Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varaždinski GSS-ovci pokazali spremnost u NP Paklenica

Vježba spašavanja na Paklenici samo je jedna u nizu redovitih mjesečnih vježbi varaždinskih spasilaca, koje služe za održavanje kondicije, tehnike i spremnosti
25. listopada 2011. u 10:38 1 komentara 4 prikaza
gss
Foto: Privatna arhiva

U sklopu svojih redovitih mjesečnih vježbi, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Varaždin boravili su u Nacionalnom parku Paklenica, na 350 metara visokoj stijeni Anića kuka. Bila je to prilika za 11 članova GSS-a Varaždina za provjeru razine spremnosti za spašavanje u najzahtjevnijim uvjetima i lokacijama.

– Odradili smo vrlo složenu i zahtjevnu vježbu stijenskog spašavanja. Ovakve vježbe GSS Varaždin izvodi svake godine. I ove smo je godine izveli brzo, sigurno i kvalitetno te vrlo profesionalno, iako su pripadnici GSS-a volonteri - istaknuo je dugogodišnji član GSS-a Varaždin, Emil Gluhak.

Stijena Anića kuka je najposjećenija alpinistička lokacija u Hrvatskoj, na kojoj sezona penjanja traje gotovo cijelu godinu, a posjeti je nekoliko tisuća penjača.

– I naša varaždinska stanica sudjeluje u redovitim godišnjim dežurstvima u NP Paklenica. Zbog toga ovakve vježbe garantiraju da ćemo pri eventualnim nesrećama reagirati pravovremeno, kvalitetno pružiti prvu pomoć unesrećenima te ih na najbrži i najsigurniji način prevesti do bolnice - zaključio je E. Gluhak.

Vježba spašavanja na Paklenici samo je jedna u nizu redovitih mjesečnih vježbi varaždinskih spasioca, koje služe za održavanje kondicije, tehnike i spremnosti za spašavanje na svim mogućim terenima, stijenama, planinama, skijalištima, spiljama...

– Ove smo godine imali četiri akcije spašavanja, ali na našem području tek s dolaskom lošijih vremenskih uvjeta počinje kritično razdoblje - dodao je Gluhak, otkrivši nekoliko stvari na koje planinari te ostali izletnici moraju posebno obratiti pozornost.

– Bilo bi poželjno da se planinari kreću u parovima ili grupama. Sa sobom obavezno nosite prikladnu obuću i odjeću, mali komplet prve pomoći, svjetiljku i rezervne baterije. I ne zaboravite! Nađete li se u nevolji broj koji morate okrenuti je 112. Varaždinski GSS je spreman!

Posljednju akciju spašavanja Varaždinci su imali sredinom listopada. U nevolji se našao paraglajder na Ivančici. Prilikom spuštanja vjetar ga je odbacio prema šumi te je ostao zaglavljen na drvetu. U manje od sat vremena paraglajder je sigurno “prizemljen”.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • explorer:

    Možda je paraglajeder i imal sreće pa je bil na Ivančici, ali ipak su ga spašavali na planini Ivanščici.