Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBLAŽAVANJE RASTA CIJENA

Objavljene nove cijene goriva, bez Vladinih mjera dizel bi koštao 13,71 kunu, benzin 13,28

07.03.2022.
u 14:18

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna. Vladina uredba o zamrzavanju cijena goriva istječe sutra te su na današnjoj sjednici predstavljene nove mjere. 

– U Hrvatskoj i svijetu svjedoci smo ruske agresije na Ukrajinu. Jedna je od posljedica znatan rast cijena energenata, a to se odnosi na plin, naftne derivate i na cijenu struje. Vlada je prije mjesec dana odnijela uredbu kojom je intervenirala i fiksirala cijene. Ta je mjera bila privremena, njen rok je sutra, 8. ožujka. Cijena je značajno rasla, Vlada je odlučila donijeti nove mjere. Naime, bez bilo kakvih vladinih mjera i kad bi se cijene naftnih derivata slobodno formirale, sutra bi cijena za dizel iznosila 13,71 kunu, a za benzin 13,28 kuna. Rekordno visoke razine. Vlada će danas donijeti nove uredbe. Cilj nam je osigurati opskrbu i smanjiti razinu rasta cijena – kazao je Plenković.

– Ovim konceptom kojim danas pristupamo, omogućit ćemo daljnje poslovanje distributerima uz fiksiranje ukupne marže na 0,75 kuna po litri za benzin i dizel te 0,50 kuna po litri za plavi dizel. Dodatno izmjenama uredbe o trošarinama na 90 dana smanjit ćemo iznose – 40 lipa po litri benzina, 20 lipa po litri dizela. Želimo pridonijeti smanjenju cjenovnog udara na građane – opisao je. 

– Prema našim procjenama, rast po litri goriva benzina i dizela uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 uz iznimku plavog dizela, on će narasti za 1,54 kune. Vlada će nastaviti pratiti kretanja te ćemo po potrebi prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, ako je potrebno, dodatno intervenirati. Vlada će s europskim partnerima pronalaziti mjere kako bi što je više moguće zaštitila kućanstva i gospodarstvo. Očekujem da će i Europska komisija izaći s paketom mjera koji se odnosi na novu situaciju s rastom cijena energenata – kaže Plenković.

VIDEO Gužve na benzinskim postajama zbog najavljenog poskupljenja goriva

 

 

Ključne riječi

Komentara 58

OL
oliva309
15:05 07.03.2022.

Ja bih predložila vladi i svim političarima ,kad već misle o svima nama da nam bude bolje,da ostave aute u garaži tako da mi ne moramo plaćati gorivo, a sjednice Vlade i sve ostale skupove održavaju preko videlinka.uštede bi bile ogromne ,ne samo u gorivu nego i u održavanju vozila ,osiguranju ,prehrani,pozornici,televiziji ,maskama i još puno puno toga ...a i corona bi se vjerovatno smanjila

CH
china
14:49 07.03.2022.

Zasto nije objavljena cijela skala od rafinerijske cijene do finalne -tako bi se mnogo toga vidjelo.

PU
Pup
15:07 07.03.2022.

Meni ne poskupljuje, ja uvijek točim za 200 kuna! Sram ih bilo, evo neki će se čuditi zašto ovo, pa naprosto izračunali su, dizela se troši puno više pa na njemu zadrži trošarinu i sve drugo, odnosno umanjili je za 20 lipa, dok na benzinu smanjiše za 40. Dakle, samo je država ukalkulirala svoj harač, zadržali su marže, porez na višu osnovicu donijeti će više, znači jedinu korist imat će Marić sa potocima priljeva, svi drugi plaćaju, naftaši ne gube. Tako zna svatko napraviti. Plenkoviću, idi u Ukrajinu! Boli njih kuro, oni i tako troše na naš račun, dakle, on ništa od ovog ne plaća!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije