Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Van der Murić: Zagorec među Kopljanicima

Robert Murić
Foto: Facebook
1/6
02.03.2016.
u 23:30

Asistencija za pogodak protiv Excelsiora u krcatoj amsterdamskoj Areni bila je malo remek-djelo i zagolicala Ajaxove kroničare – zašto je Hrvat toliko dugo bio u De Boerovu “frižideru’”?

Godinu i pol dana čekao je Robert Murić (20) priliku da zaigra za prvu momčad Ajaxa i čim ju je dočekao, odmah je pokazao svu raskoš talenta. Asistencija za pogodak protiv Excelsiora u krcatoj amsterdamskoj Areni bila je malo remek-djelo i zagolicala Ajaxove kroničare – zašto je Hrvat toliko dugo bio u De Boerovu “frižideru’”?

Priča o mukotrpnom Murićevu usponu u velikom klubu može biti inspiracija mnogim mladim sportašima koji su se (pre)rano otisnuli u inozemstvo. U toj nemilosrdnoj, često brutalnoj konkurenciji opstaju samo najjači i najuporniji, a Robert Murić, Zagorec iz Bednje, u dokazivanju Franku de Boeru pokazao je nevjerojatnu čvrstinu karaktera.

Dakako, i svu raskoš svoje nogometne darovitosti koju su skauti Ajaxa prepoznali još prije tri godine kada su ga počeli pratiti. Robert je za Jong Ajax u 2. ligi od ljeta 2014. upisao 40 nastupa, 11 pogodaka i 15 asistencija.

U ovoj sezoni, zajedno s Al Azzouzijem, najbolji je strijelac mlade momčadi sa šest pogodaka, usto ima i 10 asistencija. Na takav briljantan učinak trener prve momčadi Frank de Boer nije mogao ostati hladan.

Ali, zašto je čekao toliko dugo?

– Kada sam tek došao u Ajax, napale su me ozljede. Jednu sam donio s treninga u Zagorju, druga mi se dogodila u Ajaxu, pa sam kontinuitet nastupa ulovio tek u proljetnom dijelu prvenstva – govori nam Robert Murić, kojega mnogi vide kao buduću zvijezdu Ajaxa.

Na satove nizozemskog

Malo je poznato kako je prošloga ljeta Robert Murić bio na izlaznim vratima velikoga kluba. Otkrio nam je to Robertov otac Branko.

– Pola klubova nizozemske prve lige tražilo je Roberta; Zwolle, Willem II., a najuporniji je bio trener Heerenveena. Vidio ga je kao pojačanje za prvu momčad, obećavao mu je da će odmah igrati. No u Ajaxu nisu željeli ni čuti. Govorili su: “Budi strpljiv, čekaj svoju priliku.” I dočekao ju je nakon što su se i novinari koji prate Ajax počeli pitati zašto ga De Boer ignorira – kaže Branko Murić.

Robertu je navodno zamjerao loše znanje nizozemskog, što mu je usporilo napredovanje prema prvoj momčadi.

– Robert se solidno služi engleskim i sa svojim trenerom u Jong Ajaxu Jaapom Stamom nije imao problema u komunikaciji. Međutim, u prvoj momčadi vlada stroži režim. Naime, Ajax je jedini klub u Eredivisie u kojemu se inzistira da svi igrači govore nizozemski. I sada Robert dva puta tjedno u kampu pohađa satove nizozemskog, kako bi preskočio i tu nezgodnu barijeru zbog koje ga je De Boer držao po strani – pojašnjava Branko Murić.

Robert Murić, nakon sjajnih osam minuta protiv Excelsiora, upisao je još jedan nastup za Ajax. U prijateljskoj utakmici protiv belgijskog Genka opet je bio dodavač za pogodak.

– Napokon mi se u proteklih sedam dana događa ono za što sam živio kada sam potpisao za Ajax. Istinski uživam i volio bih da ovo potraje što dulje. Odlično se snalazim u prvoj momčadi, a i trener De Boer i suigrači daju mi veliku potporu – kaže Zagorec koji je naprečac osvojio Ajaxove navijače.

Derbi u Eindhovenu

Može li Robert Murić postati drugi Hrvat koji će s Ajaxom osvojiti naslov prvaka Nizozemske? Prije njega to je uspjelo vrataru Joeyju Didulici, u sezoni 2001./2002. kada je dijelio svlačionicu sa Zlatanom Ibrahimovićem, Christianom Chivuom, Maxwellom..., a trener je bio Ronald Koeman.

– Da, da, sjećam se Didulice, nisam znao da je bio u Ajaxu – kaže Murić i dodaje:

– Trenutačno za PSV-om zaostajemo jedan bod. Veliki derbi protiv njih igramo 20. ožujka. Onaj tko tu bude pobjednik bit će gotovo sigurno prvak.

Podsjetimo, Ajax je u protekloj sezoni izgubio bitku protiv PSV-a, a ni u ovoj sezoni ne cvjetaju mu ruže: u pretkolu Lige prvaka ispao je od bečkoga Rapida, a potom je u skupini Europske lige doživio krah ne uspjevši prezimiti.

Iznenadni uzlet u Ajaxu Robertu Muriću trebao bi donijeti pozivnicu iz HNS-a. Prošao je sve reprezentativne mlađe selekcije, osim one do 21 godine u kojoj šefuje Nenad Gračan.

– Nisu pošteni prema njemu u Savezu, nitko ga se već odavno nije sjetio, ne znam ni prate li ga. Sada je u izvrsnoj formi i bilo bi mu jako drago kada bi ga pozvali. Robert voli igrati za reprezentaciju – naglašava tata Branko.

Murić ima ugovor s Ajaxom do 2018. godine. Kakvi su planovi za ljeto?

– Vjerujemo da će se ustaliti u prvoj momčadi i ostati u Ajaxu. Ne bude li tako, ne bismo da dalje igra u drugoj ligi i tada bismo razmišljali o drugoj opciji – zaključio je Branko Murić.

O Robertovoj karijeri brine se menadžer Zoran Lemić, čovjek koji ga je prije dvije godine i odveo u Ajax iz Dinama. Među poznatijim Lemićevim štićenicima je i hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko, čiji bi transfer iz Sassuola ovoga ljeta trebao odjeknuti Europom. Juventus, Napoli, Chelsea... svi su ludi za mladim Zadraninom koji će od ljeta biti Srnin nasljednik u vatrenima.

>>Pogodak i asistencija sjajnog Murića za drugu momčad Ajaxa

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije