Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Knjige su otkrile dubinu problema koji su postojali u koncernu

Vlada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
12.10.2017.
u 11:10

Na dnevnom redu je 16 točaka

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da od izvanredne uprave Agrokora, nakon objave revizorskih izvješća, očekuje da nastavi s procesom restrukturiranja koncerna u suradnji s vjerovnicima i da dođe do nagodbe koja će omogućiti održivost poslovanja i zadržavanje radnih mjesta.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na nedavnu objavu revizorskih izvješća za Agrokor i njegova povezana društva, Plenković je kazao da je stanje poslovnih knjiga i realno stanje otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu.

Dodao je kako je bilo nužno angažiranje jedne od vodećih svjetskih revizorskih tvrtki kako bi se prikazalo realno stanje.

"Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u RH reforma je per se i ona će obilježiti taj čistilišni transformacijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Mislim da je to najveća vrijednost. Naravno, pritom ne smijemo zaboraviti da je spriječen i negativni efekt na gospodarstvo i financijski sustav, dobavljače, male, srednje, velike, i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na stabilnost rada kompanija koje su u susjednim zemljama. Sve to je prevenirano zbog ovog zakona i zbog rada izvanredne uprave", rekao je Plenković.

Od izvanredne uprave očekuje da nastavi s procesom restrukturiranja u suradnji s vjerovnicima i da na kraju dođe do nagodbe koja će omogućiti održivost poslovanja i zadržavanje radnih mjesta te stabilnost i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva.

"To je ono zbog čega smo se angažirali, čime se vodimo – opće dobro i javni interes. A što se tiče rada pravosudnih institucija i drugih procesa za koje su one nadležne, to je posao u koji se Vlada RH ne miješa niti će se miješati ni na koji način", zaključio je premijer na početku sjednice Vlade.

U turističke usluge uvrštavaju se i usluge zdravstvenog turizma

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se, među ostalim, u turističke uvrštavaju i usluge zdravstvenog turizma.

Taj se važni zakonski prijedlog, prema riječima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, odnosi na brojne aktere koji trebaju pridonijeti da nam ova najbolja sezona "bude druga najbolja sljedeće godine".

 U odnosu na važeći zakon, novim se prijedlogom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskom pravnom stečevinom na području putovanja u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, koji su države članice dužne donijeti do 1. siječnja, s početkom primjene od 1. srpnja 2018. godine, pojasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

"Tijekom rada na tekstu ovog zakonskog prijedloga procijenili smo da je postojeći zakon ograničavajući za razvoj ukupnog pružanja usluga u turizmu i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma", istaknuo je. 

 Stoga ovaj prijedlog predviđa smanjenje administrativnih prepreka za započinjanje i nastavak poduzetničke djelatnosti, predviđene su i niže prekršajne kazne, kao i mogućnost da se određene nepravilnosti uočene inspekcijskim nadzorom uklone bez kažnjavanja, naveo je Cappelli.

 Važeći Zakon, na snazi od 2007. godine, imao je već četiri izmjene i dopune, ali se zbog obima predloženih izmjena te radi lakše i učinkovitije njegove primjene u praksi, kako pravnih i fizičkih osoba na koje se propis odnosi, tako i nadležnih upravnih i drugih tijela koja ga primjenjuju ili provode nadzor nad njegovom primjenom, predlaže donošenje novoga zakona.

Prijedlogom novog zakona propisuju se usluge koje se smatraju turističkim uslugama zdravstvenog turizma, a to su usluge organiziranja i/ili posredovanja usluge prijevoza, turističkog transfera i smještaja, kao pojedinačne usluge ili kao organizirano putovanje, koje se pružaju korisnicima zdravstvenih usluga zdravstvenog turizma.

 Također, proširuje se mogući krug pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, pa se pored specijalnim bolnicama i lječilištima, daje mogućnost pružanja tih usluga i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita, za korisnike svojih zdravstvenih usluga.

 Dodatno se uređuju i turističke usluge u kongresnom turizmu, kao i pružanje usluga iznajmljivanja osobnih vozila (rent-a-car) bez vozača te na području turističkog ronjenja i turističkog transfera.

 Crkvi i vjerskim zajednicama omogućava se organiziranje hodočašća i drugih putovanja u funkciji promicanja i očitovanja vjere, a dodatno se regulira i pružanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma. Uređuju se i pitanja turističkih vodiča državljana drugih europskih država, a olakšavaju i se i uvjeti za turističke vodiče i turističke agencije.

 Uz taj je zakonski prijedlog povezan i dio predloženih izmjena u Zakonu o obveznim odnosima, koji je Vlada također uputila u saborsku proceduru. Taj zakon do sada je sadržavao odredbe stare europske direktive o putovanjima, odmorima i kružnim putovanjima u paket aranžmanima, a koje se sada brišu.

 Uz to, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predlaže se i da se banke i štedionice oslobodi uporabe pečata kod unosa uplata i isplata novca u štednim knjižicama, u skladu s Nacionalnim programom reformi 2017.

 Također, na prijedlog Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, terminologija Zakona usklađuje se s terminologijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, odnosno izričaji "duševna bolest i zaostao umni razvoj" zamjenjuju se izričajima "mentalno ili intelektualno oštećenje".

Tijek sjednice:

10.13 - Dobro je spomenuti da je Hrvatska bila domaćin velike trajektne konferencije. To je jedan veliki signal i prema ulozi Jadrolinije i za nas da kvalitetnije povežemo linije - rekao je Plenković i dodao da bi time poboljšali život otočana.

- Što se tiče Agrokora, stanje knjiga i realno stanje je takvo da je otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu. Bilo je nužno angažiranje jedne od vodećih revizorskih kuća kako bi se znalo stvarno stanje. Sada je na izvanrednoj upravi, još jednom ponavljam, Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja u biti reforma per se. Ona će obilježiti taj čistilišni i transformacijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarstvu, mislim da je to najveća vrijednost. Ne smijemo zaboraviti da je spriječen i negativni efekt na gospodarstvo, financijski sustav, dobavljače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i stabilnost rada kompanija koja su u susjednim zemljama. Sve to je prevenirano zbog ovog zakona i rada izvanredne uprave - rekao je Plenković.

- Jučer smo bili i na salonu namještaja, ministar Tolušić, važan događaj za drvnu industriju - rekao je Plenković i dodao kako moramo učiniti sve da izvozimo što više finalnih proizvoda, a ne sirovina.

10.08 - Moj susret sa Svetim ocem bio je izuzetno kvalitetan. On je u dobroj formi, dobre volje i prati razvoj Hrvatske. Ponovio sam mu moj poziv u Hrvatsku i mislim da će se on dogoditi - kazao je premijer Andrej Plenković.

Komentara 18

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:26 12.10.2017.

Samo naprijed Plenkovicu, ne daj se ometati, Maras i drugovi probaju spasiti sebe!! Brojke su prevelike za populaciju zvanu Most gdje je najbolji matematicar Miro Bulj .

DU
Deleted user
11:11 12.10.2017.

Dali je Todorić lopov, utvrdilo je stručno povjerenstvo na čelu s g. Ramljakom! Pokazalo se da su bile u pitanju fingirane Bilance, tko zna od koje godine! Sada je gotovo! Od ovoga trenutka, bar po meni, treba stvar preuzeti "Kriminalisti"! Tu se sada Vlada nema što više miješati i zaduživati Hrvatska!? Tko je ovlastio Vladu da se smije baviti takvim poslom? Za to bi trebao "referendum"? Koliko znamo posao Vlade i Sabora je kvalitetno pisanje dobrih i popravljanje loših Zakona? Lex Agrokor nije njihov posao? To već dolazi od toga što je Koncern Agrokor privatni koncern, kojeg će po inerciji stvari ekonomija EU ili uništiti ili će netko otkupiti dugove i nastaviti s radom! Za našu Vladu mnogo bi bolje bilo da ako do sada već nisu, u Zakon unesu da "Sva trgovačka društva po Zakonu RH moraju u svojim prodavaonicama imati bar 40% Hrvatske robe, bila trgovačka društva Strana ili Domaća"! To je posao Sabora i Vlade!

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
17:21 12.10.2017.

Knjige su otkrile dubinu problema koji su postojali u koncernu kojega su vodili izključivo pravi hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije