Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.12.2015. u 12:02

Razlike između SDP-a i HDZ-a vrlo su duboke. Koaliciju ne žele ni njihovi članovi ni birači

Lideru Mosta Boži Petrovu uspjelo je za isti stol privesti šefove SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. To je već samo po sebi velika vijest. Međutim, možda bi samom Petrovu bilo pametnije da nije na tome inzistirao jer je jučer svima (valjda i njemu, napokon) postalo kristalno jasno: razlike između SDP-a i HDZ-a toliko su velike da nema nikakvog smisla inzistirati na nekakvoj velikoj trojnoj vladi. I pritom ne mislimo da je to nemoguće samo zbog različitih karaktera i osobnog animoziteta Milanovića i Karamarka. Jučer smo se uvjerili kako su ideološke, svjetonazorske i ine razlike između dviju najjačih stranaka vrlo duboke. Njihovo članstvo ne želi veliku koaliciju, a ne žele je ni birači, koji su glasali bilo za SDP bilo za HDZ. Nije bez razloga Milanović jučer apostrofirao da je svjetonazor važan te da se zbog njega i ginulo.

Uvjereni smo da jednako misli i Karamarko. Dvije najjače stranke imaju i drukčije viđenje političkog poretka. Na jučerašnjem sastanku vidjelo se kako neki od glavnih aktera naše političke scene ne poznaju kako država zaista funkcionira (uglavnom se ta kritika odnosi na Petrova i njegov Most), a da neki imaju različita viđenja ustavno-pravnog poretka, da ga drukčije tumače (i SDP, i HDZ, i Most) ili da ga jednostavno ne poznaju. 
Kako ni druge konzultacije kod Kolinde Grabar-Kitarović nisu donijele promjene u odnosu snaga, očekivati je da će se inicijativa još jednom preseliti u Sabor. 
Koalicija Hrvatska raste mogla bi predložiti svog kandidata za šefa Sabora računajući kako bi on bio izabran većinom glasova – dakle i onih zastupnika koji zasad nikome nisu dali svoje potpise s kojima bi Milanović ili Karamarko išli po mandat kod predsjednice. 
Moramo spomenuti kako je opasno – u trenutku kada nemamo konstituiran Sabor i imamo tek tehničku vladu – to što je predsjednica jučer javno pozvala pripadnike sigurnosnog aparata da svojim djelovanjem ne ugrožavaju sigurnost građana i države. 
To je mogla odraditi i potiho. 

>> Novi izbori najrealniji, Mostova demokracija bez oporbe nije dobra 

>> Most želi nestranačkog premijera, a Božo Petrov bio bi potpredsjednik Vlade

Komentara 51

DU
Deleted user
12:27 08.12.2015.

Ovo što MOST i Božo pokušavaju je na granici ludila,najveći naivac nebi pokšavo nešto slično,moje mišljnje je da tu ima nešto što mi ne znamo? Naprimjer ucijene i prijetnje????

Avatar Hazl113
Hazl113
12:13 08.12.2015.

Hoćemo nove izbore pa da vidimo kako će proći Most. Ja za njih više ne glasam.

MU
muh
13:23 08.12.2015.

Kako če takav čovbjek donositi teže odluke kad mu još danas nije jasno skime da ide u vladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije