Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HERA reagirala

Varaždinci su skupo prodavanu struju dobili i paljenjem smeća

univerzal
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
11.09.2014.
u 15:00

Goran Hlevnjak, predsjednik uprave Univerzala, tvrtke koja je donirala kampanju gradonačelnika Gorana Habuša, pobija navode iz odluke HERA-e te tvrdi da su HROTE-u uredno dostavljali podatke za obračun

Varaždinski Univerzal u svojoj je energani u Ulici Pavleka Miškine električnu energiju proizvedenu suspaljivanjem otpada prodavao po povlaštenoj (osjetno višoj) cijeni, kao da je u potpunosti proizvedena spaljivanjem biomase, tj. granja, slame, koštica, kore, piljevine i sječke. Osnovni je to zaključak odluke Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) od 25. srpnja. Podsjetimo, Večernji list pisao je već o tome da se u energani suspaljuje i otpad, za što s druge strane imaju dozvole, i to pretežno gorivo iz otpada, nastalo sjeckanjem sitnih frakcija komunalnog otpada poput pelena, vate... No Univerzal je tako dobivenu energiju izgleda i dobro unovčio.

Povlašteni proizvođač

- Bilo je navedeno da će isključivo koristiti biomasu iz šumarstva i poljoprivrede te drvno-prerađivačke industrije - navodi HERA, koja je Univerzalu u rujnu 2010. izdala rješenje o statusu povlaštenog proizvođača struje. Univerzal i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) sklopili su ugovor o otkupu struje. Dopušteno je suspaljivanje fosilnih goriva s biomasom, no ne i otpada, ustvrdila je HERA. Od Ministarstva zaštite okoliša tražila je i dobila zapisnike inspekcije koja je u drugoj polovici 2013. godine ustanovila da Univerzal u energani doista suspaljuje otpad.

- Postrojenje radi 24 sata svih sedam dana u tjednu. Ministarstvo navodi da je utvrđeno da Univerzal vrši suspaljivanje otpada konstantno - navodi HERA koja je potom utvrdila da je “Univerzal HROTE-u prijavljivao cjelokupnu isporuku električne energije za obračun.”

- Utvrđeno je da je Univerzal HROTE-u za obračun isporučene struje iskazivao isključivo gorivo koje odgovara tipovima postrojenja 2.c.1 i 2.c.2 (biomasa, op.a.). Nije ni na koji način naznačeno da koriste neko drugo gorivo - kažu. Od Univerzala tražili su potom odgovor zašto ih nisu obavijestili o promjenama. Goran Hlevnjak, predsjednik uprave Univerzala, odvratio je da se ni jedna karakteristika postrojenja nije u bitnome promijenila te da je riječ o vrlo malim količinama goriva iz otpada u odnosu na biomasu, od 4 do 8 posto.”

- Svaki mjesec uredno smo HROTE-u dostavljali podatke potrebne za obračun, koji je kontroliran - komentira Hlevnjak i za Večernji list i dodaje da su oni postrojenje za proizvodnju električne, ali i toplinske energije.

- Daleko više biomase i ostalog goriva je potrošeno nego što je bilo potrebno za proizvedenu električnu energiju. Razlika je iskorištena za proizvodnju toplinske energije, za grijanje proizvodnih i skladišnih hala te pogon sušara - kaže i dodaje da od sredine lipnja više ne suspaljuju otpad.

Konstantno suspaljivali

Kako god bilo, HERA baš i nije uvažila odgovor. Kažu da je nedvojbeno utvrđeno da je Univerzal od 1. siječnja 2012. do 31. srpnja 2013. konstantno suspaljivao otpad “zbog čega ne stoji navod Gorana Hlevnjaka da se otpad koristi samo za proizvodnju toplinske, bez proizvodnje električne energije.” Zaključuju da Univerzal nije imao pravo tražiti naknadu za struju proizvedenu iz otpada. Nalažu im da koriste samo biomasu te da dostave podatke za 2014. ili će izgubiti status povlaštenog proizvođača. HROTE-u pak nalažu da postupi sukladno članku 23. ugovora o otkupu.

- Kako je HERA u nadzoru utvrdila da iskazani podaci o korištenoj biomasi nisu točni HROTE je zatražio dostavu točnih podataka te će prema njima izvršiti korekciju isplate poticajne cijene za sporno razdoblje. Jedna mogućnost je i da HERA ukine rješenje o statusu povlaštenog proizvođača - pojasnili su nam iz HROTE-a na čemu rade. Goran Hlevnjak, predsjednik uprave Univerzala, kaže da su protiv dijela odluke HERA-e s kojim se ne slažu pokrenuli upravni spor.

Komentara 1

VA
Varazdinec
18:19 11.09.2014.

Pazi Izače da Marijanče nepodigne tužbu protiv tebe!Vidiš da je Kruhoberec prestao negativno pisat protiv njega!Treba i javno napisat kako je i došao do tog istog Univerzala!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije