Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Relković

Ured bivšeg predsjednika je parainstitucija koju treba ukinuti

Ivica Relković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
29.01.2020.
u 13:41

Svaki slučaj u Vladi poput Kujundžića smanjuje koalicijski potencijal HDZ-a

Pravo bivšeg predsjednika da i nakon mandata ima ured, i to u trajanju od pet godina, koje po uzoru na Stipu Mesića namjerava iskoristiti i predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović, treba ukinuti. Smatra to politički analitičar Ivica Relković koji je jučer u TV studiju Večernjeg lista poručio da je takvo pravo demokratska anomalija, nešto što je izvan svakog demokratskog standarda i norme te je pozvao premijera i šefa SDP-a da ga što prije ukinu.

Udar na demokraciju

– Tko je taj da ima pravo na ured nakon što je izgubio izbore, a pozivao se na narod? Kakvo brendiranje? Tko ima pravo svoje ja zamijeniti s državom – kaže Relković koji takvu instituciju naziva parainstitucijom koja šteti ugledu Republike Hrvatske. Komentirao je i neslužbene informacije koje dolaze od izvora bliskih predsjednici u odlasku, a prema kojima se Kolinda Grabar-Kitarović idućih pet godina ne planira baviti samo brendiranjem Hrvatske nego i promoviranjem inicijative Tri mora.

Za Relkovića to je udar na demokratsko uređenje jer nitko nema pravo svoju politiku prenositi dalje od izbornog ciklusa bez obzira na to kako je to završilo.

– U tom uredu bivši predsjednik ima pravo jedino vegetirati – zaključuje Relković.

Politički analitičar govorio je i o odlasku četrnaestog po redu ministra iz Vlade, ministra zdravstva Milana Kujundžića. Kazao je da se premijer Andrej Plenković upecao u situaciju da do neizdrživosti brani nešto što šteti i “toj stabilnosti i HDZ-u”.

– Stabilnost jedne države su zakoni i sustavi. Uređene države nemaju problem kada jedan ministar mora otići jer se nešto dogodilo – kaže Relković i ističe kako je veliki problem što je politička odgovornost samo stvar trenutka dok je na teret izvršnoj vlasti. Kad se ministri, kaže, maknu sa strane, ispada da je sve bilo nebitno.

– Pa što onda nisu ostali na pozicijama? Ali naravno da nisu mogli jer postoji opravdan fokus javnosti na neke njihove stvari zbog kojih javnost više nema povjerenje u njih. Zašto premijer ne poveže to dvoje i ne shvati da mu se crni labudovi događaju svaki dan – kaže Relković.

Svaki takav slučaj koji se dogodi u Vladi, nastavlja, smanjuje koalicijski potencijal HDZ-a s kojim na kraju, kaže, nitko neće htjeti ići na izbore ili nakon izbora jer, tko god od “novih” želi biti vjerodostojan i govoriti o korupciji, takvo ponašanje ne može prihvatiti, a aktualni HDZ-ovi koalicijski partneri nakon izbora neće postojati.

S druge stane trenutačno se, kaže Relković, ne nazire ni neka jasna kombinacija na centru, a SDP-u je probleme napravio Krešo Beljak sa svojim tvitom zbog kojeg je, drži, pitanje hoće li SDP uopće moći izići na izbore s HSS-om.

Na desnici je jednako komplicirana situacija. Koliko god priča oko Škore bude velika, ta opcija neće moći ići s HDZ-om koji vodi Plenković, a neće moći ni sa SDP-om, drži Relković.

S druge strane, s HDZ-om koji vodi Miro Kovač ta se Škorina opcija uklapa bolje, kaže Relković, ali pitanje je bi li oni od eventualnog novog vodstva HDZ-a dobili ponudu za predizbornu koaliciju i bi li takva opcija bila dovoljna za osvojiti nacionalnu vlast.

Juričan je potpuna enigma

Relković je kazao i kako će tek sada prvi put u HDZ-u doista biti testiran izborni model jedan čovjek – jedan glas i kako će Plenković brzo vidjeti ima li i u vlastitoj stranci crnog labuda. Za nenadani rast podrške SDP bi, drži Relković, prije svega morao zahvaliti Plenkoviću zbog sastavljanja liste za Europski parlament.

– Egal koji je SDP imao na tim izborima s HDZ-om bio je psihološki plus koji je nastavio rasti. Dogodila im se potom sreća i kroz predsjedničke izbore, i to ne samo jer je Zoran Milanović pobijedio nego i jer se desnica podijelila između dva kandidata – kaže Relković. Govorio je i o Dariju Juričanu. Kaže da je on potpuna enigma u smislu koristi i štete za druge i da svatko koga nacilja mora biti zabrinut, a sada je to šef SDP-a Davor Bernardić.

Komentara 86

BB
Bruno_Bear1
13:58 29.01.2020.

Druže relkoviću a što nisi digo 2 prsta kada je izdajnik i kriminalac dikobraz koristio Ured za svoje mafijaške poslove i prljave rabote protiv hrvatskog naroda. Sada si hrabar kao i brojna slična bagra u vašim komunjarskim medijima

RU
Rusvaj
13:54 29.01.2020.

Ovo mu je sad naknadna pamet, a da taj bezvezni ured netreba to je točno, samo gdje je taj "lumen" bio kad se je Mesič još dugo tim koristio, a i sad je "dikobraz" uvrijeđen i iznenađen....... Ali to se be spominje

PO
pozornik66
14:20 29.01.2020.

Još jedan uradak sa filozofskog fakulteta, uhljeb ka i puhovski. Fuj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije