Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lopovi i birokrati

Vandali s Gaze prijete i bazenu za uzgoj riba kojeg će platiti Unija

škola
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
09.04.2014.
u 13:31

Suglasnost od HEP-a, za već odavno instalirane solarne panele za proizvodnju struje, u školi čekaju od studenog prošle godine

Prirodoslovna škola u Karlovcu nalazi se među najboljim školskim ustanovama kad je riječ o vlastitim inicijativima, izradi projekata i korištenju sredstava Europske unije. No, usprkos tome što su sami zaslužni za podizanje predagoških standarda u školi, u realizaciji svojih projekata učestalo nailaze ne birokratske prepreke, a u poslijednje vrijeme prijetnja su im i vandali i često uništavanje školske imovine.

Spis ostao u ladici

– Prošle godine u listopadu smo okončali projekt tijekom kojeg smo na školskoj zgradi instalirali solarne ploče za proizvodnju električne energije. Sve smo napravili prema zakonskim normama, a dobili smo i predhodnu suglasnost HEP-a.

Struju smo željeli koristiti za siranu, te za bazen za ribe kojeg želimo izgraduiti u okviru novog projekta Aqua-Agro na kojem trenutno radimo. No još od studenog, kad smo poslali zahtjev HEP-u sa željom da nam odobri plasiranje viška struje u njihovu mrežu, nismo dobili odgovor.

Ne znam što je sporno, jer je riječ zaista o minornim količinama. Za nas je tragično što smo i za tu namjenu već pripremili novac, no sustav ne možemo pokrenuti jer nas koči taj komad papira koji je nekom, vjerojatno, ostao u ladici – priča Nenad Klasan, ravnatelj škole.

Prema njegovim riječima škola je česta meta lokalnih vandala. Tako su bez ikakvog povoda i cilja nepoznate osobe pokidale vrijedne sadnice kanadske crvenolisne bukve, uništena je ograda oko školskog vrta, krađa plodova sa lješnjaka posađenih u blizini šklole su stalna pojava, kao i prevrtanje kontejnera sa smećem ili ispisivanje grafita po zidovima škole.

Nedavno im je razbijeno i staklo na portirnici.

–Neke stvari u okolici škole smo odradili za lokalnu sredinu, poput postavljanja klupa ili nadstrešnice na sportskim terenima. No i to nam se sustavno uništava. Bojimo se da će se slične stvari dogoditi i s bazenom za ribu kojeg želimo izgraditi u okviru Agro–Arke.

Iako stalno ponavljem kako nas nikakvi problenmi neće obeshrabriti, ipak mislim da smo ovdje na Gazi, na kraju grada, ostali nekako zaboravljeni od svih – zaključuje Klasan.

Stižu im i euri

Vrijednost projekat Aqua-Agro kojem prijete vandali je 176.643 eura, od čega je iz Europskog socijalnog fonda osigurano čak 146.773 eura. Samo za nabavku opreme za bazen, za što je u tijeku priprema natječajne dokumentacije, planira se utrošiti 200.000 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije