Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pozivaju pacijente koji su dobili SMS poruke o ugradnji koljena: Imate pravo na naknadu

Ovo pravo moguće je ostvariti sudskim putem, a to umjesto pacijenata može učiniti Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, ako je pacijenti ovlaste za to
14. studenoga 2019. u 09:30 2 komentara 786 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Za sada nepoznat broj pacijenata koji čekaju na ugradnju koljena primilo je SMS poruku u kojoj ih se upozorava na navodnu sumnjivu kvalitetu proteza koje se ugrađuju u javnim bolnicama. Nije poznato tko je ove poruke poslao niti na koji je način došao do brojeva telefona i informacija o medicinskim zahvatima koje su pacijenti planirali. Pacijentima je time povrijeđeno jedno od temeljnih prava zagarantiranih EU poveljom o ljudskim pravima, upozorava Udruga za zaštitu osobnih podataka. 

Operacija DORH ISTRAŽUJE SLUČAJ Pacijenti koji čekaju ugradnju koljena dobili poruku: 'Ne idite na operacije u javne bolnice'

Poziv pacijentima i odvjetnicima

– Agencija za zaštitu podataka (AZOP) mora temeljem svojih ovlasti i odgovornosti provesti istragu i poduzeti korake kako bi se prava pacijenata prestala kršiti, odnosno kako bi se podaci adekvatno zaštitili, a krivci kaznili. To ne uključuje i obeštećenje pacijenata – ističu iz Udruge pozivajući se na članak 82. st.1. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) prema kojem svaka osoba koja je pretrpjela materijalnu ili nematerijalnu štetu zbog kršenja Uredbe ima pravo na naknadu.

Ovo pravo moguće je ostvariti sudskim putem, a to umjesto pacijenata može učiniti Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, ako je pacijenti ovlaste za to.

Ilustracija UGRADNJA KOLJENA Predsjednik ortopedskog društva: Lako je provjerljivo čiji su pacijenti dobili SMS

– Pozivamo ovim putem sve pacijente koji su primili spomenutu SMS poruku i žele se raspitati o svojim pravima na odštetu da nam se jave na zastita@uzop.hr. U skladu s ciljevima Udruge, svi ovim putem prikupljeni podaci koristit će se isključivo u cilju ostvarenja prava na zaštitu osobnih podataka. Pozivamo također odvjetnike i odvjetnička društva specijalizirana za slučajeve zaštite osobnih podataka, zainteresirane za pomoć u radu Udruge da se obrate na istu adresu – priopćili su iz UZOP-a.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • ObrenM:

    Slavni ministar razmislja o pronalasku osobe,koja je u dobroj vjeri dobronamjerno obavjestila pacjente o mozebitnim posljedicama.Ne govori o jeftinim kancerogenim kineskim zglobovima.Tu su podobni na uvozu zaradili dobar novac.Nitko ne postavlja pitanje kako osiguterateljska drustva cestitaju rodjendane,te kako se salju ... prikaži još! pozivnice za prezentacije raznih proizvoda.Kod nas u prvom planu nije evidentni krimen,vec tko je"izdajica"-ZNA SE.

  • Avatar multibanirani
    multibanirani:

    I nitko ne zna tko je platio broj s 0800!?! Koja država!