Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni rekordi

Val nezaposlenosti, a sad i poskupljenje hrane od 8 do 15%

\'poslovni...zagreb...03.09.2008. ilica 228, konzum, ducan, namirnice, shoping,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list\'
Ilustracija
23.02.2011.
u 08:00

Tko uvozi hranu, poput Hrvatske, ranjiviji je od drugih na takve udare

Stopa registrirane nezaposlenosti popela se na 19,6 posto, što je najveća nezaposlenost od svibnja 2003. Siječanj je donio i rekordan rast cijena od 0,6% na mjesečnoj razini, najveći nakon travnja 2009.

Sindikati dijele lekcije

Kada bi se takav tempo poskupljenja prenio na cijelu godinu, godišnja bi inflacija bila blizu 9 posto. Većina ekonomista ipak vjeruje da se taj crni scenarij neće dogoditi i da će inflacija biti najviše 3,5%. Posebno pogađa stalni mjesečni rast cijena hrane između 2 i 3%, što donosi velik udar na standard ljudi slabijeg imovnog stanja. U tjedan dana dodatno su poskupjeli šećer, brašno, mlijeko, margarin, banane. Loše vijesti dovode danas u Vladu i sindikate, koji će premijerki Jadranki Kosor predstaviti svoju gospodarsku platformu. Sindikalci i njihovi ekonomski savjetnici ambiciozno je pišu tjednima, a taj bi se dokument mogao protumačiti i kao protuteža premijerkinu programu gospodarskog oporavka. Sindikalni je to iskorak na politički teren, a navodno donosi rješenje za nelikvidnost, nezaposlenost, mirovinske probleme i pad ekonomije. Kada je na početku 2008. došlo do dramatičnog skoka cijena hrane na svjetskim burzama, bivši premijer Sanader hitno je osnovao povjerenstvo za cijene, a očekuje se da će na poslovnu zajednicu sličan pritisak iz Banskih dvora uslijediti i sada. Direktor Kondina Stipan Bilić kaže da su takvi apeli nepotrebni.

Apel ne pomaže

– Poduzetnici moraju biti racionalni, a država treba carinama, a ne apelima utjecati na cijene – ističe Bilić. Inače, indeks cijena hrane povećan je 15% u tri mjeseca, a u godini dana 29%, što je samo 3% ispod rekorda iz 2008. Bilić tvrdi da su ovaj globalni udar proizveli špekulanti jer se njihov kapital preselio na burze robe, nakon što su se istopile zarade na burzama dionica. Tko uvozi hranu, poput Hrvatske, ranjiviji je od drugih na takve udare.

Komentara 232

OB
-obrisani-
08:02 23.02.2011.

Hvala HDZ!

OB
-obrisani-
08:23 23.02.2011.

Zar smo ovce da nam čobani vode državu?

OB
-obrisani-
19:03 23.02.2011.

nebrinite se napravicemo mi zajedno sa crvenim krstom fond humanitarne pomoci i poslacemo vam par vagona.................. ali stocne hrane...........da jedete onako bogato......................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije