Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČETAK PREDSJEDANJA

Politička elita stigla na koncert u HNK

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.01.2020.
u 20:37

Svi povjerenici Europske komisije pratit će svečani koncert u HNK-u uz izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati.

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyenu u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

Time će se u glavnome gradu Hrvatske i službeno obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU-a u čemu će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.Svi povjerenici Europske komisije pratit će svečani koncert u HNK-u uz izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati. 

Zbor, orkestar i solisti Hrvatskog narodnog kazališta izveli su djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja pred publikom u kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen. Djela Mozarta, Vagnera, Verdija, Bethovena, Gounoda i Dvoržaka te Lisinskog, Zajca i Gotovca izvedena su posjetiteljima središnjeg nacionalnog kazališta, uključujući odlazeću predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenković s cijelom vladom.

Okupljenima se obratio hrvatski premijer Andrej Plenković. 

- Večerašnjim koncertom obilježavamo početak hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Predsjedanje je važan trenutak u hrvatskoj povijesti. Osjećamo čast i veliku odgovornost što ćemo imati veliku odgovornost raditi za sve građane Europske unije - kazao je predsjednik hrvatske Vlade i najavio veliki bogati kulturni program kojim će se svijetu predstaviti hrvatski umjetnici.

1/6

Kako je naveo, hrvatsko predsjedanje dolazi u prijemnom trenutku Europske unije. 

- Hrvatska ima priliku dati Europi i novi zamah, baš poput europske kulturne baštine. Pritom nam daljnji cilj treba biti demokratizacija i približavanje europskih institucija građanima - izjavio je Plenković. 

- Ovo je prilika za cijelu Hrvatsku, sigurno da je to prilika za Ministarstvo obrane - rekao je Damir Krstičević i dodao da će se govoriti o temama obrane, sigurnosti, suradnje i jačanja sposobnosti Europske unije.

U HNK je došao i ministar Gordan Grlić-Radman kojeg su novinari upitali o održavanju sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku oko imenovanja novih veleposlanika u Berlinu i Beogradu.

- Svi su veleposlanici otišli. To je redovna procedura. Vakantno je mjesto u Berlinu, a ako tamo ode jedan od najboljih hrvatskih diplomata, onda moramo upotpuniti i njegovo mjesto - izjavio je Grlić-Radman.

Ključne riječi

Komentara 27

ŠN
šnicl
19:31 09.01.2020.

Mozete reci Plenki se hvali, ali iza njega barem postoje rezultati. Kada ga usporedimo sa prijasnjim premijerima covjek je zasluzio pohvalu.

BO
bolonjez
19:22 09.01.2020.

Tko bi rekao da ce Hrvatska ikada sudjelovati u necemu ovako vaznom, tj da ce se nesto ovako bitno događati kod nas.

VA
Vagabundo
19:27 09.01.2020.

Ovo je velik dan za Hrvatsku politiku, nije mala stvar predsjedati Vijećem EU. Ovo je jedinstvena prilika za ostvarenje svega onoga za sto se zalazemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije