Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Varaždinski HNK postaje kazalište s nacionalnim statusom

zlatar violic
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
09.05.2013.
u 11:03

Za varaždinsko kazalište to prije svega znači više državnog novca za programsku aktivnost.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, uskoro bi trebalo dobiti status nacionalnog kazališta, izjednačenog po statusu s kazalištima u Splitu, Rijeci i Osijeku. Najavila je to ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je jučer posjetila Varaždin.

Ima sve uvjete

Kazala je kako bi se već na idućem zasjedanju Sabora u proceduri izglasavanja trebao naći novi Zakon o kazalištima, kojim će to pitanje biti uređeno.
- Varaždinsko kazalište ima po svojim projektima i programskoj snazi sve uvjete za taj status – kazala je ministrica, dodavši kako za varaždinsko kazalište to prije svega znači više državnog novca za programsku aktivnost.
- To, međutim, ne znači dodatno zapošljavanje ljudi i povećavanje hladnog pogona, već će financiranje biti strogo vezano za projekte i program – pojasnila je ona.
Kazala je i kako će u ovoj godini HNK Varaždin, od Ministarstva dobiti oko 500.000 kuna za programsku aktivnost te  još dodatnih 300.000 kuna za radove na restauraciji pozornice.

Računaju na dobru volju

- Ovo je jako važan projekt jer je varaždinski HNK okrenut prema nekoliko županija i praktički pokriva područje od Krapine do Virovitice, dakle pokriva barem četiri kazališta, a to je također argument za promjenu statusa kazališta – zaključila je ministrica.
Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš zato se, pak, nada da će se u financiranje uključiti i druge županije, odnosno gradovi čije stanovništvo dolazi u varaždinsko kazalište.
- Naravno, mi nikoga na to ne možemo prisiliti, ali računamo na njihovu dobru volju – kazao je Habuš.
Ministrica je jučer kazala i kako je Ministarstvo kulture na svoju listu prioriteta stavilo još dva projekta iz Varaždina. Radi se o projektu obnove sinagoge u multimedijalni centar i projektu “Varaždinske kuće”.
- Oba projekta su tzv. modelski projekti za europske fondove s gospodarskim, ali i socijalnim dobrobitima za zajednicu i zato očekujemo novac za njih iz europskih fondova - rekla je A. Zlatar Violić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije