Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

U Hrvatskoj samo 1 novi slučaj zaraze. Konferencije stožera neće biti tako česte

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
15.05.2020.
u 14:16

Na respiratoru je osam oboljelih, a hospitaliziranih je 142. Ukupno se dosad oporavilo 1869 bolesnika zaraženih koronavirusom

U Hrvatskoj imamo samo jedan novi slučaj zaraze, što je ukupno 2222 oboljelih od COVID-19. Konferencija za medije Nacionalnog stožera održat će se tek u ponedjeljak, 18. svibnja u 14 sati, a Stožer će preko vikenda poslati priopćenje. Razlog je dobra epidemiološka situacija, kazao je Davor Božinović.

"U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj oboljelih 2222. Od jučer je u KBC-u Split preminula ženska osoba rođena 1923. godine, koja je bila u domu umirovljenika u Makarskoj, tako da je u Hrvatskoj ukupno 95 preminulih. Na respiratoru je osam oboljelih, a hospitaliziranih je 142. Ukupno se dosad oporavilo 1869 bolesnika zaraženih koronavirusom", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kraj epidemije

"Proglašavanje epidemije ili završetka epidemije po novom zakonu provodi se tako da HZJZ daje prijedlog ministru, a Vlada donosi odluku. To je procjena koja se analizira", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Mjere za izbore

"Pitanje o izborima jest pitanje za DIP, a ne za Stožer. Kada dobijemo pitanja od DIP-a, onda ćemo se sjesti i dogovoriti se o prijedlozima", kazao je Capak. "Kada DIP uputi zahtjev, napravit ćemo epidemiološki okvir", ponovio ja Capak na pitanje novinara. "Ja ne znam što će DIP tražiti od nas", dodao je.

Mjere na letovima –  Frankfurt-Zagreb

"To je pitanje za kompaniju, mi smo dali vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jednim našim avioprijevoznikom. Oni su već imali upute od stranih kompanija, mi smo sve propisali, pa su to pitanja za njih", kazao je Capak.

"Jedna novooboljela osoba kontakt je oboljele osobe koja radi u Domu za starije u Koprivnici. Imamo 13 osoba oboljelih s leta iz Frankfurta. Devet radnika, a ostalo su putnici ili njihovi kontakti", kazao je Capak. 

Nedjelja – neradan dan

"Htjeli smo smanjiti mobilnost, nedjelja je dan kada su ljudi kod kuće. Produžavanjem radnog vremena preko tjedna dobili smo više sati i trebali smo naći balans. Da spriječimo virus da se širi, svaki dan na tu vagu stavljamo mjere koje imamo i mogućnosti balansiranja. Htjeli smo na drugoj strani rasteretiti tu mobilnost. Upravo nedjelja treba biti dan da se balansira onih 24 sata koje smo dodali kroz tjedan. Zatražili smo od APIS-a informaciju o tome kada se najviše kupuje i oni su rekli da je petak rekordan dan za prodaju, tako je u zadnjih deset godina. Nisam siguran da bi puštanjem rada nedjeljom rasteretili petak i da bi to dalo balans", kazao je Capak.

Dolazak ostalih radnika iz Švedske

"Kod COVID-19 nema jamstva, ali osoba koja je dogovarala povratak radnika iz Švedske iskusan je epidemiolog. U suradnji s poslodavcem dogovoreno je da oni koji imaju simptome ostanu tamo. Na granici će im se uzeti bris", rekao je Capak o dolasku naših radnika iz Švedske.

Presica u ponedjeljak, 18. svibnja

Konferencija za medije održat će se tek u ponedjeljak, 18. svibnja u 14 sati, a Stožer će preko vikenda poslati priopćenje zbog dobre epidemiološke situacije, kazao je Davor Božinović.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Ključne riječi

Komentara 34

WW
walter wolf
14:01 15.05.2020.

Do kada ćete lagati narod s tom najvećom prevarom ljudskog roda

Avatar vratar1
vratar1
14:35 15.05.2020.

koliko dnevno umre od smrti?

PO
potok
14:45 15.05.2020.

da nije plenkovica i vodstva hdzeja u hrvatskoj bi virus usmrtio oko 3 milijuna hrvata...sreca je samo da imamo takovu vlast ...pa cemu izbori..? hdz ce osvojiti 60% glasova.. stozer za virus ce dobit nobelovu nagradu za medicinu..kod ovakove vlastiti nitko nam nista ne moze...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije