Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1112 novih slučajeva zaraze

Božinović:Oni koji će kršiti mjere sasvim sigurno neće imati pravo na kompenzaciju

Zagreb: Na konferenciji Stožera civilne zaštite najavljeno produživanje mjera
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
19.03.2021.
u 11:19

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426.

U Hrvatskoj raste broj zaraženih. Danas imamo 1112 novih slučajeva zaraze. Stožer apelira na građane da se drže mjera, održavaju socijalnu distancu i izbjegavaju okupljanja. Britanski soj dominantan je u Hrvatskoj, kao i u ostalim zemljama EU.

 

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 1112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 255.619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 preminule, ukupno se oporavilo 243.450 osoba, od toga 785 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 21.803 osobe. Do danas je ukupno testirano 1,461.537 osoba, od toga 6553 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan imamo porast novooboljelih od 45 posto. Incidencija nam je 248,5. Najviša je u Primorsko-goranskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU na 8. smo mjestu po incidenciji.  Po smrtnosti smo na 19. mjestu ljestvice zemalja EU.  HALMED je zaprimio 1862 prijave nuspojava, 701 je na AstraZenecu.

Britanski soj dominantan

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr Fran Mihaljević''  Alemka Markotić kazala je da se bilježi porast novooboljelih i veći broj hospitaliziranih u Europi. "Što se tiče varijanti, potpunu dominaciju preuzima britanski soj. Južnoafrička varijanta bilježi porast, zabilježena su i lokalna žarišta. Počeo se širiti i u zdravstvenim ustanovama, među kroničnim bolesnicima. Brazilski soj nije značajnije raširen iako se bilježe pojedinačni slučajevi", kazala je Markotić.

Mjere u Hrvatskoj

"Iz ovih napomena koje su rečene, činjenica je da smo dugo odolijevali negativnim trendovima. Preljeva se još jedan ciklus u Hrvatsku. Sudeći prema iskustvima iz okruženju i u Hrvatskoj počinje dominacija novih varijanti virusa i to nas stavlja pred ozbiljne zadaće. Stožer je donio dvije upute kojima se od svih stožera na lokalnim razinama traži da pojačaju nadzor pridržavanja mjera, što uključuje i dosljednije sankcioniranje te kontinuirano razmatranja situacije i predlaganje. Tu je riječ o važnim uputama", kazao je ministar Davor Božinović.

Kazne nakon otvaranja terasa

"Mislim da sam vidio popis 30 i nešto subjekata iz područja ugostiteljstva. Mislim da upravo vijeće HZZ-a ima uskoro sjednicu na kojoj će razraditi dodatne uvjete za naknade koje se isplaćuju vezano za smanjeno poslovanje pojedinih sektora zbog mjera", kazao je. 

"Sigurno je da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju. S jedne strane dobivaš naknadu, a s druge strane ne pridržavaš se mjera. Pozivaju se svi da provode taj dio zakona", dodao je. 

"To bi trebalo biti samo po sebi razumljivo, no hajdemo to prepustiti institucijama. Mi podržavamo takav pristup. Bilo je razgovora oko toga. Ono što je nama najvažnije jest da se ta poruka o nužnosti pridržavanja mjera uhvati svuda i što šire. Mi smo i u prvom i u drugom valu ukazivali na to da nam je zadnja opcija sankcioniranje. Govorili smo koliko je štetno ne pridržavati se mjera, ne samo zbog sebe, time se ugrožavaju i poslovi i djelatnosti. Ako to bude masovnija pojava, kako se konstatira posljednjih dana s dolaskom boljeg vremena, onda smo zapravo svi skupa žrtve takvog ponašanja. Ja sam uvjeren da je to manji dio. Mi smo im govorili, kada se zatvore te plastične stijene i kada se grije, da to nema više veze s otvorenim terasama. Međutim, kada se to događa, svi oni koji to rade riskiraju poslovanje svih svojih kolega, pogotovo onih koji se pridržavaju mjera. Što se tiče konkretnih mjera s lokalnih razina, njih ima", dodao je Božinović. 

Smiju li se pozivati mlađi ako stariji odbijaju AstraZenecu

"Mi smo dali preporuku da se posebno vodi briga o tome da se na područjima gdje je više starijih uputi više cjepiva. No, ako zaprime liječnici veću količinu, oni trebaju i moraju iskoristiti to cjepivo da ne propadne ako osobe iz druge skupine odbiju cjepivo", kazao je Capak. 

"Imali smo sumnju na tromboemboliju kod jednog 33-godišnjeg muškarca koji je 12 dana nakon cijepljenja, nažalost, umro. Kako postoje određeni prijepori između uputne dijagnoze u odnosu na kliničku sliku iz KBC-a Rebro i podataka od liječnika obiteljske medicine, čekamo obdukciju", kazao je Capak.

Nuspojave kod Pfizera

"Bilo je tromboembolijskih događaja vezanih i uz druga cjepiva. Riječ je o 12 događaja na 20 milijuna stanovnika. Kod drugih cjepiva zabilježeno ih je manje. Imali smo jedan slučaj poslije cijepljenja Pfizerom. No, AstraZeneca posebno je istraživana jer je posebno pod paskom i javnosti i regulatornih tijela", kazao je Capak. 

Beroš: Nemam ništa protiv cijepiti se AstraZenecom

"Apsolutno nemam ništa protiv cijepiti se AstraZenecom", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Ako treba i za kampanju, cijepit ću se cjepivom AstraZenece", dodao je Beroš.

Godina dana od lockdowna

Capak je kazao da i danas imamo puno nepoznanica oko virusa. Prva je podatak oko imunosti i koliko ona traje, što je zapravo ključni podatak za sve planove. Ne znamo ni koliko će trajati zaštita nakon cijepljenja te nemamo znanstveno potvrđeno ni kakva je transmisija nakon cijepljenja. 

"Mi smo prvi koji smo počeli komunicirati o higijeni, distanci, imali smo konferencije za tisak i bili smo jedna od prvih zemalja koja je uvela lockdown. Naše brojke nisu prelazile 100 u prvom valu, što je mnogo zemalja uspjelo. Danas je to mnogo teže. Gospodarske posljedice su goleme. Mi u Hrvatskoj pažljivo razmatramo svaku mjeru koju donosimo. Rekli smo da nećemo uvoditi policijske satove iako smo imali tešku situaciju. Nadamo se da ćemo našom dnevnom procjenom držati epidemiju pod kontrolom. Mi opet stojimo jako dobro ako se usporedimo s drugim zemljama i time trebamo biti zadovoljni", kazao je Capak. 

Video: Uvode se besplatne COVID putovnice

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar šaka_jada
šaka_jada
11:39 19.03.2021.

ovako, da ste izgubili 0.003% težine biste li primijetili razliku??? ova logika njima ne vrijedi kod covid-19, ali zato vrijedi u vezi komplikacija i smrti od cjepiva?? 🤔🤔🤔😂😂😂😂 pa koga vi plaćenici indolentni farbate više?????

US
Usputni
11:24 19.03.2021.

Ovaj stozer je neustavan i nelegitiman! Po clanku 88 ustava RH, trajanje stozera je moguce samo DVANAEST MJESECI!! Oni su presli taj rok, policiju poslati i privesti te ilegalce u zatvor i na sud!

ZP
Zabranjen pristup
11:58 19.03.2021.

gdje je gripa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije