Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Pozivaju pacijente koji su dobili SMS poruke o ugradnji koljena: Imate pravo na naknadu

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/2
14.11.2019.
u 09:30

Ovo pravo moguće je ostvariti sudskim putem, a to umjesto pacijenata može učiniti Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, ako je pacijenti ovlaste za to

Za sada nepoznat broj pacijenata koji čekaju na ugradnju koljena primilo je SMS poruku u kojoj ih se upozorava na navodnu sumnjivu kvalitetu proteza koje se ugrađuju u javnim bolnicama. Nije poznato tko je ove poruke poslao niti na koji je način došao do brojeva telefona i informacija o medicinskim zahvatima koje su pacijenti planirali. Pacijentima je time povrijeđeno jedno od temeljnih prava zagarantiranih EU poveljom o ljudskim pravima, upozorava Udruga za zaštitu osobnih podataka. 

Poziv pacijentima i odvjetnicima

– Agencija za zaštitu podataka (AZOP) mora temeljem svojih ovlasti i odgovornosti provesti istragu i poduzeti korake kako bi se prava pacijenata prestala kršiti, odnosno kako bi se podaci adekvatno zaštitili, a krivci kaznili. To ne uključuje i obeštećenje pacijenata – ističu iz Udruge pozivajući se na članak 82. st.1. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) prema kojem svaka osoba koja je pretrpjela materijalnu ili nematerijalnu štetu zbog kršenja Uredbe ima pravo na naknadu.

Ovo pravo moguće je ostvariti sudskim putem, a to umjesto pacijenata može učiniti Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, ako je pacijenti ovlaste za to.

– Pozivamo ovim putem sve pacijente koji su primili spomenutu SMS poruku i žele se raspitati o svojim pravima na odštetu da nam se jave na zastita@uzop.hr. U skladu s ciljevima Udruge, svi ovim putem prikupljeni podaci koristit će se isključivo u cilju ostvarenja prava na zaštitu osobnih podataka. Pozivamo također odvjetnike i odvjetnička društva specijalizirana za slučajeve zaštite osobnih podataka, zainteresirane za pomoć u radu Udruge da se obrate na istu adresu – priopćili su iz UZOP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
ObrenM
11:32 14.11.2019.

Slavni ministar razmislja o pronalasku osobe,koja je u dobroj vjeri dobronamjerno obavjestila pacjente o mozebitnim posljedicama.Ne govori o jeftinim kancerogenim kineskim zglobovima.Tu su podobni na uvozu zaradili dobar novac.Nitko ne postavlja pitanje kako osiguterateljska drustva cestitaju rodjendane,te kako se salju pozivnice za prezentacije raznih proizvoda.Kod nas u prvom planu nije evidentni krimen,vec tko je"izdajica"-ZNA SE.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
09:57 14.11.2019.

I nitko ne zna tko je platio broj s 0800!?! Koja država!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije