Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: 'Trebamo utvrditi motive, ovaj napad ima elemente terorističkog akta'

Zagreb: Na sjednici Vlade RH raspravljano o rekordnom broju oboljelih od koronavirusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.10.2020.
u 11:24

Ranjeni policajac Oskar Fiuri zbrinut je u Vinogradskoj, njegovo stanje je dobro i on se, kaže, oporavlja.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da prema informacijama kojima zasad raspolažu napad na Trgu svetog Marka koji se dogodio u ponedjeljak ima i elemente terorističkog akta.

"Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta", naglasio je Plenković na sjednici vlade.

Podsjetio je da smo "neki dan ispred Vlade svjedočili pokušaju ubojstva policijskoga službenika koji čuva zgradu". Ujedno napadač je pucao i na druga dva  policijska službenika, pucao je i u Vladine urede", kazao je Plenković.

Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Ranjeni policajac Oskar Fiuri zbrinut je u Vinogradskoj, njegovo stanje je dobro i on se, kaže, oporavlja.

Premijer ga je jučer zajedno s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom posjetio u bolnici.

"Drago nam je da se osjeća dobro te dajem potporu njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj na pruženoj skrbi te mu želimo brz oporavak", poručio je.

S obzirom na to da su nakon napada na Markovu trgu pojačane mjere sigurnosti, Plenković je istaknuo da one imaju privremen karakter. Svi daljnji modaliteti zaštite objekata, prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom.

Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je "kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno pa i hrvatskih institucija".

"Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države", dodao je.

Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim Vladinim aktivnostima, sjednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave.

U tom smislu će, kaže, osobno u 13 sati, imati konferenciju za medije o svim aktualnim temama.

Tijek sjednice: 

11.38 – Ministar Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju s koronavirusom.

– Na 233. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 748 novih slučajeva zaraze virusom. Prati se određeni porast koji nas brine, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju koja je prisutna kod nas i u okruženju – kazao je ministar Beroš.

Rekao je i kako se radi o blagom povećanju hospitaliziranih u posljednjih tjedan dana.

11.35 – Govorio je i o novom rekordu zaraženih.

– Riječ je o širem trendu koji je prisutan u susjedstvu i svijetu. Pandemija se, kao što smo pretpostavljali, tijekom jeseni i dolaskom hladnijeg vremena ubrzava i širi – rekao je Plenković.

– Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom – poručio je premijer.

Govorio je i o novim mjerama.

– Svi smo svjesni da to nije jednostavno. No, u tome možemo ostvariti uspjeh samo ako smo odgovorni, jedinstveni i solidarni. Zato apeliram na sve građane i sugrađane da se pridržavamo mjera jer time štitimo jedni druge – kazao je.

Premijer se posebno obratio mladima.

– Svjesni smo da ova pandemija narušava vaše navike i živote, ali važno je da poštujete mjere tako da štitite svoje bližnje, roditelje, bake i djedove – rekao je premijer.

– Danas nije hrabrost u kršenju mjera, to svatko može – poručio je i dodao da je hrabrost žrtvovati dio svog komoditeta kako bismo zaštitili druge.

11.31 – Plenković je govorio i o ovrhama. Od ponedjeljka prestaje zastoj moratorija na ovrhe.

– Mi smo donosili tu mjeru na tri mjeseca, produljili je ponovno na tri mjeseca. Dogovoreno je s javnim bilježnicima da se predstojeće aktivnosti odvijaju u fazama. Očekujemo i od Fine da bude moderirana u pogledu aktivnosti nakon što ovaj rok istekne. Želimo naglasiti da očekujem će ovrha biti manje nego prije no što smo donijeli ove mjere. Moram ponoviti i da se obaveze moraju izvršavati. To je važna poruka – izjavio je Plenković.

11.22 – Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti. Ono što trebamo otvoriti kao temu jesu motivi i razlozi za ovaj čin, koji po informacijama kojima za sada raspolažemo ima elemente terorističkog akta – rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice.

Rekao je kako je ranjeni policajac dobro i da ga je posjetio. Zahvalio je liječnicima na pruženoj skrbi.

– Od ponedjeljka su pojačane mjere sigurnosti, one imaju privremeni karakter. Svi daljnji modaliteti zaštite modelirat će se u skladu sa sigurnosnom procjenom – rekao je premijer.

Napomenuo je i da ova nova organizacija neće utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim aktivnostima Vlade kao ni na dostupnost članova Vlade da daju izjave.

Komentara 71

HR
hrvat123
11:45 14.10.2020.

i pupi ima jako puno teroristickih elemenata pa nikom nis

Avatar y-x
y-x
11:49 14.10.2020.

partizanski parizeri i u punom pogonu, u maniri pokojnog bravara.. dno dna.. izrxdi i soxone..

KE
Kentucky
12:00 14.10.2020.

‘Da je u Hrvatskoj provedena ideološka i politička lustracija Davor Božinović ne samo da ne bi mogao biti ministar nego ne bi mogao obavljati nikakvu javnu funkciju. Davor Božinović je 1987. za vrijeme komunizma bio savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu SR Hrvatske, što nije mogao biti bez povezanosti s tadašnjim KOS-om. To bi ga trebalo diskvalificirati kao osobu podobnu za javnu funkciju u demokratskoj Hrvatskoj. Znakovito je da je postao član HDZ-a 1990. godine, ali je kasnije istupio iz stranke da bi ponovno, na inicijativu Jadranke Kosor 2011. godine, zajedno upravo s Andrejom Plenkovićem bio primljen u članstvo."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije