Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ublažavanje posljedica pandemije

Varaždin će financirati rad dodatnih psihologa u školama

Tomislav Miletic/PIXSELL
04.02.2022.
u 06:00

Novac za zapošljavanje dodatnih psihologa u školama u kojima ih nedostaje osigurat će se rebalansom gradskog proračuna u ožujku

Na inicijativu SDP-ova gradskog vijećnika Lovre Lukavečkog, Varaždin će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će financirati rad dodatnih psihologa u osnovnim školama.

Mentalno zdravlje učenika

– S obzirom na pandemiju koronavirusa koja je ostavila posljedice na mentalno zdravlje učenika koji su u posljednje dvije godine radili u poprilično složenim uvjetima, Odbor za mlade Grada Varaždina uvidio je potrebu za zapošljavanje dodatnih psihologa u onim osnovnim školama u kojima ih nedostaje, odnosno u kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije odobrilo njihovo zapošljavanje – kažu u SDP-u.

Inicijativa je predstavljena u utorak prije regionalnog sastanka SDP-a, na kojem je sudjelovao i predsjednik te stranke Peđa Grbin, koji je naglasio da je za SDP kao stranku ljevice obrazovanje od izuzetne važnosti.

– Učenici i profesori su u posljednje dvije godine radili u nemogućim uvjetima što ostavlja posljedice na psihu i zato svi trebaju pomoć. U socijalnoj državi to bi trebala osigurati država, no tamo gdje ona ne zna ili neće, moraju djelovati jedinice lokalne samouprave – rekao je Grbin, pohvalivši rad gradonačelnika Nevena Bosilja koji pak vjeruje da će Varaždin ovom mjerom svoj djeci omogućiti lakše nošenje s ovom izazovnom situacijom, nedostatkom socijalnih kontakata i nastavom na daljinu.

Novac za zapošljavanje dodatnih psihologa u školama u kojima ih nedostaje osigurat će se rebalansom gradskog proračuna u ožujku.

Nakon konzultacija

Lukavečki je pojasnio da je riječ o inicijativi koju je pokrenuo nakon konzultacija s ravnateljima, roditeljima, učenicima i strukom, prije svega zbog neminovnog utjecaja pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje djece i mladih.

– Nedopustivo je da sva djeca, svi učenici nemaju jednaku skrb, odnosno jednaku dostupnost psihologa. Predložili smo i osnivanje koordinacije svih osnovnoškolskih psihologa, ali i sažimanje svih aktivnosti koje provode udruge, organizacije i institucije koje se bave mentalnim zdravljem kako bismo vidjeli nedostatke i prednosti te spoznali što treba u tom pogledu poduzeti. Također smatramo da treba uspostaviti suradnju sa svim drugim institucijama koje mogu pomoći – rekao je Lukavečki.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije