Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Uznemirujuće snimke iz Sarajeva: Mentalno invalidna djeca vezana za radijatore

"Djeca i po 14 sati provode vezana", kazala je Sabina Čudić, koja je zastupnica oporbene Naše stranke (NS)
20. studenoga 2019. u 12:32 5 komentara 5881 prikaza
Zlostavljanje mentalno invalidne djece kraj Sarajeva
Foto: Screenshot YouTube/Klix.ba

Djeca s mentalnim poteškoćama, koja bi trebala biti pod posebnom zaštitom, u jednoj su specijaliziranoj ustanovi u okolici Sarajeva izložena teškom zlostavljanju, upozorila je u srijedu zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH Sabina Čudić.

Aleksandar Vučić U svom stilu Bosanski ministar izvrijeđao Vučića: 'Idi liječi se, bilo je fino bez tebe'

Ona je na konferenciji za medije u sjedištu entitetskog parlamenta u Sarajevu prikazala snimke na kojima se vidi kako su djeca, koja su smještena u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u mjestu Pazarić, vezana uz radijatore ili krevete, neki od štićenika su snimljeni s rukama vezanima na leđa, a prostori u kojima borave djeluju krajnje zapušteno.

VIDEO: KLIX.BA

Na nekima od snimki na djeci se jasno vide i tragovi fizičkih ozljeda.

Čudić je novinarima kazala kako šokantni prizori zorno dokazuju da se situacija u zavodu u Pazariću, kojim upravlja vlada Federacije BiH i u kojemu boravi oko 350 štićenika, može opisati kao "moderno ropstvo".

"Djeca i po 14 sati provode vezana", kazala je Čudić, koja je zastupnica oporbene Naše stranke (NS).

Dječak Dejan DEJAN ŽIVI U NEIMAŠTINI Živi u trošnoj kućici i spava s bakom u krevetu: 'Da vidim majku, zamolio bih je da mi vrati sestru'

Najavila je kako će zatražiti hitno djelovanje parlamenta kako bi se spriječilo zlostavljanje djece i odmah provela smjena članova Nadzornog i Upravnog odbora zavoda, koji su najodgovorniji za trenutačno stanje.

Na kaotično stanje u Zavodu nedavno je upozorio novoimenovani ravnatelj Redžep Salić objavivši informacije o brojnim zloporabama koje su počinili članovi ranije uprave. Po Salićevim navodima, novac namijenjen obnovi Zavoda i njegovu opremanju usmjeravan je na gradnju i opremanje vikendica i adaptacije stanova bivše ravnateljice i njenih suradnika.

Radovi na samom objektu u Pazariću pritom su izvedeni krajnje nestručno i uz uporabu najjeftinijih materijala pa u objekte u kojima borave djeca neprestano prodire vlaga.

"Uložen je golemi novac, a nitko ne zna gdje je on točno završio", kazao je ranije ravnatelj Salić.

Vlada Federacije BiH najavila je kako će te navode provjeriti te je naložila izvanredan nadzor nad stanjem u Zavodu u Pazariću.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • dolmar:

    Tužno i žalosno,u što smo se to pretvorili...??😰

  • Avatar magarac.jozo
    magarac.jozo:

    nikome nije drago vidjeti djecu u ovakvom stanju.. ali moramo shvatiti da takvo dijete traži 24 satnu skrb, a osoblja je vjerovatno malo i slabo su plaćeni.. samo komentiram, nikoga ne napadam ili branim.. moji su zdravi pa me izlude...