Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Vaha: Spreman sam oprostiti Mamiću, znam koliko me cijeni

'15.03.2011., NK Dinamo, Maksimirska 128, Zagreb - Dan u drustvu trenera nogometnog kluba Dinamo Vahida Halilhodzica. Vaha s Damirom Vrbanovicem i Zdravkom Mamicem u Plavom salonu.  Photo: Sanjin Stru
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.12.2013.
u 15:10

Hajduk je kod Miljanića imao velike povlastice. Istina, imao je odličnu momčad, ali i privilegije.

Tragičar svjetskih prvenstava, popularni Vaha, kao reprezentativac Jugoslavije odigrao je na SP-u 1982. u Španjolskoj ukupno 60 minuta na utakmicama protiv Hondurasa (1:0) i Španjolske (1:2) zamijenivši oba puta Crnogorca Nikolu Jovanovića, tada igrača Manchester Uniteda.

Reprezentacija Jugoslavije, u čijemu su sastavu bila desetorica Hrvata, još je u skupini igrala protiv Sjeverne Irske (0:0) te se oprostila od natjecanja već nakon prvoga kruga.

– Zašto nisam više igrao na SP-u u Španjolskoj? Zato što sam imao predugačko prezime – ironično priča Halilhodžić.

– Ma znate da mene politika nikada nije zanimala, daleko sam od tih socijalnih devijacija pa mi je i teško govoriti o tome. Znam samo da sam u Jugoslaviji ostao igrati do 29. godine kako bih pomogao reprezentaciji, sudjelovao sam u kvalifikacijama za SP, a onda tamo doživio nepravdu kakvu ničim nisam zaslužio! – dodaje Halilhodžić, koji je na SP došao kao igrač Nantesa.

Rekao mi je - pogriješio sam

Izbornik Jugoslavena u to vrijeme bio je Miljan Miljanić.

– Miljana Miljanića susreo sam mnogo godina poslije na jednom trenerskom seminaru u Sarajevu. Prišao mi je i upitao me “Vaha, ljutiš li se još?”. Respektirao sam starijega čovjeka i nisam želio ulaziti u raspravu s njim i nije mi bila ni satisfakcija što mi je na kraju rekao i ovo: “Ako ti to išta sada znači, pogriješio sam!”.

Dobro, tko je onda na SP-u kod Miljanića bio u prednosti pred Halilhodžićem?

– Bilo je tamo više igrača koji nisu zaslužili. Zbog njih se i mijenjala taktika, pa je čak Sušić igrao povučenoga centarfora. A tko je bio taj zbog kojega sam ispao? Tražilo se mjesto za jednoga igrača, reći ću vam samo da je bio Hrvat, iako meni njegova nacionalnost nije uopće bitna. A ja sam u Španjolsku putovao s ambicijom da postanem možda prvi strijelac SP-a. Utoliko me ta nepravda još više boljela, jer jedan pogodak na svjetskom prvenstvu vrijedi kao stotinu klupskih. Ali, što sam mogao, takva je bila politika...

Zar je politika, odnosno Crnogorac i zvezdaš Miljanić, gurao Hrvata?

– Pa zar su Hrvati kod njega bili zapostavljeni? Pa nisu baš, bilo ih je mnogo, najviše iz Hajduka. Hajduk je kod Miljanića imao velike povlastice. Istina, imao je odličnu momčad, ali i privilegije.

Razumijemo vaše razočaranje, ali vi ste 1982. barem bili u Španjolskoj, za razliku od Mlinarića, Kranjčara, Cerina...?

– Vi to tako gledate, ali pitate li se kakva je bila konkurencija na njihovim pozicijama? Je, Mlinarić je bio vrhunski igrač, ali na njegovoj poziciji bila je jaka konkurencija, recimo Safet Sušić...

U zaključku priče o SP-u 1982. godine Halilhodžić dodaje i ovo:

– Ne samo da me razočaralo što nisam puno igrao, nego i to što smo na to prvenstvo došli kao jedan od favorita, a ispali tako rano. Mi smo u kvalifikacijama u skupini bili ispred Talijana, a oni su u Španjolskoj postali svjetski prvaci.

Vahid Halilhodžić u kampanji za SP 1982. odigrao je pet utakmica, među ostalim i protiv azzurra, te postigao tri pogotka. Ukupno je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 15 utakmica i postigao osam pogodaka. Oproštajnu utakmicu za Jugoslaviju odigrao je 23. travnja 1985. godine protiv Francuske (0:0), prijateljsku na sarajevskom Koševu.

Druga velika nepravda prema Vahi bilo je “oduzeto” SP 2010. godine kada mu je tadašnji predsjednik Bjelokosne Obale dao otkaz. Faksom, potpisao ga je, kaže Vaha, “ne glavni sekretar saveza, nego podsekretar”.

Zvali su me iz Bjelokosne Obale

– Da, i to je bila velika nepravda koju sam teško podnio. Kako i ne bih kada sam s Bjelokosnom Obalom bio bez poraza, a smijenjen sam nakon poraza u produžecima na Afričkom kupu. Predsjednik je tada bio u kampanji za novi izbor i kako su mu trebali politički poeni, najlakše je bilo smijeniti izbornika. Naravno da mi je to teško palo, kao i ljudima s kojima sam tada radio, mojim igračima. Nakon što sam ostvario s Alžirom plasman na SP, zvali su me iz Bjelokosne Obale i čestitali mi. Izrazili su žaljenje što nisam bio s njima prije četiri godine u Južnoj Africi, a ne da dođe neki trener na mjesec dana, uzme velike pare i ode – zaključio je priču o prokletstvima SP-a Vahid Halilhodžić, koji će Alžirce voditi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Valjda ga do tada neće smijeniti...

Spomenuo vas je Zdravko Mamić nekidan, kazao je da ste jedini pravi trener kojega je imao, ali da ga ne pozdravljate?

– Završilo je ružno između nas dvojice, ali sve druge moje uspomene na Dinamo su lijepe. Život teče dalje...

Biste li ipak pozdravili Mamića, oprostili mu onaj ružan incident iz proljeća 2011. godine?

– Zašto ne? Nisam zlopamtilo, iako je to što je napravio bilo jako ružno. Jako sam volio svoju majku i kad mi je netko tako spomene, teško prelazim preko toga. Međutim, nisam čovjek koji nije spreman oprostiti, poznavajući Zdravka Mamića, znam da je iskren kad govori tako o meni – zaključio je Vahid Halilhodžić.

Kao izbornik Alžira sprijateljio se s hrvatskim veleposlanikom u toj zemlji, Marinom Andrijaševićem, koji je bio Halihodžićev gost na utakmici doigravanja protiv Burkine Faso.

Bojite li se da bi vam se i u Alžiru moglo dogoditi isto što i u Bjelokosnoj Obali?, pitamo Halilhodžića. Afrikanci znaju biti dosta hiroviti ako reprezentaciji krene po zlu...

– Ma, ne bojim se više ničega! Toliko sam toga prošao u životu, rat, ranjavanje..., da me više ništa ne može uplašiti, niti iznenaditi. Kako bude, bude. Ja se pripremam za Svjetsko prvenstvo!

Vaha je Alžirce preuzeo dva mjeseca nakon otkaza u Dinamu, u lipnju 2011. godine. Od tada je reprezentaciju vodio u 23 utakmice, ima 14 pobjeda, 4 remija i pet poraza.

Alžirci su do sada bili na svjetskim prvenstvima 1982., 1986. i 2010. godine. Najupečatljiviji nastup imali su 1982. godine kada su u prvoj utakmice šokirali Zapadnu Njemačku 2:1, ali ih je s turnira izbacila skandalozna namještaljka u posljednjem kolu natjecanja po skupinama.

Nijemci su pobijedili Austrijance 1:0 pogotkom Hrubescha i do kraja utakmice šetali po travnjaku, jer je taj rezultat obje reprezentacije vodio u drugi krug, a eliminirao Alžirce.

U Južnoj Africi 2010. godine Alžir je izgubio od Slovenije i SAD-a, a povijesni bod osvojio je protiv Engleza. Možete si zamisliti kakav bi Vaha bio heroj kada bi ih odveo u drugi krug u Brazilu...

Komentara 4

AN
Andreeejjj
18:22 13.12.2013.

VAHA je pravi trener koji nije dopustio da mu MAMIĆ sastavlja momčad! Vaha je bio i ostaso "mangup" i Mamić je imao sreču, da ga Vaha nije KO, a trebao je...:)

Avatar petrolio
petrolio
17:49 12.12.2013.

kažem ja!

Avatar rajetin
rajetin
11:11 13.12.2013.

Koliko milijuna te Mamić cijeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije