Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA OD UKIDANJA CELIBATA

Vatikan zbog anglikanaca neće odbaciti celibat

svećenici
Arhiva VL
05.11.2009.
u 12:19

Vatikan je zaustavio spekulacije oko ukidanja celibata koje su se pojavile nakon najave apostolske konstitucije o prelasku anglikanskih biskupa i svećenika u Katoličku crkvu.

Ništa od ukidanja celibata ni u bližoj niti u daljoj budućnosti. Odgovor je to iz Vatikana na spekulacije koje su se pojavile u medijima nakon najave apostolske konstitucije o prelasku anglikanskih biskupa i svećenika u Katoličku crkvu. To da je među njima mnogo oženjena klera, pobudilo je nadu u dijelu katoličkog korpusa, odnosno s obzirom na to da postoji određeni broj oženjenih klerika, da bi se mogao pokrenuti postupak dokidanja celibata, tj. mogućnost da se žene i rede oni rimokatolički svećenici koji to žele.

Crv sumnje u celibat uvukao se još na samoj konferenciji za novinare, kada je pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal William Levada najavio novu apostolsku konstituciju, piše posljednji Glas Koncila. Na njoj je, naime, bila najavljena mogućnost ređenja već oženjenih (bivših) anglikanskih klerika za katoličke svećenike, ali nije pritom rečeno što će biti s budućim svećeničkim kandidatima.

 - Da me netko upitao, rado bih objasnio svaku dvojbu oko svojih primjedaba na konferenciji za novinare - prenio je Tiskovni ured Svete Stolice riječi kardinala Levade.

 - Nema ničeg stvarnog iza takvih špekulacija - poručio je Levada, a Tiskovni ured Svete Stolice dodao je tekst iz članka 6. nacrta konstitucije, u kojemu između ostaloga piše: "Ordinarij (budućih osobnih ordinarijata), poštujući disciplinu kleričkog celibata u Latinskoj crkvi, u pravilu će pripuštati redu prezbitera samo neoženjene muškarce. On može od rimskog prvosvećenika zatražiti... pripuštanje oženjenih redu prezbitera od slučaja do slučaja, u skladu s objektivnim mjerilima koje je odobrila Sveta Stolica". A taj se članak odnosi na bivše anglikanske službenike, objašnjava kardinal Levada.

 

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
18:56 05.11.2009.

U Bibliji ne postoji zapovijed ljudima da žive u celibatu babylon Ne postoji zapovest ali kao mogućnost celibat u svetom jevanđelju postoji. Licemerje zato i postoji jer nema slobodne volje.

OB
-obrisani-
19:19 05.11.2009.

accidde Nemoj tako, nisi čuo da je dragi i uvek nepogrešivi Papa rekao da je sada pedofilija greh. Oni ništa ne znaju dok im papa ne kaže. E sad će oni drugačije.

Avatar punkufer
punkufer
13:51 05.11.2009.

Spekulacije o ukidanju celibata su širili samo slabo upućeni. Niti u jednom trenutku to nije dolazilo u pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije