Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Građani nisu ni svjesni da plaćaju deset puta nižu cijenu struje

Zagreb: Sjednica Vlade RH U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.08.2022.
u 12:40

Vlada će iznači različite mjere koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija. Također, vodit će računa i o sektoru koji nisu klasični gospodarstvenici, ali isto tako i različitim kategorijama gospodarstvenika, kaže Plenković

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se još jedna sjednica Vlade. Na dnevnom redu je, uz ostalo, Prijedlog donošenja Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2031..

 

Premijer Andrej Plenković u početku se osvrnuo na slanje zakona na čitanje u Sabor koji se mijenjaju zbog uvođenja eura. 

- Svi zakoni koji su pripremljeni su kvalitetni - kazao je premijer Plenković. 

Premijer se osvrnuo na Sporazum o partnerstvu, kazavši da sadrži nacionalne prioritete za financiranje kroz višegodišnji financijski okvir do 2027., i kroz koji je Hrvatskoj na raspolaganju 9 milijardi eura.  

Europska komisija, naime, u srijedu je odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz fondova kohezijske politike koji otvara put za povlačenje ukupno 9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027. Sporazumom su obuhvaćena četiri nacionalna programa: Program za konkurentnost i koheziju (EFRR i Kohezijski fond), Integrirani teritorijalni program (EFRR i FPT), Program za učinkovite ljudske resurse (ESF +) i program za EFPRA, koje tek treba donijeti.

Kohezijska sredstva su namijenjena za smanjenje  regionalnih gospodarskih razlika, poboljšanje vještina, osposobljavanje i mogućnosti zapošljavanja. Sredstvima EU-a poticat će se i razvoj konkurentnog i inovativnog hrvatskog gospodarstva, usmjerenog na izvoz.

Govorio je i o cijeni energenata. 

- Gledat ćemo kako da ponovno reagiramo da cijena benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima. Vlada radi na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice energetske krize jer su cijene energenata toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da trenutno plaćaju struju deset puta jeftiniju nego što je tržišna cijena megavat sata. Vlada će iznači različite mjere koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija. Također, vodit će računa i o sektoru koji nisu klasični gospodarstvenici, ali isto tako i različitim kategorijama gospodarstvenika. Na tom tragu razrađuje se paket mjera na kojem rade brojni resori - rekao je Plenković. 

Komentirao je i optužnicu Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota.  

- Jasno smo rekli da ćemo zaštititi pilote. Optužnica je politički montirana. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, učincima velikosrpske agresije na Hrvatsku, Domovinski rat je imao oslobađalački karakter i naši branitelji i piloti bit će pod posebnom skrbi - kazao je premijer. 

Ključne riječi

Komentara 102

PV
prcko.vita
13:47 25.08.2022.

Je, u pravu je premijer, evo na primjer ja plaćam za kuću od 120m2 mjesečno cca 400 kuna struje, a ustvari trebala bih plaćati 4000 kuna svaki mjesec. Samo dragi premijeru, objasni mi, dok od svoje Hrvatske plaće koja iznosi 4500 kuna platim tih 4000 kuna za struju, od čega ću platiti još 4000 kuna za plin, pa još 4000 kuna za benzin, internet, registraciju, itd... o kvalitetnoj hrani i lijekovima ne mogu ni sanjati, ono krenem da spavam, ali neće takav san na oči, i sve zahvaljujući Vama i vašoj sposobnoj ekipi. E moj narode, šteta što nemaš ni mrvu Francuske krvi u sebi, pa da se digneš na noge i razbucaš ove lopine i vucibatine ništkoristi koji ti svakim danom stežu remen, svakim danom ti kradu tvoj krvavi zarađeni novac. E moj narode.

MA
Marjan92
13:39 25.08.2022.

Ugasi struju što će nam to... jedno vrijeme nismo smjeli u poštu i knjižnicu pa bumo i bez struje izdržali.. što se tiče izbora tjedan dana prije s megafonom najavite di treba doci glasati

Avatar Platipus77
Platipus77
13:36 25.08.2022.

Ha, ha, ha! Jel' to isto ono kad je Reiner ispalio "građani nisu ni svjesni da im je dobro"? O, grom te spalio, pa oni imaju "šprancu" za izjave i samo popune prazninu s aktualnom rečenicom! Hajde, malo i humoraa iz Vlade u ovim "olovnim vremenima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije