Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sučeljavanje

V. Pusić Jandrokoviću: Ako ste vi mogli biti ministar, moći ću i ja

sučeljavanje (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
09.11.2011.
u 18:23

Koplja su se žestoko lomila ne samo na pitanjima Hrvata i Srba te partizana i ustaša nego i na Ini.

– Ako do 1. srpnja 2013. ugovori s vlasnicima brodogradilišta ne budu potpisani, ona idu u stečaj! – upozorila je Vesna Pusić, čelnica HNS-a i kandidatkinja Kukuriku koalicije, sudjelujući u novom krugu predizbornih sučeljavanja u organizaciji Večernjeg lista i Media servisa. Pusić, koja bi prema anketama uskoro mogla sjesti u fotelju ministrice vanjskih poslova, napominje da će Hrvatska za mjesec dana potpisati pristupni ugovor u kojem postoji takva obveza.

Ustaše, partizani, Ina...

Pusić ističe i da će u sklopu monitoringa, kojem će Hrvatska biti podvrgnuta i nakon ulaska u EU, upravo brodogradilišta biti najveći problem. Nedavno se Danko Končar, koji bi trebao biti ulagač u tri hrvatska brodogradilišta, požalio kako je samo poslužio Vladi pri zatvaranju poglavlja tržišnog natjecanja, da ga je Vlada iskoristila. Jandroković tvrdi da je Vlada učinila sve kako bi proces bio transparentan.

– Na natječaju za brodogradilišta sudjelovali su i drugi, gospodin Končar dobrovoljno se javio i vjerujem da će sve biti uspješno završeno – rekao je Jandroković. Kako bilo, u siječnju je rok u kojem Hrvatska mora dati prvi izvještaj, a ugovor s Končarom, prema svemu sudeći, do tada neće biti potpisan. Pitanja o optužnicama protiv Šeksa i 40 ostalih te o Zakonu o ništetnosti izazvala su žestoke riječi.

– Posljednje optužnice iz Srbije temelje se na dokumentaciji zločinačke JNA. To je isto kao da je Njemačka 1961. godine poslala Francuskoj optužnicu na temelju Hitlerove dokumentacije – rekao je Jandroković. – Francuska sigurno ne bi hapsila svoje antifašiste i svoje partizane. Nije civilizacijski da se u jednoj zemlji poruši 30 tisuća partizanskih spomenika kao 90-ih u Hrvatskoj. Partizanska vojska na prostoru Jugoslavije u slučaju Josipa Boljkovca tretira se kao okupacijska vlast – replicirao je na to Milorad Pupovac, lider SDSS-a.

– Kad je u pitanje uhićenje partizana i antifašista, ovdje se nitko ne uhićuje zbog političkih uvjerenja, nego zbog sumnje da je počinio zločin, za što vjerojatno postoje svjedoci – uzvratio je Jandroković, ističući kako je riječ o civilizacijskom pitanju jer se ne može procesuirati zločine u Domovinskom ratu, a one iz vremena komunizma ne. Pupovac ističe da je srbijansko pravosuđe već postupalo na temelju dokumentacije iz Hrvatske, sudilo svojim građanima i donosilo važne presude. Vesna Pusić kaže kako je Zakon o ništetnosti donesen tek kad se Šeks pojavio na optužnici te kako je štetan za sigurnost ljudi koji su na bilo koji način osumnjičeni, a koristan jedino HDZ-u u izbornoj kampanji. Prema predsjedniku HSP-a Danielu Srbu, Veljko Marić, hrvatski branitelj nepravomoćno osuđen u Beogradu, zapravo je otet!

– Hrvatska nije adekvatno reagirala, nedopustivo je da srpski istražitelji u Hrvatskoj ispituju Vesnu Bosanac.

Koplja su se žestoko lomila ne samo na pitanjima Hrvata i Srba te partizana i ustaša nego i na Ini. Daniel Srb prozvao je Vladu i Državno odvjetništvo zbog propusta u slučaju procesuiranja korupcije u prodaji nacionalne naftne kompanije. Na pitanje je li Ina hrvatska ili mađarska kompanija, Srb kaže da bi trebala biti hrvatska. – Ali, neugodno sam iznenađen jer u procesu optužbi za korupciju nije podignuta optužnica i za davanje mita, to je očit nedostatak hrabrosti hrvatske politike ili je riječ o propustu u pravosudnim tijelima. Vlada je morala istodobno podnijeti zahtjev za blokiranjem imovine Ine s obzirom na sumnje da je proces prodaje bio posljedica korupcije. Ako je postojala korupcija, sud mora stvari vratiti na početak, Mađari moraju dobiti svoj novac, a Hrvatska svoj udio u Ini. Vlada nije imala hrabrosti pokrenuti proces blokade imovine, što je nužno za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa – istaknuo je Srb. Replicirao je Jandroković riječima kako je Vlada zapravo i donijela Zakon o Ini zato što je izostala prava reakcija Državnog odvjetništva.

– Na posljednjoj sjednici Vlada je pozvala DORH da poduzme odgovarajuće mjere – rekao je ministar Jandroković. Kao objašnjenje valja reći da Državno odvjetništvo obično kreće u proces kad za to ima dovoljno elemenata, što ne mora biti slučaj i s onima koji su osumnjičeni da su Ivi Sanaderu dali mito za upravljačka prava u Ini. Osim toga, DORH je mogao blokirati Ininu imovinu i samostalno, bez zahtjeva iz Vlade. Pupovac upozorava kako se posljedice slabe zaštite hrvatskih interesa kad je riječ o Ini vide ovih dana, pri imenovanju izvršnog direktora za rafinerije.

– Vlada mora odrediti što je vitalni državni interes – kaže Pupovac.

Vesna Pusić nije mogla izbjeći pitanje suđenja Radimiru Čačiću, hoće li on kao vjerojatni budući potpredsjednik vlade za gospodarstvo biti u sukobu interesa kad s Mađarima bude razgovarao o Ini.

– Jedino ako mislite da je mađarsko pravosuđe korumpirano do ušiju, inače tu ne vidim nikakva sukoba interesa – rekla je Pusić. S Jandrokovićem se oštro porječkala kad je na red došlo pitanje politizacije imenovanja veleposlanika. Pusić kaže kako bi se veleposlanici trebali imenovati uvijek nakon izbora, a Jandroković tvrdi da je to apsolutna politizacija i korak natrag.

– To je netko rekao i on to ponavlja kao mantru: to je politizacija, to je politizacija – rekla je na to Pusić, a Jandroković se požalio da to nije korektno reći.

– Lakoća kojom gospođa Pusić govori o stvarima koje uopće ne razumije odlična je preporuka za eventualno obnašanje tako važne funkcije – rekao je Jandroković, što je njegovoj potencijalnoj nasljednici poslužilo kao dobar šlagvort za poentiranje: Ako ste mogli vi, moći ću i ja, rekla je, a ni Jandroković nije ostao dužan: – Očito smatrate da su vaše kvalitete veće nego što objektivno jesu. Vanjska politika najuspješnija je sastavnica ove vlade, ostvarili smo velike ciljeve: NATO, pregovori. Trajno smo osigurali hrvatsku pripadnost europskom prostoru, rekao je. – Opako ste se namučili – završila je Pusić. Na pitanje o Bosni i Hercegovini i trećem entitetu, Pusić ističe kako nije sigurna da bi to bilo dobro rješenje. – Govorila sam o pet entiteta, ali samo kao o mogućnosti, jednostavno zato da se ta tema stavi na stol, da se skinu tabui – rekla je te objasnila da bi tri entiteta bila po nacionalnom ključu, a dva bi bila građanska, kao mogućnost razvoja BiH. Pupovac je pitao koji bi bio treći entitet, pa mu je Pusić odgovorila da bi bio hrvatski. Ministar Jandroković uvjeren je da će na referendumu o ulasku u EU dvije trećine onih koji na njega izađu glasovati za, Vesna Pusić dobrim rezultatom smatra sve što prijeđe pedeset posto, a Milorad Pupovac ističe da rezultat referenduma neće ovisiti samo o onome što se događa u Hrvatskoj, nego i o stanju u Europskoj uniji. Daniel Srb upozorava da se čak 70 posto stanovnika slavonskih gradova protivi ulasku u EU te tvrdi da rezultati istraživanja koji se plasiraju u javnost nisu vjerodostojni, pa čak i da bi razlika moga biti i više od deset posto. Pusić ocjenjuje da ima dosta komunikacije o EU prema hrvatskim građanima, ali da bi trebalo govoriti o svim promjenama koje će ulazak u EU donijeti, o formalnim i političkim, ali i o praktičnim promjenama.

Kampanja za EU smiješna

– Vladina medijska kampanja za EU dijelom je smiješna. Kič je uvijek kič – rekla je Pusić. Daniel Srb, protivnik pristupanja EU, smatra da Hrvatska treba biti Švicarska na moru, da je tako dobro geografski pozicionirana na Jadranu da bi upravo to trebalo iskoristiti za gospodarski razvoj.

– Norveška ima naftu kao adut, Švicarska banke, a mi prelijepi Jadran koji ne znamo iskoristiti. Možemo biti razvijena zemlja, sa zakonodavstvom u skladu s europskim, ali izvan tih integracija – kaže šef pravaša. Jandroković je kazao kako Hrvatska prvi put u povijesti svojevoljno ulazi u jednu veliku međudržavnu zajednicu, no vrlo ga je brzo demantirao Milorad Pupovac koji je kazao da smo do sada uvijek živjeli u takvim zajednicama.

– Važno je da budemo svjesni da ulazimo u složenu zajednicu u kojoj je glavno pitanje naša sposobnost da budemo samostalni – zaključio je Pupovac.

Komentara 411

V4
Vladimir12-4
20:40 09.11.2011.

Vizionar Ma sta me briga dali me poznas ili ne.

V4
Vladimir12-4
18:53 09.11.2011.

copy paste Kod nekih uspiju lijepe zene, kod drugih mladi muskarci.

AL
AlanFord
20:40 09.11.2011.

09.11.2011. u 20:38h Zonasumraka3 je napisao/la: ____ To nema veze sa nekulturom. Daj bar nauči proste činjenice ako već misliš raspravljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije