Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Već u nižim razredima djeci treba govoriti o opasnostima na internetu

Više od četvrtine djece vidjelo je internetske rasprave s porukama mržnje, a četvrtina ih je vidjela rasprave o ozljeđivanju
20. veljače 2018. u 19:15 0 komentara 266 prikaza

U dobi od 9 do 11 godina, 8% imalo je namjeru vidjeti fotografije golih ljudi i privatnih dijelova tijela, više od trećine njih u dobi od 9 do 17 vidjelo je fotografije ili video koji pokazuje seksualne radnje ili spolni odnos, a da im to nije bila namjera, dok ih je gotovo petina vidjela isti sadržaj s namjerom. Četvrtina djece u dobi od 9 do 17 godina u proteklih je godinu dana vidjela fotografije ili video koji prikazuje seksualne radnje na nasilan način, a to im nije bila namjera. Rezultate koji se odnose na iskustva i izloženost djece seksualnim sadržajima i drugim oblicima uznemirujućih i rizičnih ponašanja na internetu predstavili su jučer članovi Nacionalnog EU Kids Online tima, kao nastavak prvih rezultata istraživanja o medijskim navikama djece, koje su objavili u studenom 2017. Na temelju sudjelovanja u EU Kids Online konzorciju (www.eukidsonline.net), RH se uključila u svjetski standard praćenja sigurnosti djece na internetu.

cyberbullying Korisni savjeti Evo kako možete zaštititi dijete od zlostavljanja na internetu

– Rezultate istraživanja i upoznavanje s navikama i iskustvima djece na ovom području smatramo ključnima za donošenje nacionalnih smjernica za sigurno korištenje interneta – kaže psihologinja prof. Ivana Ćosić Pregrad.

Svako sedmo dijete od 9 do 17 godina susrelo s osobom koju su upoznali preko interneta. U većini je slučajeva to bila osoba djetetovih godina, dok se svako deseto dijete susrelo sa starijom osobom. Više od četvrtine djece vidjelo je internetske rasprave s porukama mržnje prema određenim grupama ljudi, a četvrtina ih je vidjela rasprave o samoozljeđivanju ili načinima fizičkog ozljeđivanja, stranice koje uključuju krvave i nasilne sadržaje i one koje govore o načinima kako biti vrlo mršav. – Već u nižim razredima djecu treba podučavati o opasnostima virtualnog svijeta – kaže prof. Ćosić Pregrad, objašnjavajući da bi novi kurikulum trebao sadržavati usvajanje znanja i vještina za sigurnost na internetu. 

Dan sigurnijeg interneta Mobilni operatori potpisali povelju o sigurnosti djece na internetu Dan sigurnijeg interneta PROMO Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta internet shopping Istraživanje Neograničeni internet uz prihvatljivu cijenu želi 85 posto građana
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.