Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Novi hrvatski kontingent na sigurnom je u Kuvajtu

Andrej Plenković
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
09.01.2020.
u 08:48

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade prva točka bio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije rekavši, između ostalog da je proveo sat i pol vremena s briselskim dopisnicima koji iskazuju veliki interes za hrvatske stavove. Plenković je na kraju sjednice također napomenuo da je kontingent hrvatskih časnika i dočasnika u NATO-ovoj misiji u Iraku sretno došao u Hrvatsku, dok je novi kontingent, kao i drugi članovi te misije koja je trenutačno suspendirana, odnosno premještena u Kuvajt, na sigurnom u Kuvajtu.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je, predstavljajući prvu točku dnevnog reda – Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija – da je radi razvoja jedinstvenog tržišta EU u području usluga potrebno ukinuti sva ograničenja koja nisu opravdana zaštitom javnog interesa, a posebno javnog zdravlja. Provedba ispita proporcionalnosti, koji provodi nadležno tijelo, dokazat će da su uvjeti kojima se ograničava pristup reguliranim profesijama opravdani te da se pritom ne dovodi u pitanje zaštita javnog interesa.

Usvojen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za unos materijalne imovine u temeljni kapital trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Usvojeni su i prijedlozi o osnivanju četiri nacionalna povjerenstva – za ocjenu trofeja i izložbe te za gospodarenje dabrom, smeđim medvjedom i divljom mačkom.

Vlada je dala i mišljenja Hrvatskom saboru na dva prijedloga zastupnika. Aladrović je predložio odbacivanje prijedloga zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Kluba zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike

– Odredbe prijedloga zakona u suprotnosti su s temeljnim ciljem obveznog mirovinskog osiguranja, odnosno osiguranja socijalne sigurnosti u slučaju nastanka rizika starosti, invalidnosti i smrti osiguranika te su u suprotnosti s načelima uzajamnosti i solidarnosti. Omogućavanje rada u punom radnom vremenu uz istodobnu isplatu mirovine kao i ostvarivanje prava na mirovinu bez prestanka osiguranja dovelo bi do korištenja dvaju prava u punom opsegu u osnovi minulog rada. Također, rezultiralo bi značajnijim porastom broja umirovljenika, što bi se negativno odrazilo na dugoročnu održivost mirovinskog sustava – rekao je Aladrović.

Predloženo je i odbacivanje Prijedloga zaključka o izmjeni Pravilnika o polugodišnjem i godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna koji je predlagatelj Kluba zastupnika Nezavisne liste mladih u Hrvatskome saboru. Naime, kako se navodi u Vladinu dokumentu, člankom 108. Zakona o proračunu (Narodne novine br. 87/08, 136/12 i 15/15) propisuje se sadržaj polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna. Slijedom navedenog, izvještaj o korištenju europskih sredstava i fondova, njegov sadržaj i metodologija za njegovo sastavljanje, definirat će se Prijedlogom novog Zakona o proračunu koji je u izradi, a koji se planira donijeti u 2020. godini. Po donošenju Zakona o proračunu, navedeno će biti definirano i odredbama Pravilnika o polugodišnjem i godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna. 

"Međutim, kako bi godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2019. godinu sadržavao detaljnije podatke o europskim sredstvima i fondovima, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija 30. prosinca 2019. donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o polugodišnjem i godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna u kojem je, člankom 3. stavkom 3., propisano da obrazloženje prihoda i primitaka, rashoda i izdataka godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna sadrži i informacije o propisanom načinu iskazivanja prihoda i rashoda u vezi s pomoćima EU, podatke o potraživanjima iz fondova EU za isplaćena sredstva korisnicima te o obvezama za primljene predujmove iz fondova EU kojima decentralizirano upravljaju institucije Republike Hrvatske. Navedeni pravilnik objavljen je 2. siječnja 2020. godine u Narodnim novinama, broj 1/2020", stoji u dokumentu Vlade RH.

VIDEO Pobjednički govor Zorana Milanovića:

Ključne riječi

Komentara 8

DD
duda.dudica
10:04 09.01.2020.

Sjednica ce kao uvijek biti ozbiljna i produktivna, sumnajm da ce biti nesto drukcija. Koliko ja znam, Kolinda je predsjednica sve do inauguracije

BO
bolonjez
10:05 09.01.2020.

Plenkovic i ministri su u novu godinu usli s puno entuzijazma i novih ideja koje ce danas iznijeti na sjednici.

VA
Vagabundo
10:06 09.01.2020.

Nakon Milanovicevih sjednica vlade koje su vise licile na cirukus, Plenkovic odlicno odrzava red, a ostali ministri ravnopravno i sa zanimanjem sudjeluju u raspravi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije