Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković: Žao mi je što je Cerar otkazao, pozivam ga da ipak dođe u Hrvatsku

Vlada donijela odluku o nagrađivanju vatrogasnih snaga i protupožarnih zračnih snaga
Marko Lukunic/PIXSELL
22.09.2017.
u 15:04

Na dnevnom redu su 22 točke.

Premijer Andrej Plenković rekao je u uvodnom dijelu sjednice vlade u petak da žali što je slovenski premijer Miro Cerar otkazao predviđeni posjet Zagrebu idući tjedan i naglasio da u svom govoru u UN-u nije rekao ništa što već nije dobro poznato.

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je priopćio da otkazuje zagrebački susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji su dogovorili prije dva dana u New Yorku kako bi razgovarali o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u "službeno" odbacio arbitražnu odluku zbog kontaminacije arbitražnog procesa.

“Premijer Plenković i ja dogovorili smo se prije dva dana da se sastanemo idući tjedan u Zagrebu gdje bismo razgovarali o pitanju granice, što je značilo i razgovor o implementaciji odluke arbitraže. To što je on rekao za govornicom UN-a, cijelome svijetu, znači krajnje službeno, odstupanje je od tog našeg dogovora", rekao je Cerar slovenskoj televiziji.

Predsjednik hrvatske vlade ima drugačije viđenje. "Sve ono što smo razgovarali i dogovarali bilo je na tragu poznatih pozicija Slovenije i vrlo jasno definiranih pozicija Hrvatske", rekao je Plenković na sjednici vlade.

"Ja sm u govoru spomenuo ono što su činjenice, a to se odnosi na određena kršenja normi međunarodnog prava, ne od strane Hrvatske, i to nisu bile nikakve nove pozicije i stajališta. To su pozicije koje vrlo unisono na političkoj sceni govorimo pune dvije godine i koje su svojevrsna platforma za rješavanje otvorenog pitanja granice", naglasio je Plenković, koji je na povratnom letu iz New Yorka za Zagreb saznao da Cerar otkazuje dolazak u hrvatski glavni grad.

"Mi ostajemo otvoreni za dijalog i ja ovom prigodom još jednom pozivam Cerara u Hrvatsku u novom terminu", kazao je Plenković i dodao da će se sa slovenskim premijerom "ovako i onako" susresti već idući tjedan na EU summitu u Tallinu. 

Hrvatska ne pristaje na ucjene

"Naše su pozicije različite, mi prihvaćamo arbitažnu odluku, ali želimo razgovor. Slovenija je susjedna i prijateljska zemlja, zemlja partner u EU-u i naša saveznica u NATO-u", kazao je Plenković koji ističe da su hrvatske pozicije "jasne i dobronamjerne", kao što je i hrvatski ulazak u arbitražu bio u dobroj vjeri. 

"U tom duhu ćemo nastaviti razgovore i vjerujem da ćemo dijalogom doći do rješenja", rekao je.

"Ali nećemo pristizati na nikakve ucjene, vodit ćemo računa o hrvatskim nacionalnim interesima", naglasio je Plenković.

"U svakom trenutku je pitanje teritorijalne cjelovitosti jedna od najvažnijih zadaća institucija državne vlasti na temelju dobrosusjedskih odnosa i poštivanja međunarodnog prava. To sam htio kazati danas tako da čitavoj javnosti bude sasvim poznato o čemu se radi", rekao je Plenković, zaključivši kako misli da ima dovoljno mudrosti i prostora da ova generacija političara nađe rješenje za hrvatsko-slovensko razgraničenje koje će biti prihvatljivo za obje zemlje.

Komentara 92

BI
bijelocrveni
15:31 22.09.2017.

Ljevicari se izjedaju od bijesa sto ne mogu dati komad hrvatskog mora sloveniji.

BR
brojevi
16:15 22.09.2017.

Slušam vijesti HRT 1. Oporba snažno kritizira Plenkovića zbog govora isprud UN-a. Kritike su uputili ni manje ni više nego Pusička, Beljak i Hajduković valjda da pokriju sramotnu izujavu prolupalog Bernadića. Nekih sat prije na istom HRT-u slušamo gotovo dijametralnoo suprotne komentare Petrova, Kovača i Klisovića. HRT1 je već dugo političko glasilo patogenog legla propalog komunizma.

DU
Deleted user
16:13 22.09.2017.

Bijelodano jest da je arbitraža korumpirana od susjeda Slovenaca.Ukoliko se to dopušta od strane pojedinih politika,ne dopušta zdrav razum i dobrosusjedstvo,a svakako je takovo ponašanje neetično i postoji velika vjerovatnost presedana. Istinitost boli i to sada izražavaju naši susjedi,ali ne smiju biti oni povrijeđeni jer ono što su učinili jest otkrivena prijevara.Trebali su se već ispričati i ponuditi dijalog,a ne da ih se privoljuje. Privola je ono što Hrvatska ne bi trebala činiti,a opet samim činom pokazujemo svoju plemenitost. Vrijedi citat: "Bože ne dopusti griješnima da čine što ih volja. Ne dopusti da im se planovi ostvare jer će tada biti štovani." Nadodao bih:...i nastaviti će činiti što ih volja. Hrvatska mora biti dosljedna,pravedna i otvorena,što i jest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije