Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proziva kbc zagreb

Vapaj oca: Sina mi ne žele operirati jer je neradni dan

beba
AFP/PIXSELL
Autori: Frane Šarić, Sonja Hoffman
01.11.2011.
u 14:14

Hrvatski zdravstveni sustav i krizni stožer organizirani su tako da se dijete u inozemstvo može transportirati odmah, pa nema govora da se to nije učinilo jer je praznik - istice Milinović.

Zadranin Jure Karamarko (25 ) u strahu za život svog tek rođenog sina uputio je apel ministru zdravstva Darku Milinoviću da pomogne njegovom sinu u bolnici Rebro gdje su mu, kako nam je rekao, liječnici rekli da nitko na neradni dan ne može donijeti odluku o operaciji njegova sina.

Mladi otac uplašen je za život svog djeteta i potpuno razočaran u sustav i tvrdnju da se mora čekati radni dan da bi mu se odlučilo hoće li mu sin biti operiran očajnički se odlučio preko medija zatražiti pomoć.

- Sin mi je rođen prije tri dana i rečeno mi je da potpuno zdrav. No, doktorica je primijetila probleme, a potom je kardiolog utvrdio da ima srčanu manu odnosno da mu je pukla aorta na srcu. U zadarskoj bolnici su odlučili da se bebu hitno odvede u Zagreb na Rebro i beba je u ponoć poslana u Zagreb. Meni su u zadarskoj bolnici rekli da moram u Zadru čekati radni dan da sakupim sve papire i zbog toga nisam išao sa djetetom u Zagreb, a dijete je dovedeno oko tri sata ujutro u Rebro gdje ga je pregledao liječnik. Meni su u Zadru rekli da je to hitan slučaj i da će ga vjerojatno hitno poslati na operaciju u Austriju. No, liječnica koja je dijete ujutro preuzela je rekla da se na neradni dan ne može ništa poduzeti jer da je samo jedan doktor u bolnici odnosno da će sljedeći dan kolegij odlučiti što dalje. Ja sam otac i morao sam sve poduzeti za spas svog djeteta jer su mi u zadarskoj bolnici rekli da se hitno mora reagirati i zato sam apelirao na ministra da sve poduzme kako ne bi bilo kasno zbog sustava koji ne može donijeti odluku na neradni dan. Meni ne treba članak sutra u novinama, meni treba reakcija odmah i zato preko portala apeliram i molim za pomoć svome djetetu - rekao nam je Jure Karamarko.

Bolnica tvrdi: Dječak će dobiti potrebnu liječničku skrb

Riječ je o djetetu koje je kako doznajemo iz izvora u bolnici, smješteno na intenzivnoj njezi KBC-a Zagreb, gdje je stiglo iz Zadra u trećem danu svog života. Bebi je još u bolnici u Zadru, nakon rođenja pregledao kardiolog i ultrazvučnim pregledom ustanovio napuknuće luka aorte.

Kako doznajemo iz bolnice, dijete je pregledano čim je stiglo iz Zadra, a unatoč tome što je riječ o teškoj srčanoj greški, beba je trenutno stabilna i na propisanoj terapiji.

Nije točno, tvrde iz bolnice, da nije bilo nikoga da pregleda dijete, a riječ je je o tome da će liječnici dodatnim pretragama procijeniti treba li bebi operacija u inozemstvu ili kateterizacija. Također, uz to doznajemo da su u bolnicu, zbog stanja djeteta stigli svi liječnici pa tako i šef pedijatrije profesor dr. Ivan Malčić kao i ravnatelj KBC-a Rebro akademik Željko Rainer.

Milinović: Liječnici čine sve da pomognu teško bolesnom djetetu

 - Liječnici iz KBC-a Zagreb čine sve da pomognu teško bolesnom djetetu, no rekli su mi da je njegovo stanje trenutno stabilno - rekao je ministar zdravstva dr. Darko Milinović.

Točno je, tvrdi, da je riječ o teškoj srčanoj grešci, no bez dodatnih pretraga dijete se ni ne može samo tako poslati u Austriju jer bi i transport koji nije kako treba organiziran mogao ugroziti zdravlje djeteta.

- Hrvatski zdravstveni sustav i krizni stožer organizirani su tako da se dijete u inozemstvo može transportirati odmah, pa nema govora da se to nije učinilo jer je praznik - istice Milinović.

A da je dijete dobro i u stabilnom stanju rekao nam je i šef pedijatrije KBC-a Zagreb prof. dr. Malčić. Naime, osim srčane greške, dijete je još uvijek na pretragama da se vidi ima li i koji od prirođenih sindroma koji su u djece s ovakvom dijagnozom česti.

- Beba je stabilno i nije životno ugrožena, a nakon što se obave sve pretrage donijet ćemo odluku hoće li biti liječena na Rebru ili u inozemstvu, rekao je profesor Malčić, koji je istaknuo da će se odluka donijeti sutra nakon završenih pretraga, no kaže da će se dijete navjerojatnije moći liječiti i na Rebru.

Komentara 54

DU
Deleted user
15:00 01.11.2011.

A da je tata doletio iz Zadra u Zagreb s plavom kovertom, odmah bi im od neradnog dana postao radni. Sramota za cijeli sustav, skup s Milinovićem kad se život djeteta mjeri po crvenom broju na kalendaru.

Avatar marquis
marquis
15:02 01.11.2011.

inače branim liječnički poziv, ali ovo smrdi....

Avatar mmelcic
mmelcic
14:59 01.11.2011.

Bjelodani dokaz koliko je u pravu dr Rajko Ostojić, SDP-ov kandidat za ministra zdravstva, kad se zalaže za radno vrijeme u zdravstvu 365 dana u godini. To je opravdano već i zbog manjka liječnika. I sam sam se uvjerio da od petka do ponedjeljka u bolnicama sve stane i da su dežurstva samo formalna. Nedavno sam prisustvovao jednoj situaciji gdje je medecinskim sestrama dežurni liječnik bio naložio da ga ne zovu i da nikome ne otkriju gdje je. Obzirom da je to trajalo više nego koliko traje seks na dežurstvu počeli smo zvati više razine i gad se pojavio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije