Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vikend bez vode

Vatrogasna cisterna kružit će Hrastovicom i Taborištem i nadalje

\'hrastovica1_anp_sis_290910\'
29.09.2010.
u 17:30

Županijski Zavod za javno zdravstvo uzeo je nove uzorke, a nalazi su u petak. Ako se otkrije neispravnost, morat će se tražiti uzroci zagađenja

Lokalni zajednički seoski vodovod za Hrastovicu, Taborište i Budičinu od 10. rujna nije zdravstveno ispravan, zbog toga čistu vodu izravno iz Vodoospkrbe Kupa u Selištu u ova tri susjedna mjesta svakodnevno dovozi Javna vatrogasna postrojba iz Petrinje. I jučer su dežurni vatrogasci Ivica Galeković i Mato Golik došli s cisternom od 8000 litara.

Novi nalazi u petak

Po analizi županijskog Zavoda za javno zdravstvo u mjesnom vodovodu su nađene crijevne bakterije, spremnici su dezinficirani, cijevi isprane, ali je nova jaka kiša opet vratila sumnje u neispravnost. U utorak su ponovo uzeti uzorci, a laboratorijska analiza traje tri dana.

– Od vatrogasaca sam natočio pet litara, bit će dovoljno za jedan dan kuhanja i piće – u središtu Hrastovice, pokraj njihova čuvenog vrela Bartolovac, jučer nam je kazao Ivan Rom.

– S kvalitetom naše vode se manipulira. Podzemno vrelo Bartolovac nikada se ne zagađuje, nije ni sada – tvrdi Hrastovčanka Ljubica Radučević. Ako se u petak opet otkrije zagađenost, morat će se ozbiljnije poraditi na otkrivanju uzroka i mjesta zaraze, pa ponovo dezinficirati i isprati cijeli sustav. Troškove plaća Grad Petrinja, iako ovaj vodovod, kao i svi ostali slični po selima, nije u sustavu poduzeća Privreda, gradskog vododistributera.

Protekli vikend poremetila se i opskrba građana Petrinje, kiše su zamutile vodu, a na jednom uzorkovanom mjestu javilo se mikrobiološko zagađenje.

– Zbog preventive smo potrošačima preporučili prokuhavanje vode, a novi nalazi od ponedjeljka pokazali su ispravnost cjelokupnog gradskog sustava – kaže tehnički rukovoditelj Privrede Igor Filković.

Neće smanjiti račune

Petrinjci su dotle kupovali flaširanu vodu, dobro su tržili trgovci, a neočekivani izdatak neće se nadoknaditi.

– Nećemo smanjivati iznos mjesečnog računa, mi smo preporučili prokuhavanje vode – rekla je direktorica ove gradske tvrtke Ljiljana Križanić.

Nakon komplikacija s pitkom vodom žurno je aktivirano Povjerenstvo za praćenje vodoospkrbe Grada Petrinje i imenovalo stručno operativno tijelo, kojem je voditelj zamjenik gradonačelnika Milan Herceg.

Ključne riječi

Komentara 1

SP
simpa_paket
14:10 30.09.2010.

\'Troškove plaća Grad Petrinja, iako ovaj vodovod, kao i svi ostali slični po selima, nije u sustavu poduzeća Privreda, gradskog vododistributera.\' Naravno da plaća, jer njihove pumpe pumpaju istu vodu i selo Hrastovica ostaje bez svoje vode, koja je nekadaa bila ponos sela!! Znači, Grad Petrinja na crno prodaje vodu koju na crno i uzima iz izvora!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije