Naslovnica Vijesti EU izbori

Flego o Uljaniku: Još uvijek ima šanse, stečaj ne mora značiti kraj

Porezni sustav može se vrlo jednostavno prilagoditi nekoj industriji koja je strateška, poručio je istarski župan i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament
15. svibnja 2019. u 14:11 22 komentara 1394 prikaza
Valter Flego
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Istarski župan i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament Valter Flego danas je gostovao u studiju Večernji TV-a.

Zagreb: Sučeljavanje za EU izbore, Marijana Petir i Hrvoje Zekanović Petir i Zekanović Burno sučeljavanje: 'Vaš pokušaj da me vežete uz četnika Vučića ispod svake je razine'

Trgovački sud u ponedjeljak je otvorio stečaj Uljanika, no Flego smatra da još ima nade. Rekao je da trebamo vidjeti druge zemlje koje drže do brodogradnje kao što su Njemačka, Italija, Nizozemska...

– Porezni sustav može se vrlo jednostavno prilagoditi nekoj industriji koja je strateška. Koja je naša strateška industrija? Ne znam koji je odgovor – rekao je Flego, dodajući da nemamo nijednog strateškog partnera. No smatra da za Uljanik još ima šanse.

 

– Još uvijek ima šanse ako prije svega stečajni upravitelj uspije dogovoriti s Vladom činjenicu da želimo dovršiti započete brodove, činjenicu da želimo kao Republika Hrvatska financijski stati iza brodogradnje i u nekom sigurno manjem obimu nastaviti proizvodnju. Stečaj ne mora značiti kraj – poručio je. Dodao je da se, ako brodogradilište izgubi svoje brodove, boji za njihovu sudbinu.

Rekao je da nije bio ni na kakvom sastanku s potencijalnim kineskim ulagačima jer ga nitko nije pozvao na radne sastanke.

Na pitanje ima li u Uljaniku odgovornosti njegova IDS-a, rekao je da neki pokušavaju ekonomski problem prebaciti u politički.

– Nigdje u svijetu lokalna i regionalna samouprava nije krivac za brodograđevni sektor – rekao je, dodajući da nisu niti birali upravu niti imaju ikakvih utjecaja na tako golemu industriju. 

Prometna i vozačka dozvola Nepostojeći dokument Nemate više knjižicu vozila? Onda biste mogli imati teškoće poput ovog građanina

Flego smatra da će Amsterdamska koalicija biti pozitivno iznenađenje izbora za EP.

– Nadam se da ćemo više postići nego što nam kažu ankete, koje opet kažu dobro. Nadam se da su svi ljudi prepoznali određena politička podmetanja i da će se, između ostalog, i zbog toga svi itekako potruditi da osvojimo jedan dobar rezultat – rekao je Flego. Izrazio je uvjerenje da će koalicija preživjeti ove izbore te da će odigrati još dvije utakmice – predsjedničke i parlamentarne izbore.

Valter Flego | Autor : VL Foto: VL

Uđe li u Europarlament, rekao je da će prvo morati vidjeti u koje odbore će ići, dodajući da će sasvim sigurno ući u odbor za promet i turizam.

– Isto tako jako me zanimaju kohezijski fondovi, općenito fondovi. Uz pomoć njih moramo mnogo više realizirati u našoj Hrvatskoj, prije svega mislim na školstvo, ulaganje u infrastrukturu i ne zaboraviti temu poljoprivrede i zdravstva. Ključno je da kao Hrvatska napravimo domaću zadaću – rekao je Flego.

Milijan Brkić Pad HDZ-ovca Poslovna i politička ‘demontaža’ braće Brkić

Što se tiče mogućnosti da se bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović kandidira na izborima za predsjednika RH, o čemu se već duže vrijeme nagađa, rekao je da je najvažnije da sam Milanović kaže je li ili nije za to. Složio se da Milanović i IDS nisu imali idilične odnose.

– Jako je važno da mi kao Amsterdamska koalicija i druge stranke koje nas podržavaju imamo jednog zajedničkog kandidata – rekao je Flego, koji je na pitanje vidi li nekog drugog kandidata rekao kako ga ne želi još ni gledati jer je zasad orijentiran samo na euroizbore.

Sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zamjera što se nije jasno i nedvosmisleno odrekla krajnje desnice, estradizacijskih poteza i populizma. Osvrnuo se i na komemoraciju u Bleiburgu rekavši da nam je netko konačno očitao lekciju – ne vjernicima i onima koji se idu pomoliti zbog svih zločina, već onima koji nekažnjeno promoviraju ikonografiju ustaškog režima.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Neo001:

  IDS-ova i komunjarska mafija bi i dalje pljačkala narod. Kriminalce treba procesuirati, a Uljanik i 3. maj satviti na tržište. Ni kuna više ne smije ići na grbaču naroda.

 • mario125:

  Ovaj i Mile su najviše krivi za Uljanik a sad prozivaju druge jer je pipa presušila - to njih smeta - nema više komunjara na vlasti - koji će davati jamstva i bacati državni novac u vjetar i u svoje đepove

 • Avatar comparator
  comparator:

  Moraš biti stvarno nesposoban ili uhljeb pa čekati spas firme koja ti ne isplaćuje plaču punih devet mjeseci . Kome se Flego obraća ? Valjda onoj gomili iz uprave koji su tako ugojeni dane mogu kroz vrata izaći iz kancelarija .