Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj bolesne Vanese

Spas tražimo u Americi kod urologa Minevicha

Foto: Privatni album
28.02.2018.
u 22:29

Godišnje se u Hrvatskoj rodi desetak djece s anomalijama urogenitalnog i crijevnog trakta, što su vrlo složene malformacije

– Sedam godina nas šalju od bolnice do bolnice i nadam se da će se sad nešto pokrenuti. Trebali bismo ovih dana saznati što dalje.

Vanesa će najvjerojatnije ići na rekonstrukciju mjehura u Ameriku jer kod nas nema nikoga tko bi to radio – kaže nam Kruna Dolenec (40), majka 14-godišnje Vanese. Priča o bolesnoj djevojčici iz Koprivnice izbila je u javnost kad je otac Dragan (44), izbezumljen zbog teškog stanja kćeri, nazvao Ured predsjednice, nakon čega je završio u pritvoru, a predsjednica je posjetila Vanesu u bolnici.

Bebi izvadili maternice

Djevojčica je rođena s rijetkom anomalijom kloake, bez jednog razvijenog bubrega, bez debelog crijeva i mjehura, a za koliko-toliko normalan život nakon 13 operacija koja je dosad prošla potrebna joj je rekonstrukcija urološkog trakta i nakon toga transplantacija bubrega.

– Vanesa je rođena s jednim osušenim bubregom koji je odmah izvađen, a drugi je multicističan i propada jer nema mjehur, pa urin nema kamo odlaziti – objašnjava njezina majka.

Nakon vapaja za pomoć koji su javno uputili njezini roditelji te posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u KBC-u Zagreb, gdje je obavljen i nadzor kako bi se provjerilo je li bilo propusta u dosadašnjem liječenju, pokazalo se da nije. Djevojčici bi, objašnjava majka, trebalo ugraditi peritonejski kateter na trbuhu ili na ruci.

– Nadamo se da će Vanesu operirati američki liječnik urolog Eugene Minevich iz Cincinnatija, koji je najstručniji za to – kaže Kruna.

Da nešto nije u redu, doznala je na redovitoj kontroli ultrazvukom u osmom mjesecu trudnoće u Općoj bolnici u Koprivnici. Upućena je hitno u Petrovu, gdje je utvrđeno da beba nema debelo crijevo i mjehur, a jedan se bubreg osušio. Mokraćni, spolni i anorektalni sustav otvaraju se u zajednički kanal, a otkriveno je da beba ima po dvije maternice i rodnice. Porođaj je obavljen carskim rezom u 39. tjednu trudnoće, a Vanesa je odmah operirana na Rebru.

– Liječnici su joj izvadili obje maternice i rodnice – kaže majka. Kćer pet puta na dan kateterizira jer nema razvijen refleks i osjet da mora obaviti nuždu. Jedini bubreg koji ima slabi i polako otkazuje, pa će liječnici, kako bi ga rasteretili, pokušati povećati mokraćni mjehur. Bez toga, kaže Kruna, ne može na transplantaciju pa nije ni na listi.

Odluka o pritvoru ocu

Vanesa je prvo polugodište iz škole izostala 178 sati.

– Odlična je učenica, no ne znam hoće li i sedmi razred uspjeti završiti s odličnom, a prosjek ocjena iz sedmog i osmog razreda važni su za upis u srednju školu – napominje majka, inače čistačica u koprivničkoj bolnici. Kako su se roditelji u nekim izjavama pozivali na Klaićevu, obratili smo se i ravnatelju KDB Zagreb, dr. Zoranu Bahtijareviću.

– Ne mogu komentirati jer je riječ o pacijentu s Rebra. Djevojčica je bila kod nas na konzultacijama i roditelji su je vratili na Rebro, to je sve. Dr. Minevich dolazi jednom godišnje u Hrvatsku, u Klaićevoj operira besplatno, Turistička zajednica Grada Zagreba plaća mu hotel, a ja ga odvedem u svoju vikendicu na Rab, dakle on ne naplaćuje svoje zahvate – kaže dr. Bahtijarević.

Inače, godišnje se u Hrvatskoj rodi desetak djece s anomalijama urogenitalnog i crijevnog trakta, što su vrlo složene malformacije. Blagi slučajevi mogu se korigirati da dijete bude kontinentno. Neki mogu mokriti, ali to ne smiju jer si na taj način uništavaju bubrege. Rješenje je najčešće kateterizacija 4-5 puta dnevno. Dragan Dolenec danas će iz Varaždina, gdje se nalazi u pritvoru, biti dovezen na sud u Koprivnici, gdje će se odlučivati o tome hoće li mu pritvor biti produljen ili će moći kući. – Svi se nadamo da će ga pustiti. I on je optimističan. Ako izađe, mora odmah liječnici da mu produlji bolovanje – kaže supruga Kruna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije