Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vanja Špiljak: Nisam uopće surađivao sa Stjepanom Đurekovićem

Istraga u INI - Kakve malverzacije! Prije Đurekovićeva bijega nisam imao ni dozvolu za uvoz nafte, kaže Vanja Špiljak
20. srpnja 2015. u 23:00 21 komentara 4073 prikaza
suđenje josip perković zdravko mustač munchen
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

        – Sve je počelo anonimnim prijavama jednog radnika Ine Borića, a u namještaljci sudjeluje i tadašnji sekretar unutarnjih poslova Pavle Gaži. On saveznog sekretara unutarnjih poslova Stanu Dolanca izvještava kako je nemoguća istraga u Ini jer u njoj rade djeca narodnih heroja – rekao je Vanja Špiljak na suđenju na Višem pokrajinskom sudu u Münchenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Vanja Špiljak sin je Mike Špiljaka, visoko pozicioniranog hrvatskog političara i narodnog heroja, koji je upravo u to vrijeme prelazio na najvišu funkciju u Beograd, na položaj predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Špiljak u optužnici

Prema optužnici i prema pravomoćnoj presudi Krunoslavu Pratesu, upravo je Vanja Špiljak ključna osoba zbog koje je Đureković ubijen, jer da se bavio malverzacijama u Ini, a njegov otac da je to htio zataškati tako da optuži Đurekovića. Presuda navodi da se “Mika Špiljak u povjerenju obratio Juri Biliću, članu Izvršnog komiteta CK SKH, i optužio Đurekovića kao glavnog krivca za pronevjere i tražio od njega s ovom argumentacijom njegovu likvidaciju”.

Vanja Špiljak, i danas biznismen u Švicarskoj, tvrdi da nikakve malverzacije s naftom nije ni mogao napraviti, jer je tek pola godine nakon što je Đureković u travnju 1982. godine pobjegao iz zemlje dobio dozvolu za vanjskotrgovinsko poslovanje. Gaži nikad nije odgovorio na pitanje tko ga je zaustavio da provede istragu u Ini, a nakon toga je još optužio hrvatske dužnosnike da su ruski špijuni i na kraju je smijenjen.

Zanimljivo je i da je spomenuti Borić podnio prijavu jer su direktori Ine donijeli odluku o nabavi aviona a da nisu konzultirali radnički savjet. Osim toga, nije proveden javni natječaj za kupnju aviona. Špiljak kaže da je to učinjeno jer je vojska sugerirala nabavu određenog aviona, koji je imao isti motor kao školski avioni JNA. Osim Špiljaka, u Ini su radili i Titov sin Aleksandar Broz, sin Mate Ujevića i kći Steve Krajačića.

Špiljak kaže da nije ni radio u Zagrebu, nego u Beogradu, na poslovima vezanim za nabavljanje dozvola za uvoz nafte. Sa Stjepanom Đurekovićem nije surađivao, jer nisu radili iste ni slične poslove. Đureković je radio u marketingu i imao je zadatak raspoređivanja nafte korisnicima, a kako je bila nestašica deviza i nafte, vrijeme je to vožnje par-nepar, prvenstvo u dobivanju nafte imali su oni koji su i sami mogli nabaviti devize.

Nobilo: Sve se slaže

Perkovićev branitelj Anto Nobilo ističe kako se Špiljakov iskaz slaže sa svim do sada poznatim činjenicama pa i s onim što je pisao i govorio sam Đureković dok je bio u emigraciji, od travnja 1982. do ubojstva u srpnju 1983.

– Đureković uopće ne spominje ni Miku ni Vanju Špiljaka, iako u tekstovima napada mnoge jugoslavenske funkcionare – kaže Nobilo.

Suđenje se nastavlja u srijedu iskazom novih svjedoka.     

>> Manolić saslušan na suđenju Perkoviću i Mustaču, morali mu ponavljati pitanja

Reći ću da Đurekovića nije ubio Arkan. I nije

        Prema pisanju Slobodne Dalmacije, u Njemačkoj postoji snimak razgovora koji je sam Josip Perković snimio 1991. u kojem kaže Zdravku Mustaču: “Arkana sumnjiče za stotine kaznenih djela, oružanih pljački, prepada, nema što nema. I na neki čudan način izveden je zaključak da je on izvršitelj na Đurekovića. Imam dojam da je to izvedeno namjerno bez argumenata. Intenzivno razmišljam o tome da kažem da on to nije učinio. Ja sam tada bio glavni za emigraciju i zasmetalo mi je kad se to dogodilo jer je palo na Hrvatsku da je ona to napravila. Ja ću reći da sam... dobio nepobitne dokaze da je Arkan u to vrijeme bio u Beogradu. On to doista nije napravio.”     

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • mrgud55555:

    kada ce se otkrit odakle tom spiljku sinu koljaca u partizanima sve to sto je ukrao u ini...sa svojim ocem zlocincem..miljarde dolara..i sto ne zivi u hrvatskoj vec ima strano drzavljanstvo...

  • ANTIkomunist55:

    djeca narodnih heroja... i dan danas rade djeca od ove djece a stoka sitnog zuba nek idalje trazi bilo kakav posao ili nek ide vani

  • Brandfackel2:

    Sram vas može biti zbog ovakvoga tendecioznoga izvještavanja iz Münchena. O ovoj Silvani Perici ne treba niti trošiti vrijeme i prostor. Ona neka sama sebe upita ima li uopće nekoga u životu (supruga, sina, kćer, mamu, tatu, brata ili sestru) ... prikaži još! koga iskreno voli?! Sumnjam da takve osobe uopće nekoga mogu iskreno voljeti ili da njih neko iskreno voli... Gnjusno i sustavno braniti monstruozni zločin ubojstva sa nekokoliko hitaca u nevinu žrtvu i masakriranje sjekirom u glavu nakon toga mogu samo monstrumi koji su i sami produkt te zločinačke mašinerije!