Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legendarni oklopnjak

Vatrogasci spasili ‘Sokola 3’. Uskoro postaje muzejski eksponat

oklopnjak
Dominik Grgurić/pixsell
25.07.2011.
u 08:31

Radove na uređenju i rekonstrukciji vozila izvest će članovi JVP-a Karlovac, a Gradski muzej Karlovac sačinio je i elaborat za obnovu

Zahvaljujući karlovačkim vatrogascima Sokol 3, legendarni oklopnjak koji je sudjelovao u mnogim bitkama Domovinskog rata na lasinjskom području, spašen je od propadanja. Oklopnjak je izrađen u listopadu 1991. na osnovi kamiona Zastava 640 kojeg je donirala tvrtka Jamnica.

 Uspjeh i u prvoj akciji

Preuređeno je u borbeno vozilo u zagrebačkom Autoservisu Borongaj, gdje su na kamionsku šasiju zavarene metalne pravokutne cijevi, a zatim i oklop od tri milimetara debelog lima. Vozačko "staklo" izrađeno je od 12 slojeva pleksiglasa, na krovu je bio montiran mitraljez M53, a na bočnim stranama i stražnjim vratima bile su puškarnice. Prva borbena akcija u kojoj su korišteni Sokoli je uspješno izvlačenje trojice pripadnika izviđačko-diverzantske grupe iz okruženja u proizvodnim pogonima Jamničke kiselice. Izrađeno ih je tek tri.

– Sasvim slučajno u razgovoru sam doznao da je Sokol 3 nakon niza bitaka završio odbačen u polju i prepušten propadanju. Kad smo ga pronašli, netko je već poskidao dijelove koji je bilo lakše demontirati, pa bi oklopnjak vjerojatno završilo u starom željezu. Odlučili smo ga spasiti od devastacije i sada ga uređujemo u našim prostorima – rekao je Miroslav Rade zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

Proslava rođendana

 Majstori u JVP-u će Sokol 3 vratiti u izvorni oblik, a nakon toga vozilo će predati Gradskom muzeju Karlovac kako bi postao još jedan vrijedni eksponat Zbirke naoružanja Domovinskog rata na Turnju. Za poslove koji se izvode u radionicama JVP-a izrađen je i stručni elaborat.

 – Planiramo radove na obnovi dovršiti do jeseni. Tada će Sokol 3 proslaviti 20. rođendan. Željeli bi tom prilikom organizirati i prigodno okupljanje na kojem bi se podsjetili na sve što je oklopnjak tijekom rata prošao. Okupit ćemo i sve branitelje koji su bili u njegovoj posadi tijekom tih godina – zaključio je M. Rade.

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
17:27 28.07.2011.

Svaka čast dečki no malo mi je čudna ova fotka, lik vari, a ovaj drugi bez očala kucka čekićem ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije