Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik republike

Milanović: HDZ je talac Plenkovića, on pikira na dva posla u Bruxellesu. Banožić? Treba mu oduzeti poslovnu sposobnost ili ga utamničiti

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
16.05.2022.
u 12:40

Nakon posjeta Slavonskom Brodu Zoran Milanović sudjelovat će u Petrinji na svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u Republiku Kosovo, u operaciju NATO-a KFOR

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda u prigodi Dana Grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada. Nakon toga odgovarao je novinarima na aktualna pitanja. 

"Ostajem pri stavovima oko NATO-a, Erdogan isto radi za Putina kao i ja. Turska ima problem sa Švedskom. Mi nemamo, imamo problem preko Save, i to ozbiljan. Turska se bori za svoje interese. HDZ je talac Plenkovića i još dvije, tri osobe. On pikira na jedan od dva posla gore u Bruxellesu, a ono što njega zanima, ne može dobiti ako pisne", kazao je Milanović.

"Gledali smo jučer kako Komšić vrijeđa Hrvate i Hrvatsku. Da se čovjeka tretira na pokvaren način to ne. Ima sto pitanja za jarana koji me moljakao da dođem 2010., Mesić mu nije došao, a ja sam mu došao", kazao je.  

"Što Hrvatskoj prijeti, koja pogibelj da se zauzme za svoje sunarodnjake u BiH?" upitao je.

"U Sarajevo ne dolazi Ursula von der Leyen, nego Charles Michel, to je Plenković isposlovao. Vrijeme odluke se bliži. Ja ovo ne radim zbog sebe. Htio bih čuti jasnu poruku i od drugih predstavnika Hrvata, osim Čovića u BiH, vide li mogućnost da se nešto postigne ovim što ja govorim, a taj odgovor treba dati odmah da bih ja nešto poduzeo ako oni i Čović jasno kažu da se s ovim nešto može postići", dodao je.

Hrvatski predsjednik smatra da je Turska pokazala kako se brane nacionalni interesi kada je prošli tjedan objavila da ne gleda pozitivno na članstvo Švedske i Finske u NATO-u zbog toga što te zemlje pružaju utočište predstavnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) protiv koje Turska desetljećima ratuje na istoku zemlje i smatra je terorističkom organizacijom.

"Turska se, dobro je da neki nešto nauče iz toga, bori za svoje interese pa čak i dostojanstvo u ovim stvarima", rekao je Milanović.

Drži da se Švedskoj i Finskoj sada obija o glavu "dosta arogantna, tutorska politika“ prema drugim zemljama.

"Finskoj svaka čast. Mi Finskoj i Švedskoj ne zamjeramo kao Turska. Sada će morati Turcima dati neka jamstva, oni su grđi od nas. Oni to hoće vidjet' na papiru, ali ti ustupci ulaze u švedski intimni prostor", dodao je. 

"Očekujem jasan stav predstavnika u BiH: 'Zoka, nastavi!" Tako idemo u tu vrstu pothvata, a ako ne čujem to, onda ću se zamisliti", dodao je.

Milanović o Banožiću

Ministar obrane Banožić napravio je štetu, država je ostala bez novca, dodao je. ''Bavi se kriminalom i pogoduje neplatišama koji varaju državu. Takav čovjek ne može biti na čelu Ministarstva'', kazao je. Milanović je istaknuo kako će stalno podsjećati na Banožićevo "galopirajuće krivično djelo" od prije dvije godine kada nije dao da se određeni prostori zapečate. 

"Ova poplava delikata i muljaža neće skrenuti moj fokus s činjenice da je trenutni ministar obrane čovjek koji se bavi kriminalom i koji pogoduje neplatišama, ljudima koji uđu u državni prostor, imaju cijelu shemu kako da ne plaćaju državu i onda ih se štiti, prostor ostaje zauzet, a država nema od njega ništa", rekao je predsjednik.

Ocijenio je kako je ministar maltretirao dvije visoke dužnosnice Državnih nekretnina koje su osnovane upravo zato da se ministar ne mora baviti takvim detaljima i da ga se zaštiti jer je "uvijek sumnjiv kada ulazi u predmete". 

"To je evidentna svijest o protupravnosti, to je šteta. Ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost ili ga treba utamničiti", rekao je Milanović. Upitan je li primjereno da predsjednik traži utamničenje nekog ministra, Milanović je odgovorio: "Apsolutno kad se dva dana šuti o tome".

"Finska hoće u NATO, cijela Europa pada na koljena. Turska ima poseban odnos s Rusijom, članica je od prvog dana. Nije li to prva adresa na koju se javiš? To su trebale napraviti i Švedska, Finska i SAD. Dolazimo do trenutka kada se otvara Oda radosti. Gdje je tu naša korist? Finska nas godinama kinji i vrijeđa, a kakva je naša korist? Ovo je pitanje rata i mira, pitanje glave", kazao je Milanović.

Milanović je rekao kako njegovo djelovanje nije prorusko nego prohrvatsko. "Što bi se Hrvatskoj dogodilo kada bismo Andrej Plenković i ja zauzeli ovakav stav? Hrvatskoj, ne njemu", pita se predsjednik.

Komentirajući izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kako mu je sajam kobasica važniji od bilo čega što govori Milanović, rekao je kako on nije bitan u priči jer će "i tako zabiti vile u leđa Plenkoviću prvom prilikom i upiknuti sebe samoga". 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Hazl113
Hazl113
13:42 16.05.2022.

Evo ga, opet radni dan, radno vrijeme i HDZ-ova aktiva radi. Interesantno. Nema ih subotom, nedjeljom, praznicima, blagdanima, nakon radnog vremena, pa se pitam koliko takve mi plaćamo preko proračuna.

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
13:31 16.05.2022.

Zanimljivo! Kradeze botovi gore pišu iste komentare o Predsjedniku Milanoviću kao i SDA nacionalistički botovi na bošnjačkim portalima. Jučer Sejdo komšić govori potpuno isto što i Hamdija Plenković - Milanović me napada jer želi bez razloga naštetiti Hamdiji i HDZZ RH. U biti, Kradeze RH postao je ekspozitura islamističkih snaga jer se premijer želi dodvoriti nekim centrima iz međunarodne zajednice.

IC
ICCO
13:16 16.05.2022.

Iza Plenkija će biti rasulo a mrežu koju plete od svojih ljudi u sve pore stranke, nisam pesimist ali... početak kraja biti će dvostruki gubitak Splita pa Novske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije