdravko Mustač. Također, prema pravomoćnoj presudi, u tome je važnu ulogu imao i Krunoslav Prates, ističe u filmu tužitelj Wolf Dieter Dietrich. U filmu se pojavljuju i odvjetnik Anto Nobilo, koji na suđenju u Münchenu brani Josipa Perkovića, zatim i kontroverzni svjedok i bivši agent Udbe Vinko Sindičić, a svoje viđenje uloge Perkovića u likvidaciji hrvatskih emigranata daje i Miroslav Tuđman, bivši ravnatelj Hrvatske izvještajne agencije.     

>> Nobilo u završnoj riječi zatražio oslobađajuću presudu

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Hoće u filmu biti Milanović sa izjavom o King Kongu ?

  • ridal999:

    Ako osude te ubojice, hoce li Milanovi c narodski receno pojest g....?

  • aristip:

    Samo zamišljam kako bi kazneni postupak završio da je vođen pred hrvatskim sudom. Cvitan kao tužitelj, ha, ha,ha... ne samo da bi obadvojica bili oslobođeni nego bi im morali porezni obveznici platiti i milijunsku štetu, odvjetničke troškove, sudske troškove....