Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRG SVETOG PETRA BIO JE PUN

Papa Franjo proglasio Majku Terezu svetom

majka tereza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
04.09.2016.
u 10:42

Uzela je s ulica bolesne, očajne, odbačene ljude svih vjera i odvela ih u utočište Nirmal Hriday (Čisto srce) gdje su dobili dostojanstvenu palijativnu skrb.

Majku Terezu, katoličku redovnicu koja je pola stoljeća u indijskoj Kalkuti skrbila o siromašnima, papa Franjo proglasio je u nedjelju sveticom.

"Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da kao takva bude štovana od cijele Crkve", kazao je papa Franjo, izgovarajući na latinskom uobičajenu frazu prilikom kanonizacije.

Devetnaest godina nakon njezine smrti u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u rimu pred oko 100.000 štovatelja. U katoličkom kalendaru Majka Tereza će se slaviti 5. rujna, na dan njezine smrti. Nakon završetka svečanosti, papa Franjo će podijeliti obroke za 1500 siromašnih, o kojima se posebice brinu Misionarke ljubavi, družbe koju je ustanovila sama Majka Tereza.

Rođena kao Agnes Gonxa Bojaxiu 1919. u Skoplju kao pripadnica albanske etničke manjine, Tereza je većinu svog života provela u Indiji pomažući najpotrebitijima.

Već u 12. godini Agnes je znala da želi služiti Bogu i siromašnima. Kad joj je bilo 18 pridružila se Družbi Sestara Naše Gospe od Loreta, irskoj zajednici sestara koja je vodila škole u Indiji. Uzela je ime Tereza.

U Indiju je iz Dublina stigla 1929. i podučavala je u školi za djevojčice u Calcutti, danas Kolkati, koju je vodila njezina družba. Na ulicama ispred samostana svakodnevno je gledala onemoćale i siromašne beskućnike za koje nitko nije mario.

Godine 1946. u vlaku za Darjeeling čula je Božji poziv da se pridruži Isusu u u brizi za siromašne.

Vatikan joj je godinu poslije dopustio da napusti sestre Gospe od Loreta i otvori prvu školu u sirotinjskom dijelu Kolkate.

Godine 1950. je dobila dozvolu da u Kolkati otvori svoj red Misionarke ljubavi, s ciljem da skrbi o onima za koje se nema tko brinuti, a ta družba danas ima 4500 sestara i djeluje u 133 zemlje.

Nakon proglašenja sveticom i Papinog naloga da je "kao takvu mora štovati cijela Crkva" diljem Indije su krenule molitvene i druge svečanosti. U Kalkoti su bili postavljeni golemi televizijski ekrani kako bi se mogla pratiti svečanost na Trgu sv. Petra. Ispred sjedišta Misionarki ljubavi u Kolkati okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik Mukherjee je majku Terezu nazvao "mesijom siromašnih i stupom potpore za onemoćale i napaćene", dodavši da je svaki Indijac ponosan na njezinu kanonizaciju.

U pobodu njezine kanonizacije, u centrima Misionarki ljubavi u kući Majke Tereze te crkvama diljem Indije danas se održavaju posebna misna slavlja i skupne molitve. Veliko okupljanje najavljeno je i u gradu Ahmedabadu. U svim katoličkim župama u Indiji organizirani su zajednički obroci, simbolički podsjećajući na služenje Majke Tereze siromašnijima i potrebitima.

>> Sjećanje na dane kada je nova svetica obilazila grad

Ključne riječi

Komentara 20

SX
sudbina x
11:12 04.09.2016.

Sad je na redu Stepinac !!!

KL
klasika
12:04 04.09.2016.

Narodi iz cijelog svijeta došli su se diviti Isusovoj učenici ljubavi prema slabima.

TR
tretez
12:25 04.09.2016.

Sveta Terezijo, moli za nas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije