Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uvijek i sve za Hrvatsku'

'Nad Hrvatskom se nadvila opasnost imperijalne velikosrpske politike. I tada se kao feniks pojavio Tuđman'

Zagreb: Održan znanstveno-stručni skup "Uvijek i sve za Hrvatsku" povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/15
14.05.2022.
u 15:47

Tuđman je bio i jedan od najistaknutijih političkih mislioca koje je hrvatski narod dao u drugoj polovici 20. stoljeća, rekao je Plenković na znanstveno-stručnom skupu koji je nazvan po tom Tuđmanovu načelu - "Uvijek i sve za Hrvatsku".

Prvi predsjednik Republike i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman ostvario je ne samo svoj san nego i san mnogih hrvatskih naraštaja, stvarajući samostalnu i suverenu Hrvatsku, istaknuto je u subotu na znanstveno-stručnom skupu o Tuđmanu "Uvijek i sve za Hrvatsku".

Znanstveno-stručni skup, kojem su uz premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nazočili članovi obitelji Tuđman, ministri, saborski zastupnici i povjesničari, održan je u povodu 100. obljetnice Tuđmanova rođenja. O životu i Tuđmanovu političkom djelovanju, posebice tijekom stvaranja hrvatske države, govorili su mnogi njegovi najbliži suradnici i povjesničari.  

   

Govoreći o sudskim procesima protiv Tuđmana, jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks rekao je kako je komunistički režim u Hrvatskoj progonio Tuđmana i osudio dvije temeljne odrednice njegove doktrine - nacionalnu pomirbu i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koje su postale "zaglavni kamen na kojem počiva slobodna, suverena i neovisna demokratska Hrvatska".  

"Da nije se pojavio dr. Franjo Tuđman sa svim tim značajkama i osobinama, da se u to ludo vrijeme u Hrvatskoj i Jugoslaviji on nije pojavio sa svojim  djelovanjem - vrlo vjerojatno ne bi bilo slobodne i demokratske hrvatske države", kazao je.  

Podsjetivši kako je krajem 1989. u Europi bio sumrak komunizma, Šeks je rekao kako se tada nad Hrvatskom nadvila opasnost imperijalne velikosrpske politike. "I tada se kao feniks pojavio Tuđman", poručio je.

14.05.2022., Zagreb - U Preporodnoj dvorani Narodnog doma hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 100. godina rodjenja dr. Franje Tudjmana odrzan je znanstveno-strucni skup pod nazivom "Uvijek i sve za Hrvatsku". Davor Bozinovic, Oleg Butkovic, Vladimir Seks. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Osvrćući se na ratnu Vladu nacionalnog jedinstva, njezin predsjednik Franjo Gregurić kazao je da je Tuđman bio inicijator te vlade. "Nisam to bio ni ja, nije to bio ni Josip Manolić", istaknuo je.

Odluka o Vladi nacionalnog jedinstva iznenadila mnoge, posebice u HDZ-u

Ta je Tuđmanova odluka iznenadila mnoge, posebice u HDZ-u, rekao je Gregurić, no Tuđman je shvatio da je u obrani zemlje potrebno jedinstvo svih snaga kako bi se stvorio blok koji je postojan, stabilan i čvrst u obrani tek stvorene države, koja je još bila pod moratorijem.

Podsjetivši na proces detuđmanizacije nakon njegove smrti, Gregurić je ustvrdio da se u  čitavo vrijeme vlasti SDP-ove koalicije na neki način željelo omalovažiti Tuđmanov doprinos, rad i djelo, ali hrvatski narod nikada nije prihvatio lažne objede u tom pravcu.

"Možda neki politički analitičari pronalaze natruhe odluka sa prizvukom autoritativnosti, ali svjedok sam da je Tuđman bio mnogo veći demokrat nego veliki dio današnjih predstavnika političkih elita", poručio je.

14.05.2022., Zagreb - U Preporodnoj dvorani Narodnog doma hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 100. godina rodjenja dr. Franje Tudjmana odrzan je znanstveno-strucni skup pod nazivom "Uvijek i sve za Hrvatsku". Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, Nevenka Tudjman, Sinisa Kosutic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Podsjećajući na vanjskopolitičku situaciju u vrijeme stvaranja hrvatske države i oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić istaknuo je kako je Tuđman sam donio odluku o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" i prije toga "Bljesak".

"SAD smo izvijestili, ali odluku je donio samo i isključivo predsjednik Tuđman. Nikoga nije pitao", kazao je.

Granić je dodao da je Tuđman bio državnik koji je znao donositi odluke, koji je imao ogromnu širinu te je imao povjerenje u suradnike. 

Govoreći o procesu mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, Ivica Kostović je ustvrdio da je najveća bitka bila oko izbora koji su bili preduvjet za završetak mandata UNTAES-a.

Za njihovo održavanje, kazao je Kostović, trebalo je bez ikakve osnove Srbima dati 93.000 domovnica.

Plenković: Prisjećamo ga se kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika

"Danas se s dostojanstvom prisjećamo dr. Franje Tuđmana čija je uloga u osmišljavanju i provedbi veličanstvenoga cilja ostvarivanja samostalne Hrvatske države bila ključna, nezaobilazna i jedinstvena, događa se praktički jednom u životu naroda", rekao je Plenković otvarajući znanstveno-stručni skup. U govoru je naglasio da će postignuća prvog hrvatskog predsjednika "u stvaranju demokratskih institucija, obrane teritorija od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulaska Hrvatske, odnosno njenog povratka u zajednicu, međunarodnu, europskih i svjetskih naroda" ostati trajno zabilježena kao postignuća s kojima ga se prisjećamo kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika.

Tuđman je bio i jedan od najistaknutijih političkih mislioca koje je hrvatski narod dao u drugoj polovici 20. stoljeća, rekao je Plenković.

"Odbacivanjem brutalnosti rata, koju je imao prilike u Drugom svjetskom ratu iz prve ruke iskusiti, osuda svih nedemokratskih pokreta iz teške hrvatske političke povijesti modernog doba, te srčano zalaganje za pravo Hrvata na vlastiti suverenitet i suvremenu demokratsku orijentaciju, samo su neke od njegovih najvažnijih ideja za koji se ustrajno zalagao", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

14.05.2022., Veliko Trgovisce - Obiljezavanje 100. obljetnice rodjenja prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tudjmana. Izaslanstvo HDZ-a polozilo je vijenac i zapalilo svijecu ispred rodne kuce dr. Franje Tudjmana u Velikom Trgoviscu. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog borbe za nacionalnu slobodu Hrvata i demokratsko načelo prava na iznošenje vlastitog mišljenja bio je izložen represiji u vremenu komunističkog režima, podsjetio je Plenković otvarajući skup na kojem će povjesničari i suvremenici govoriti o Tuđmanovom političkom djelovanju.

"Već je prošlo 23 godine od kada ga nema, 33 godine od utemeljenja HDZ-a, 32 godine od prvih demokratskih izbora, 30 godina od međunarodnog priznanja i za koji dan 30. obljetnica članstva u UN-u", podsjetio je Plenković istaknuvši kako je važno mladima kroz obrazovni sustav prenijeti "sve ono što je bitno i što su čvrsti temelji suvremene Hrvatske".

14.05.2022., Zagreb - U Preporodnoj dvorani Narodnog doma hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 100. godina rodjenja dr. Franje Tudjmana odrzan je znanstveno-strucni skup pod nazivom "Uvijek i sve za Hrvatsku". Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, Nevenka Tudjman, Sinisa Kosutic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

S Tuđmanom smo proživjeli nacionalnu renesansu 

"Franjo Tuđman je postavio te temelje uz plebiscitarnu potporu, jedinstvo hrvatskoga naroda i s njim smo proživjeli nacionalnu renesansu", naglasio je.

"Poruka - uvijek i sve za Hrvatsku treba biti vodilja svima nama koji danas imamo povjerenje i odgovornost da radimo za dobrobit hrvatskog naroda u domovini i za Hrvate kao ravnopravan konstitutivni narod u BIH, za Hrvatsku manjinu u susjednim zemljama, ali i za njegovu ideju o trajnoj povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske", rekao je.

Sve to u znatno izmijenjenim globalnim okolnostima i europskim izazovima, ali s vjerom "da slijedimo upravo ona temeljna načela koja je on postavio, strateške ciljeve koje je većinu ostvario, a mi danas dovršavamo, poboljšavamo i nadograđujemo", rekao je Plenković.

Komentara 31

ST
stefj
16:26 14.05.2022.

Hm, i do danas se nije ništa promijenilo što se tiče istočnih susjeda, samo smo dobili još sjeverne gdje to ponekad dođe do izražaja, a i Slovenci i Bosanci, to je skoro isto kao onda... Razlika prema onda je što danas nema Tuđmana, niti nikoga sličnog, no i drugo je vrijeme, druge su metode borbe... Tek nedavno se prestalo devastirati vojsku, mada je tamo i dalje podobnost ispred sposobnosti, no to je stanje s kompletnim javnim strukturama i to se ništa ne mijenja, već se samo pojačava... Danas bi neki novi Tuđman morao pokrenuti boj protiv birokracije i uravnilovke, protiv crony kapitalizma, te za znanost, a ne aktivizam i ekstreme... Kolika suprotnost od kompletne političke scene, nevjerojatno...

RO
ronyday
16:26 14.05.2022.

Tuđaman je najveći igrač politike u svijetu, pobijedio je 3 neprijateljske strukture : srpsku, inozemnu i onu domaćih zločinaca, izdajnika, komunjara i ostvario najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti koja će se pamtiti dok je Hrvatske. To je naš Otac domovine koji že biti u srcu svakog normalnog Hrvata dokle je Hrvatske.

Avatar comandante
comandante
17:12 14.05.2022.

puno većom opasnošću se pokazala udružena zločinačka!!! puuuno veću štetu su napravili od rata i od potresa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije