Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sava se prelila

Užurbano se postavljaju dodatni centimetri nasipa

Košutarica, poplava (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/9
06.04.2013.
u 18:08

Na dijelu nasipa izvan sela, voda preplavljuje nižu stranu i slijeva se u zaobalje. Radnici zbog toga užurbano podužu cijelu visinu ostalih nasipa

Dok će mnogi mladi tijekom vikenda razmišljati gdje će provesti slobodnu večer, mladi naselja Košutarica, borit će se s nadolazećim vodostajem rijeke Save. Od kako se oglasila sirena za uzbunjivanje, na nogama je cijelo naselje. Priključili su se radnicima Vodoprivrede i Hrvatskih voda koji na nasipima oko Košutarice utvrđuju nasipe vrećama s pijeskom.

Na dijelu nasipa izvan sela, voda preplavljuje nižu stranu i slijeva se u zaobalje. Radnici zbog toga užurbano podužu cijelu visinu ostalih nasipa. Napominju, kako je prelijevanje planirano kod gradnje tog dijela. Ali na drugim mjestima, samo centimetri dijele nabujalu rijeku i vodu od prelijevanje. U pripomoć braniteljima od poplave su došli i mladi iz lokalnog KUD-a „Košutarica“ kao i nogometaši NK „Mladost“ Košutarica.

- Do kritičnih mjesta može se samo teškim strojevima i traktorima, kroz raskvašene livade i polja puna vode i blata. Trebali smo plesati na jednoj smotri folklora, no zbog opasnosti koja prijeti našem selu, odustati smo, kao i nogometaši koji su otkazali prvenstvenu utakmicu, kazao je Zoran Filipović, voditelja KUD-a. Mladići prenose vreće pune pijeska do čamca dok ih djelatnici Vodoprivrede voze uskim vodenim pojasom uz rub poplavljene šume, opasno blizu minski sumnjivog područja.  

Svatko tko može, uključio se u obrnu od poplave na svoj način, Štefica će tako obilaziti 10 kilometara nasipa uz Savu i paziti da negdje nije došlo do prodiranja vode. Uz osmijeh kaže, sve dok opasnost od moguće poplave ne prestane. Danima su na terenu i pripadnici HGS Stanice Novska. Imaju potrebnu opremu za rad na vodi. Najviše je vožnji prema selu Mlaka koje je danima odsječeno vodom od ostalih.

- Neki dan smo morali evakuirati jednu stariju ženu iz Mlake, prevozili smo vodu, namirnice i neophodne lijekove. Trenutno u koordinaciji s drugim službama za obranu, našim velikim čamcem prevozimo vreće pijeska Savom do ugroženih dijelova nasipa do kojih se može doći samo na taj način, kazao nam je Igor Mijatović, spašavatelj iz Novske.

>> Još jedna nemirna noć u Sisku - poplavljeno 100-tinjak kuća

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije