Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arhimed u eteru

Već 1000. put večeras poručuje: Ne dirajte mi krugove!

Ratko Matić
Foto: Sergej Novosel Vučković
1/3
11.02.2014.
u 09:00

Križevčanin Ratko Matić danas obilježava veliki radijski jubilej svoje jedinstvene emisije, na Radiju Križevci već 21 godinu obrađuje i prati teme iz znanosti, kulture i umjetnosti, s osvrtima i na križevačke i lokalne dosege i znamenite pojedince, a za što od 1996. nije dobio ni novčića

Kad se večeras u radijskom eteru od17 sati čuje Noli turbare circulos meos, bit će to 1000. put da je Ratko Matić (59), križevački medijski i kulturni entuzijast i fizičar, započeo emisiju Ne dirajte mi krugove na Radiju Križevci. Autor, urednik i voditelj proslavit će jubilej radno, govoreći o znanosti, kulturi i umjetnosti, kako to čini već 21 godinu.

Počeo je u ratno doba kad "i nije bilo na glasu govoriti o astronautima na Mjesecu."

Gdje je taj Hawking?

- Ta izreka Arhimeda, koji se suprotstavio ratu, bila je i parafraza pjesme Ne dirajte mi ravnicu, jer ako je ravnica simbol fizičkog prostora koji ne damo, onda sam nastojao da su Krugovi duhovni prostor koji moramo braniti - govori Matić o počecima emisije koja je subotom, a onda u stalnom terminu utorkom, križevačkom slušateljstvu u sat i pol približavala i otkrivala znanje i humanizam.

Foto: Sergej Novosel Vučković

- Cilj je emisije promidžba svega, reći će jezgrovito autor, "što čovjeka izdiže na razinu civiliziranog bića - znanost, kultura, umjetnost, obrazovanje", pa su, uz obrade tema iz tih područja, kao sugovornici bili i mnogi ugledni domaći pojedinci, koje ne bi posebno imenovao. No, reći će ipak da su mu najznačajniji oni kojih više nema. - akademik Andre Mohorovičić i, neobično, kardinal Franjo Kuharić.

Disciplina, dobra volja, znatiželja, ustrajnost… Emisije se rade stalno, sve što doživim, čujem, vidim, snimim ili samo pomislim, ponekad mi je potrebno i 10 sati pripreme za sat i pol programa

- To je bilo iznenađenje za svjetovnu emisiju, no kardinal se nije dvoumio i rado smo porazgovarali o važnim etičkim pitanjima tada, ranih 90-ih. Sad se pitam i gdje je taj Stephen Hawking da nam za Krugove kaže kako se ponašaju te crne rupe- sjeća se Matić, koji je kroz godine izradio strog profesionalan pristup, nepoznat možda i današnjim voditeljima komercijalnih radijskih postaja.

Pink Floyd

- Disciplina, dobra volja, znatiželja, ustrajnost… Emisije se rade stalno, sve što doživim, čujem, vidim, snimim ili samo pomislim, i danas bi se moglo reći da vodim "radijski blog", a za emisiju se moram pripremiti i 10 sati - od sadržaja i tema do glazbe svih žanrova - objašnjava svoj način Matić. No, reći će da je bilo i bizarnosti kad je zaboravio sinopsis pa pustio Pink Floyde i jurio kući po papir, ili kad je na putu do radija sreo Križevčanina koji je ranije prosvjedovao pred Bijelom kućom u Washingtonu…

- Priveo sam ga i s njim radio emisiju, a kasnije sam sinopsisom doma oprao prozore - šaljiva je epizoda iz života Krugova, koji uglavnom idu uživo. U dva desetljeća bilo je svega nekoliko tjedana da nisu išli, zbog odmora ili kakvih "viših sila" poput praznika ili prijenosa političkih sjednica.

Osim globalnih priča, Krugovi su i te kako isprepleteni i domaćim, križevačkim - prate sve događaje iz kulture i umjetnosti iz grada i okolice, a imala je emisija i velik obol i u promociji križevačkih astronoma, koji su evo baš prije tri godine, 5. veljače 2011. u gradskoj okolici otkrili, zajedno s Koradom Korlevićem, prvi meteorit na hrvatskom tlu nakon 60 godina.

Foto: Sergej Novosel Vučković

- Njegovi se uzorci i danas proučavaju na sveučilištu u Manchesteru i o tome stalno saznajemo neke novosti - reče autor emisije, ne krijući da je i sam bio među pronalazačima toga svemirskog kamenčića.
Slušatelji, kojih zahvaljujući internetu ima i u cijelom svijetu, priznaju mu da ih je uveo u nova viđenja, a neki od suradnika danas su i u nacionalnom eteru. A upravo je i internet onaj znak duha vremena kojemu se i emisija s antičkim imenom prilagođava.

- To je ona zamka u kojoj svi možemo stradati. Stvarno mi nije jasno kako bih danas napravio emisiju da mi netko ugasi internet. Nekad je bilo normalno raditi bez interneta, uz pomoć knjiga i časopisa iz kojih su se crpile informacije koje nisu bile toliko svježe, pa prema tome ni toliko točne. I bile su mnogo skuplje, časopisi i knjige nisu bile toliko jeftini koliko danas internet. Međutim, težina pripreme emisije je zapravo ostala ista, samo je druge vrste: nekada mi nitko ne bi zamjerio a možda niti zapazio, a danas bi me mogao "uhvatiti" da nisam uočio kako je na primjer, sad izmišljam, baš jučer ujutro objavljen ispravak sastava Jupiterove atmosfere! - realan je Ratko Matić.

Matić radi na radiju za svoju dušu i radi slušatelja, zadnji je honorar primio 1996., no na novac ne "pati", iako je emisija nedavno dvije godine "zarađivala" novac od državnog fonda, za što nije dobio ni novčića. Bitno mu je imati autorsku slobodu, iako je i ona ugrožavana, pogotovo u pogledu puštanja neke glazbe. Ona je, inače, jednako važna kao i govorni dio, pa su već kultne uvodna i odjavna špica s Pink Floydima i Queenom.

I kad Ratko večeras u 18.30 pozdravi slušatelje do 1001. kruga, čut će se "Show Must Go On…", a on krenuti u pripremanje novog izdanja, jer sa svakim krugom i Matić se sam, kako kaže, obogaćuje i uči...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije