Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Strah me odlaska na posao'

Vapaj medicinske sestre: Bojimo se zaraze, a zaštitna oprema nanosi nam bol

Medicinska sestra
11.03.2020.
u 14:15

Budite altruisti, ne poništavajte naš trud, ostanite kod kuće i nemojte širiti zarazu, apelira medicinska sestra Alessia Bonari iz bolnice u Grossetu.

Zaštitna oprema nam nanosi bol – znojimo se pod njom, a kad je odjenemo, po šest sati ne možemo ništa popiti  ili otići na WC. Budite altruisti, ne poništavajte naš trud, ostanite kod kuće i nemojte širiti zarazu, apelira medicinska sestra Alessia Bonari iz bolnice u talijanskom mjestu Grosseto. Uz objavu, objavila je i svoju fotografiju: lice joj je iziritirano, na mjestima gdje prianja zaštitna maska i naočale već se počinju stvarati rane.

Društvene mreže poslužile su kao sredstvo kojim medicinski djelatnici pozivaju Talijane da se uozbilje, da prestanu odmahivati rukom uz rečenicu "Nije to ništa" ili "Ide samo na starije" te da se discipliniraju, ostanu kod kuće i poštuju svoje i tuđe zdravlje.

– I ja se bojim, ali ne odlaska u kupnju po namirnice, mene je strah ići na posao. Bojim se da mi zaštitna maska možda neće dobro prionuti na lice ili da ću se možda dotaknuti prljavim rukavicama ili pak da mi zaštita neće pokriti oči i da će se nešto provući – piše Alessia.

Video - Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

 

Strah je pomiješan s fizičkom neugodom i boli koju medicinsko osoblje trpi svaki dan.

– Fizički sam umorna jer je zaštitna oprema nanosi bol – znojim se pod zaštitnom odjećom, a jednom kad je odjenem, po šest sati ne mogu ni na WC niti nešto popiti. Umorna sam i psihički, ali umorni su i moji kolege koji se tjednima nalaze u istom stanju, ali to nas ne sprečava da svoj posao obavljamo kao i uvijek – prenosi svakodnevnu neugodu s radnog mjesta.

Ona, kao i drugi medicinari, vide dio sakriven od očiju javnosti: pretrpane bolnice, nedostatke respiratora, odgađanje medicinskih zahvata, manjak osoblja koje je fokusirano na koronavirus, koje se pak onda preljeva i na lošiji ili nepravodobni tretman bolesnih i od drugih bolesti. Trijaža je normalan dio medicine, pomoć se prvo pruža onima kojima je skrb potrebnija ili onima koji imaju više šanse preživjeti, no takav odabir, u ovako masovnoj situaciji, višestruko je potenciran i ide uz veliki moralni teret i kod medicinskog osoblja.

Oni koji počinju shvaćati što je ispod sante leda, počinju i preko društvenih mreža dijeliti svoje fotografije s potpisom "I ja ostajem kod kuće", u nadi da će senzibilizirati i druge. No nisu svi toliko sretni, kaže Alessia.

– I dalje ću brinuti o svojim pacijentima jer sam ponosna i zaljubljena u svoj posao. Ono što vas molim jest da ne poništavate trud koji ulažemo, da budete altruisti, da ostanete kod kuće i tako zaštitite slabije. Mi mladi nismo imuni na koronavirus, i mi se možemo razboljeti i, što je gore, zaraziti druge – kaže medicinska sestra i moli: – Ja si ne mogu priuštiti luksuz da se vratim kući u karantenu, moram ići na posao i obaviti svoj dio. Molim vas, i vi obavite svoj.

Komentara 34

PO
Pocomanana
15:36 11.03.2020.

Samo vas moli da se ponasate odgovorno prema sebi i prema drugima. Dok pomaze neodgovorne izlaze sebe i svoju obitelj zarazi.

Avatar Bongozg
Bongozg
17:08 11.03.2020.

vecina komentara na temi ne razumije da se ne postaje lijecnikom ili medicinskom sestrom kako bi se riskirao vlastiti zivot, kao sto se i ne postaje gradjevinskim radnikom kako bi se zid srusio na tebe i ubio te.

VO
volina
15:01 11.03.2020.

Kako sada to. Pa cijelo vrijeme nas zasipavaju kako nema straha i da je to samo još jedna sezonska gripa a evo sada i premijer nam daje izjavu o tome. Zar o jednoj običnoj gripi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije