Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presuda će opet otvoriti pitanje o “lex Perković”

Odluka suda u Münchenu nakon dvije godine
02. kolovoza 2016. u 19:00 21 komentara 1612 prikaza
Josip Perković
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon gotovo dvije godine suđenja, sutra će biti izrečena prvostupanjska presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču kojima se u Münchenu sudi zbog ubojstva poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Dva visokorangirana pripadnika jugoslavenske tajne službe, koja se kolokvijalno naziva Udba, optužena su da su sudjelovali u planiranju, pripremi i izvršenju atentata na Đurekovića.

U optužnici se navodi da je Mustač u vrijeme likvidacije bio jedan od vodećih ljudi Udbe te da je dao nalog Josipu Perkoviću za planiranje i pripremu Đurekovićeva ubojstva. U tu je svrhu Perković stupio u kontakt s agentom Krunoslavom Pratesom, kojega je još 2008. sud u Münchenu osudio na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića, i uputio ga u planove o ubojstvu.

Prema optužnici, Prates je donio Perkoviću kopiju ključa garaže u bavarskom gradiću Wolfratshausenu koju je Đureković koristio kao tiskaru. Agenti Udbe 28. srpnja 1983. dočekali su i usmrtili Đurekovića. Suđenje je počelo u jesen 2014. godine i trebalo je trajati nešto manje od godinu dana, ali se na kraju razvuklo na dvije godine.

U pravosudnim krugovima se upravo ta veza Perkovića i Pratesa smatra krunskim dokazom koji bi mogao prevagnuti na sudu. Ako sud prihvati prijedlog tužiteljstva, optuženi bi udbaški dvojac mogao dobiti i doživotni zatvor s obzirom na to da ga terete da je sudjelovao ne samo u pripremi nego i u provedbi likvidacije Đurekovića.

Iako je od rušenja komunizma prošlo više od četvrt stoljeća, do sada nije suđeno nijednom pripadniku Udbe zbog likvidacije hrvatskih emigranata. 

Pa i sada, kada se sudi Perkoviću i Mustaču, to se ne događa u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Sve dosadašnje hrvatske vlade su iz nekih razloga odbijale ozbiljno pozabaviti se udbaškim zločinima.

Stepinac zvonimir despot Komunizam u Hrvatskoj i dalje ima duboke korijene Perković Mustač Suđenje u Njemačkoj Tužitelj traži doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Prve kaznene prijave protiv Perkovića podnesene su još početkom devedesetih, ali nikada nisu dobile epilog na sudu. Očito su Perković i Mustač imali dosta moćnih prijatelja kojima nije odgovaralo da se govori o Udbinim likvidacijama.

Perković je tijekom devedesetih bio vrlo utjecajan u hrvatskim tajnim službama pa je i sa te pozicije mogao utjecati da se optužbe protiv njega stavljaju pod tepih. Presuda Mustaču i Perkoviću ponovo će otvoriti i rasrpravu o tzv. lex Perković koji je donesen na prijedlog Vlade Zorana Milanovića.

Tadašnji je premijer zbog tog poteza bio u pravom diplomatskom ratu s Njemačkom i još nekim članicama Europske unije, dok su ga u Hrvatskoj optuživali da štiti udbaške zločine.      

>> Muenchen: Nobilo u završnoj riječi zatražio oslobađajuću presudu

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Avatar Mrki medvjed
    Mrki medvjed:

    Ako smo pravna država, sa osuđujućom presdom udbaškom dvojcu, trebao bi početi proces uhićenja Milanovića i nekih njegovih tadašnjih minista, kao i zastupnika koji su izglasali "Lex Perković"! Sve ostalo je boranija, što bi rekli Srbi.

  • krmnazabrana:

    Sve dok i zadnji zločinac iz komunizma ne bude osuđen, kao što su osuđeni ustaše, nema pravde.