Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAŠENJE U TIJEKU

Vatrogasci na kraju snaga gase požar na otoku Lavdaru: Dio opreme je stradao, spašavamo što se spasiti da

Foto: DVD Supetar
1/5
17.07.2021.
u 13:11

ŽVOC Zadar  je dana 16. srpnja u 22:59 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otoku Lavdara koji se nalazi istočno od mjesta Sali na Dugom Otoku. Na otok je brodom upućeno 15 vatrogasaca DVD-a Sali.

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice zaprimilo je nekoliko informacija o požarima otvorenog prostora koji su 16. srpnja izbili u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, navode u priopćenju u kojem navode detalja požara.  

- Dana 16. srpnja u 21:00 sati ŽVOC Split zaprimio je, preko ŽC 112 Split, dojavu o požaru na otvorenom prostoru između uvale Krušica i Blaca na južnoj strani otoka Brača. Gašenje požara je otežano zbog teško pristupačnog terena. Za prijevoz vatrogasaca do požarišta korišten je brod policije - navode. 

U gašenju požara je sudjelovalo 60 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a Milna, Supetar, Bol, Pučišća i Selca. Dva Canadaira su preusmjerena u 06:50 sati sa požara na otoku Lavdara na ovaj požar. Gašenje požara je u tijeku, a tijekom jutra je planirano prebacivanje „kruški“ (spremnici za vodu) na požarište s jednim helikopterom Mi8 MTV1.

- Za sada okvirno procijenjena opožarena površina je oko 120 ha većinom trave, niskog raslinja i borove šume. Ujutro je izvršena rotacija snaga, te dostava goriva, hrane i vode vatrogascima. Gašenje se nastavlja te se očekuje povoljnije razvoj siuacije na požarištu - objavili su vatrogasci DVD-a Supetar. 

1/5

ŽVOC Zadar  je dana 16. srpnja u 22:59 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otoku Lavdara koji se nalazi istočno od mjesta Sali na Dugom Otoku. Na otok je brodom upućeno 15 vatrogasaca DVD-a Sali. Požarom je zahvaćena trava. S obzirom na brzo širenje požara odlučeno je da je potrebno izvršiti evakuaciju svih osoba sa otoka. Evakuirano je oko 50 osoba (mještana i turista) sa brodovima lučke kapetanije policije i vatrogasaca. Iz JVP Zadar upućeno je 10 vatrogasaca sa 2 vatrogasna broda među kojim je na otok otišao i županjski vatrogasni zapovjednik. 

Kakvo je stanje na terenu ispričao je zapovjednik DVD Sali Jurica Ušalj za 24sata. 

- Ovo je jedan od najgorih požara kojima sam svjedočio u svojoj karijeri. Nismo stali od sinoć. Ljudi su već premoreni, gasimo od kuće do kuće, spašavamo što se spasiti da  - kazao je Ušalj. 

Zbog velikih vrućina stradala im je i oprema. 

- Pumpe sad već teško pumpaju jer bez prestanka rade cijelu noć. Cijevi su nagorjele, neke od njih više nisu za korištenje, dio opreme u potpunosti nam je stradao.. - opisuje strašnu situaciju koja traje preko 13 sati. 

- Ipak, srećom nitko nije stradao, pa ako je oprema najgore što se desilo, dobro je. Nekako ćemo ju već popraviti. Trenutno gasimo rubove, osiguravamo teren i nadgledamo da ne dođe do sljedećeg požara. Ostat ćemo tu još cijeli današnji dan i noć te sutra, kako bismo utvrdili da više nema opasnosti - zaključio je. 

Rano ujutro već od 06:00 sati na požarištu su upućena 2 protupožarna zrakoplova  Canadair koji su do 06:50 sati djelovali na ovom požaru kada su preusmjereni na drugi požar. Umjesto njih na ovaj požar bit će angažiran protupožarni zrakoplov Air-tractor. U tijeku je organizacija prijevoza pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar HVZ-a na otok.

- Dana 16. srpnja 2021. u 10:20 sati ŽVOC Zadar  je zaprimio informaciju o požaru trave, niskog raslinja i makije na području sjeverno od mjesta Vrana na minski sumnjivom području na području brda Debeljak. Požar se u popodnevnim satima proširio i na dio koji nije minski sumnjiv pa je zatraženo angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair te 25 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD Biograd te DVD-a Pakoštane i Drage - navodi se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Požar je ugašen 17. srpnja u 06:14 sati, a opožarena površina još nije procijenjena.

 

Ključne riječi

Komentara 5

JB
Jednonogi.Brabonjak
11:31 17.07.2021.

Izazivanje požara kažnjavati najstrože i neodgovorno ponašanje.

GL
Glavica
22:38 17.07.2021.

stigli gosti iz Gline Benkovca Kragujevca da uzivaju paljenjem lijepe nase

TI
tico123
17:03 17.07.2021.

stigla niška drina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije