Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jeste li pomaknuli kazaljke? Počelo ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena traje do 25. listopada 2015., do 3.00 sata.
29. ožujka 2015. u 07:19 10 komentara 21016 prikaza
Sat
Foto: Press Association/Pixsell

U noći sa subote na nedjelju počelo je ljetno računanje vremena, a kazaljke su se u 2 sata pomaknule jedan sat naprijed, odnosno na 3 sata. Ljetno računanje vremena traje do 25. listopada 2015., do 3.00 sata.

Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi se moglo bolje iskoristiti duge ljetne dane, a najviše koristi državama koje su udaljenije od ekvatora. Danas ga upotrebljava 70-ak zemalja.

U Hrvatskoj je uvedeno 1983. godine, kao i u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. U Europi je taj koncept prvi put uveden u nekim državama tijekom 1. svjetskog rata, a potom je uglavnom napušten, sve do energetske krize šezdesetih i sedamdesetih kada su ga europske zemlje počele ponovno usvajati.

Zbog pomicanja kazaljki jedan sat prema naprijed, na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima, kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na točno vrijeme.

Zbog prelaska sa zimskog na ljetno računanje vremena u teretnome prijevozu neće biti posebnih zadržavanja vlakova, osim vremena predviđenog za evidenciju prelaska na novo računanje vremena u popratne dokumente vlakova, dok će u putničkome prijevozu dva vlaka (410/411), koja u to vrijeme voze na relaciji (Beograd) – Vinkovci – Zagreb – Dobova – (Ljubljana) i obratno, kasniti do sat vremena, a vlak na relaciji Vinkovci – Zagreb (740) kasnit će do 30 minuta, izvijestili su iz HŽ-a.

>> U nedjelju počinje ljetno računanje vremena. Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  jeste brzi kad treba izbrisati clanak o Bajicu.

 • Avatar graf_spee
  graf_spee:

  totalno nepotrebno, produživat ionako duge ljetne dane, čemu..??

 • Deleted user:

  Ovo je najbedastiji "izum" čovječanstva, udar na bioritam prirode i čovjeka!