Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočio sin Mike Špiljaka

Vanja Špiljak: Nisam uopće surađivao sa Stjepanom Đurekovićem

suđenje josip perković zdravko mustač munchen
Boris Ščitar/PIXSELL
20.07.2015.
u 23:00

Istraga u INI - Kakve malverzacije! Prije Đurekovićeva bijega nisam imao ni dozvolu za uvoz nafte, kaže Vanja Špiljak

        – Sve je počelo anonimnim prijavama jednog radnika Ine Borića, a u namještaljci sudjeluje i tadašnji sekretar unutarnjih poslova Pavle Gaži. On saveznog sekretara unutarnjih poslova Stanu Dolanca izvještava kako je nemoguća istraga u Ini jer u njoj rade djeca narodnih heroja – rekao je Vanja Špiljak na suđenju na Višem pokrajinskom sudu u Münchenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Vanja Špiljak sin je Mike Špiljaka, visoko pozicioniranog hrvatskog političara i narodnog heroja, koji je upravo u to vrijeme prelazio na najvišu funkciju u Beograd, na položaj predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Špiljak u optužnici

Prema optužnici i prema pravomoćnoj presudi Krunoslavu Pratesu, upravo je Vanja Špiljak ključna osoba zbog koje je Đureković ubijen, jer da se bavio malverzacijama u Ini, a njegov otac da je to htio zataškati tako da optuži Đurekovića. Presuda navodi da se “Mika Špiljak u povjerenju obratio Juri Biliću, članu Izvršnog komiteta CK SKH, i optužio Đurekovića kao glavnog krivca za pronevjere i tražio od njega s ovom argumentacijom njegovu likvidaciju”.

Vanja Špiljak, i danas biznismen u Švicarskoj, tvrdi da nikakve malverzacije s naftom nije ni mogao napraviti, jer je tek pola godine nakon što je Đureković u travnju 1982. godine pobjegao iz zemlje dobio dozvolu za vanjskotrgovinsko poslovanje. Gaži nikad nije odgovorio na pitanje tko ga je zaustavio da provede istragu u Ini, a nakon toga je još optužio hrvatske dužnosnike da su ruski špijuni i na kraju je smijenjen.

Zanimljivo je i da je spomenuti Borić podnio prijavu jer su direktori Ine donijeli odluku o nabavi aviona a da nisu konzultirali radnički savjet. Osim toga, nije proveden javni natječaj za kupnju aviona. Špiljak kaže da je to učinjeno jer je vojska sugerirala nabavu određenog aviona, koji je imao isti motor kao školski avioni JNA. Osim Špiljaka, u Ini su radili i Titov sin Aleksandar Broz, sin Mate Ujevića i kći Steve Krajačića.

Špiljak kaže da nije ni radio u Zagrebu, nego u Beogradu, na poslovima vezanim za nabavljanje dozvola za uvoz nafte. Sa Stjepanom Đurekovićem nije surađivao, jer nisu radili iste ni slične poslove. Đureković je radio u marketingu i imao je zadatak raspoređivanja nafte korisnicima, a kako je bila nestašica deviza i nafte, vrijeme je to vožnje par-nepar, prvenstvo u dobivanju nafte imali su oni koji su i sami mogli nabaviti devize.

Nobilo: Sve se slaže

Perkovićev branitelj Anto Nobilo ističe kako se Špiljakov iskaz slaže sa svim do sada poznatim činjenicama pa i s onim što je pisao i govorio sam Đureković dok je bio u emigraciji, od travnja 1982. do ubojstva u srpnju 1983.

– Đureković uopće ne spominje ni Miku ni Vanju Špiljaka, iako u tekstovima napada mnoge jugoslavenske funkcionare – kaže Nobilo.

Suđenje se nastavlja u srijedu iskazom novih svjedoka.     

>> Manolić saslušan na suđenju Perkoviću i Mustaču, morali mu ponavljati pitanja

Komentara 21

MR
mrgud55555
23:25 20.07.2015.

kada ce se otkrit odakle tom spiljku sinu koljaca u partizanima sve to sto je ukrao u ini...sa svojim ocem zlocincem..miljarde dolara..i sto ne zivi u hrvatskoj vec ima strano drzavljanstvo...

AN
ANTIkomunist55
00:47 21.07.2015.

djeca narodnih heroja... i dan danas rade djeca od ove djece a stoka sitnog zuba nek idalje trazi bilo kakav posao ili nek ide vani

BR
Brandfackel2
23:23 20.07.2015.

Sram vas može biti zbog ovakvoga tendecioznoga izvještavanja iz Münchena. O ovoj Silvani Perici ne treba niti trošiti vrijeme i prostor. Ona neka sama sebe upita ima li uopće nekoga u životu (supruga, sina, kćer, mamu, tatu, brata ili sestru) koga iskreno voli?! Sumnjam da takve osobe uopće nekoga mogu iskreno voljeti ili da njih neko iskreno voli... Gnjusno i sustavno braniti monstruozni zločin ubojstva sa nekokoliko hitaca u nevinu žrtvu i masakriranje sjekirom u glavu nakon toga mogu samo monstrumi koji su i sami produkt te zločinačke mašinerije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije