Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korana izišla iz korita

U Glini izvanredne mjere zaštite od poplave

Karlovac,vodostaj,poplava
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/12
04.09.2014.
u 21:02

Obilna kiša izazvala je probleme i stanovnicima slunjskih Rastoka

U Karlovcu su zbog visokog vodostaja Kupe i Korane još uvijek na snazi pripremne mjere obrane od poplava koje su uvedene još jučer u pet sati ujutro.

No tijekom poslijednjih sati vodostaji obje ove karlovačke rijeke su u stagnaciji ili u laganom padu. U sedam sati Kupa je bila na 659, a Korana na 678 centimetara. Ipak vodostaji koji prelaze šest metara redovito poplavljuju i neke prometnice u gradu i okolici. Kako kiša i dalje pada očekuje se kako će se vodostaji karlovačkih rijeka još neko vrijeme zadržati na sličnim vodostajima.

Vodostaji svih karlovačkih rijeka jučer su bili u laganom porastu. Zbog nabujale rječice Utinje poplavljena je lokalna prometnica Slunjski Moravci – Utinja. Obilna kiša izazvala je probleme i stanovnicima slunjskih Rastoka. Morali su intervenirati lokalni vatrogasci, i to gradnjom zečjih nasipa. Kako su javili iz Državne uprava za zaštitu i spašavanje, zbog visokog vodostaja Slunjčica je zaprijetila naselju. Za razliku od početka i sredine kolovoza kada je kiša poplavila brojne obiteljske kuće na karlovačkom području, ovog puta nije bilo tako kritično. No, vatrogasci su morali reagirati, i to na rijeci Korani na kojoj je "zapeo" dio vodenog parka. Bujica ga je s Foginova kupališta odnijela na slap gdje je "zapeo", nakon čega je uklonjen.

Novih problema bi, nažalost, moglo biti još s obzirom na to da se kiša očekuje sve do subote. Od danas su, zbog vode na cestama djelomično za promet zatvorene neke ceste u Karlovcu i okolnim naseljima; Obala Trnskog u Karlovcu, D 36 u mjestu Koritinja, cesta Donje Mekušje – Husje – Kobilić te lokalne ceste Mala Švarča – Logorište, Slunjski Moravci – Utinja,Veljun – Poloj te županijska cesta Topusko – Maljevac. Neki od odrona koji su se otvorili još početkom ili sredinom kolovoza, a koji do danas nisu sanirani, pogoršavaju situaciju.

Foto: Tadija Odić

(Foto: Tadija Odić)

U Glini izvanredne mjere zaštite od poplave

Zbog izlijevanja rijeke Gline proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplave. Na kolnik izlivena rijeka Glina zatvorila je cestu Topusko-Katinovac-Maljevac, u mjestu Šibine izlila se rječica Buzeta i zatvorila cestu Glina-Veliki Obljaj-granični prijelaz Bosanska Bojna. Zaobalne vode prekrile su cestu u selu Dvorišće ali je promet još moguć. Voda je prekrila i cestu kroz Marinbrod koja izlazi na državnu cestu Glina-Topusko.

- Kiša pada, rijeka na očigled raste. Cijela godina je čudna. Ja dva mjeseca planiram i ne uspijevam spremiti ogrjevno drvo u šupu. Drva se ne stigne osušiti od kiše koja stalno pada. Još samo treba da pređe nasip i poplavi mi ovo malo sirotinje. Moja kuća je uz ŠRC Banovac, prva u nizu uz rijeku Glinu - kaže Slavko Prodanić dok sa suprugom Mirom zabrinuto gleda u nabujalu rijeku. U prvim satima četvrtka oko 3:30 u jutro izašli smo u intervenciju i od naglo nabujalih zaobalnih voda spašavali ovce Pere Konjića u Selištu. Vreće sa pijeskom smo postavili oko kuća u Selištu, Gornjem Viduševcu i Sisačkoj ulici. Oko podneva na Banovcu smo postavili moćnu pumpu Hrvatskim voda iz Siska , koja će zaobalne vode preko nasipa vraćati u Glinu i tako smanjiti nadiranje vode u Sisačku ulicu - rekao je Mladen Bobeta zapovjednik VZ Glina.

Zaobalne vode su započele plaviti tijekom noći. Dan sam započeo dogovorom o obrani od poplave s vatrogascima i Komunalcem. S Hrvatskim vodama sam dogovorio da nam pošalju pumpe u pomoć. Obišao sam ugrožene pozicije u gradu. Dobro smo organizirani. Možemo se nositi sa stihijom . Opasnost prijeti ako Kupa nastavi rasti i zatvori rijeku Glinu tako da se od ušća počne vraćati uzvodno.

>> Prekinute mjere redovne obrane od poplave na dvije dionice kod Varaždina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije