Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanje ulica

Varaždin dobiva Račanovu ulicu, a Zagreb je još nema?

ivica Račan
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
03.05.2014.
u 11:19

Zasad samo Đakovo ima ulicu koja nosi ime bivšeg predsjednika SDP-a i hrvatskog premijera, a riječ je o posve novoj ulici

Alen Kišić, dožupan Varaždinske županije i potpredsjednik SDP-a Varaždinske županije, u povodu sedme godišnjice smrti Ivice Račana pokrenuo je inicijativu da Grad Varaždin jednu od novih ulica ili trgova imenuje njegovim imenom.

– Bio bi to lijep spomen i priznanje jednoj od najistaknutijih političkih ličnosti novije hrvatske povijesti. Nisam za to da se neka od postojećih ulica ili trgova preimenuje Račanovim imenom, nego da to bude jedna od novih ulica, koje će se uskoro otvoriti. Ivica Račan dao je velik doprinos demokratizaciji hrvatskog društva u tranziciji, a ne treba zaboraviti ni njegovu ulogu u procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji jer su se ključni procesi dogodili u vrijeme dok je on bio predsjednik Vlade. Račan je političkim djelovanjem kao predsjednik SDP-a i hrvatski premijer znatno utjecao na procese koji su odredili razvoj društva u samostalnoj Hrvatskoj. Osobno ga nisam poznavao jer se u njegovo vrijeme nisam bavio politikom, ali danas sve upućuje na to da je bila riječ o velikom čovjeku i političaru koji je puno dao za razvoj suvremene Hrvatske – rekao je Alen Kišić.

Varaždinski dožupan naglašava da inicijativa o imenovanju ulica ili trgova Račanovim imenom ne treba završiti samo na gradu Varaždinu. Zasad samo Đakovo ima Ulicu Ivice Račana. Riječ je o posve novoj ulici, a inicijativa je došla od bivšeg SDP-ovca, danas HDSSB-ova gradonačelnika Zorana Vinkovića. Više puta predlagalo se da i Zagreb dobije Račanovu ulicu, a prvi je put taj prijedlog došao svega nekoliko dana nakon Račanove smrti, no tada tu inicijativu ni stranka ni njegova obitelj nisu dobro prihvatili.

>> SDP odao počast Ivici Račanu  

>> Račanovo 'odlučno možda' učinilo je više za demokraciju nego Milanovićevo odlučno svašta

Komentara 40

DU
Deleted user
11:50 03.05.2014.

Neka mi netko nabroji i jedan dobar razlog zasto bi drug dobio svoju ulicu ja cu ih na to nabrojati barem deset zasto je ne treba dobiti........

KR
krka
11:39 03.05.2014.

Poruka drugu alenu kišiću: Za ovu gadariju koju predlažeš, nadam se da će netko pitati i građane!? Kaj se mene osobno tiče, možeš si breg di imaš vikendicu nazvati po tom liku, ili možda sina!?Tvrdim da nema osnove ni gradsko smetište nazvati po njemu. Njegove zasluge za Hrvatsku državu i Hrvate su opće poznate; volio je partiju i yugo.raliju,i druga tita! Kada jeHrvatski Sabor izglasavao deklaraciju o osamostaljenju Hrvatske napustio je sa partijomsjednicu!!! Zar je to zasluga???? Pošto više od toga kaj je volio nema, znači bio je utopista i pokoj mu vječni, ne ponovilo se

L0
luena 01
13:07 03.05.2014.

Zagreb ce dobiti ulicu Z.Milanovica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije