Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENO

Prvi put nakon 60 godina u Hrvatskoj nađeno svemirsko tijelo

meteorit (1)
Foto: Sergej Novosel/VLM
1/3
07.03.2011.
u 14:23

U poljima je još oko 2,5 kilograma usitnjenog svemirskog grumenja. Pozivamo i mještane i građane da budu oprezni kad budu radili u polju, da si i oni daju truda i pretraže teren, kaže Ratko Matić

– Prvi put nakon 1951. i pronalaska kod Dubrovnika, i to upravo na isti dan 20. veljače, u Hrvatskoj je pronađeno neko svemirsko tijelo – radosno su jučer u Križevcima objavili najpoznatiji i najmarljiviji hrvatski astronom Korado Korlević i predsjednik križevačke astronomske udruge Perzeidi Ratko Matić.

Crni grumen od čak 292 grama, nađen na livadi u selu Majurec istočno od grada 20. veljače, razlog je njihovu zadovoljstvu i uspjehu, nakon višetjedne akcije istraživanja polja i livada za meteoritom, otkad je Korlević Perzeide obavijestio da je noću sa 4. na 5. veljače ondje palo ukupno tri kilograma tvari.

Kao kuglica na ruletu

– Radi se o kamenom meteoritu sa sastojcima željeza, ima i olivina, piroksena... što je bio prvotni materijal iz kojeg je izgrađena i Zemlja – navodi Korlević. Putanju meteorita snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže (HMM), 28 ih stalno motri hrvatsko nebo. Prema snimkama su astronomi Damir Šegon i Željko Andreić izradili model po kojem se određivalo mjesto pada, kaže Korlević “kamene kiše od nekoliko stotina krhotina u koje se raspršio meteorit prilikom kočenja u atmosferi”.

Uz matematičke modele dragocjen je ipak bio doprinos članova Perzeida, koji su tjednima pretraživali svaki pedalj tla, prevaljujući dnevno po hladnoći i ledu i 50 četvornih kilometara. Zato je pronalazak jednog komada, zasad i jedinog, i za njih, priznaje Matić, olakšanje i velik poticaj da se udruga, osnovana prije tek koji mjesec, angažiranije posveti astronomiji.

– Na svemirskom ruletu zavrtjela se kuglica od 90 kg i brzinom od 19 km/s sa 64 kilometra visine pala u atmosferu baš kod Križevaca – slikovit je Matić. U suradnji s Hrvatskom meteorskom mrežom jednu kameru planiraju postavili i u Križevcima, ali traženje meteorita, napominje, nije gotovo jer je u poljima još 2,5 kilograma usitnjenog grumenja.

- Pozivamo stoga i seljake i građane da budu oprezni kod radova u polju, da si i oni daju truda i pretraže teren – ističe Matić.

I za astroturizam

‘Kapitalac’ od trećinu kilograma nazvan ‘Križevci’, kad je nađen bio je težak oko 450 grama i pun vlage s tla, pa je isušivanjem sveden na sadašnju vrijednost. Zato se i sad čuva pod staklenom zvonom, jer, istakli su stručnjaci, vodu i vlagu nije okusio u 4.5 mlijardi godina koliko postoji u svemiru. Meteorit će sada, prema Korleviću, biti poslan na detaljnu analizu u Manchester, gdje je u okviru Europske svemirske agencije laboratorij za analizu svemirskih tijela, da mu se utvrdi točan sastav. Korlević se osvrnuo i na ranije medijske napise kako je u poljima kod Križevaca 'posijano' oko 6.000 eura.

– Možemo tvrditi da jedan gram vrijedi 1 euro, ali za sve, od onih u HMM-u do domaćina u Križevcima, obzirom na silan trud, ovo je beskonačna vrijednost. No, evo, oni koji žele mogu poći u traženje i može se raspisati nagrada za sretne nalaznike – poručuje vrsni astronom, koji bilježi otkriće 947 svemirskih tijela, a dva kometa nose i njegovo prezime.

Križevčani kažu da bi ovaj dar s neba mogao “lansirati” i projekt astroturizma, pa bi turisti u polja navraćali i tragali za djelićima iz svemira.

Ključne riječi

Komentara 10

BR
brainiac
14:49 07.03.2011.

Dobro da nije kriptonit, isli bi odmah mrknut Supermana.

Avatar neugodan
neugodan
15:08 07.03.2011.

##################### u majke ti....sad ce hrvatska prosperirati!!!!!!!!!!!!!!! prodat cemo to za 10000000000000000000000$ i srediti stanove za cigice i slicne njima!!! a takodjer i osnovati agenciju za svemirska istrazivanja u kojoj ce raditi 500 podobnih hercegovcina!!! ####################

EM
emilkc
13:33 18.03.2011.

ma bio je leteći tanujr tamo ali su i njega ukrali ,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije